Sport Ostalo

kad mrtvi zapjevaju

Zapad je sjevernokorejskog diktatora optužio za njenu smrt, a ona danas pjeva na Olimpijskim igrama!

kad mrtvi zapjevaju

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, koje počinju danas, već su sada znamenite po dvije stvari.

Prvo, po približavanju dviju Koreja. I drugo, na otvaranju će nastupiti pjevačica Hyon Song-wol, koju je sjevernokorejski režim ubio još 2013. godine. Žena mrtva već pet godina, a pjeva na otvaranju Olimpijskih igara.

Pažljiviji čitatelj prisjetit će se tih prvih godina vladavine Kim Jong-una, kada su zapadni mediji izvještavali o masovnim egzekucijama koje Kim provodi nad svojom rodbinom i pristašama, pa se u taj trend uklopila i vijest da je poznata sjevernokorejska glazbenica Hyon Song-wol strijeljana pred vlastitom rodbinom jer je snimila nekakav "pornografski video".

Da stvar bude pikantnija, odmah je objavljeno i kako je nesretna Hyon nekoć bila Kimova djevojka, pa prosječnom zapadnom čitatelju nije preostalo drugo nego zaključiti kako je Sjeverna Koreja opet dobila nenormalnog diktatora, još luđeg nego što su bili otac Kim i djed Kim, koji ne preza ni od toga da iz banalnog razloga ubije čak i bivšu djevojku.

Uzalud je režim u Pyongyangu tada tvrdio da se Hyon Song-wol nije dogodilo ništa pod milim Bogom i da je žena živa i zdrava, odnosno da su posrijedi "fake news" južnokorejskih medija, koje su zapadni mediji nekritički prihvatili.

Percepcija o "neuračunljivom" vladaru Sjeverne Koreje već je bila zacementirana širom Zapada, na istovjetan način kako su toga nesretnog zapadnog čitatelja prije toga uvjeravali da Assad u Siriji siluje djecu stranih diplomata, a Gaddafi kemijskim oružjem truje libijsku djecu po vrtićima i školama.

Ili je bilo obrnuto? Je li ono Gaddafi silovao diplomatsku dječicu, a Assad trovao sirijske mališane? Ili je možda klince silovao Kim, trovao Gaddafi, a ubijao Assad? Uglavnom, shvatili ste: Hyon Song-wol je cijelo vrijeme bila živa i zdrava, te će sutra nastupiti na otvaranju Olimpijade u Seoulu.

Strogi otac Kim

Ova priča ima i svoj ljubavno-tabloidni odvojak jer bulevarska štampa širom svijeta sada piše o "zamršenom i nejasnom odnosu" između Kima i Hyon, koji navodno traje i dandanas, iako su oboje već godinama u sretnim brakovima s drugim osobama.

Legenda kaže da su Kim i Hyon u mladosti hodali i bili sretni jedno s drugim. A onda je na scenu stupio tadašnji sjevernokorejski vladar Kim Jong-il, koji je iz neutvrđenih razloga svom sinu zabranio da se druži s tom "pevaljkom", što je prijestolonasljednik poslušno prihvatio i raskinuo vezu s Hyon. Ona se, navodno, nekoliko godina kasnije udala za sjevernokorejskog vojnika i postala majka, kao što se i mladi maršal Sjeverne Koreje skrasio uz svoju lijepu suprugu Ri Sol- ju.

No ne lezi vraže: nakon što se otkrilo da Hyon Song-wol nije nimalo strijeljana, bulevarska štampa je zapazila neobičnu sličnost između lijepe Hyon i lijepe Ri. Odmah se zakotrljala romantična spekulacija kako mladi maršal jest onomad poslušao starog oca i ostavio lijepu Hyon, ali se zapravo nikad nije oporavio od tog prekida, što se, eto, jasno vidi iz činjenice da Ri neobično podsjeća na Hyon. A stvari su potpuno otišle na sentimentalnu kvasinu kad je nedavno otkriveno da je Kim prije dvije godine kooptirao Hyon u Centralni komitet svoje Radničke partije. Odmah su buknule glasine: nije to bez vraga, gdje ima dima, ima i vatre, Kim je uhljebio svoju bivšu i pobrinuo se da mu bude blizu, a što će na to reći lijepa Ri?

Da su drukčije okolnosti, ovog trenutka bi na više adresa u Pyongyangu dežuralo tisuće bjelosvjetskih novinara i kamermana, pokušavajući dokučiti što je stvarnost u tom fikcionalnom "ménage à trois", kako bi izvijestili svoje znatiželjne čitatelje. Ali avaj – Sjeverna Koreja je najzatvorenija zemlja na svijetu i bulevarska štampa tamo nema pristupa.

Zna se jedino da je Hyon Wong-sol živa i zdrava i da će danas pjevati na otvaranju Igara..

Glavni grad je Seoul

No, osim toga ljubavno-tabloidnog odvojka, priča o sudjelovanju Sjeverne Koreje na Olimpijadi u Južnoj Koreji ima i svoj geopolitički potencijal, kao mogući prvi korak u približavanju zavađene braće koja su se još 1953. razdvojila na dvije parcele: sjevernu i južnu.

Da Kim misli ozbiljno, pokazuje sastav državne delegacije koju će poslati u Pjongčang na otvaranje Olimpijade. Na čelu delegacije je jedan od najstarijih sjevernokorejskih komunista, 90-godišnji Kim Jong-nam, predsjednik Prezidija Vrhovnog narodnog vijeća (sjevernokorejski parlament) i službeno najviši dužnosnik Sjeverne Koreje koji će posjetiti Južnu Koreju još od završetka bratoubilačkog rata 1953. godine.

Svoju nakanu o približavanju i budućem ujedinjenju dviju Koreja Kim je prvi put javno iskazao u svojoj nedavnoj novogodišnjoj poruci, koju je dijelom uputio i građanima Južne Koreje: "Za sunarodnjake u čijim žilama teče ista krv, zajednička radost u prazniku i međusobna pomoć je najprirodnija stvar." Tom prigodom vođa Sjeverne Koreje je dodao kako "nakon rušenja protunarodnog režima predsjednice Park Geun-hye" (koja je srušena s vlasti zbog korupcije), nema razloga "za loše unutarkorejske odnose".

Analitičari su uočili da je Kim pritom inzistirao da se radi o "unutarkorejskim", a ne "međukorejskim" odnosima, što i nije začuđujuće: u službenim partijskim i državnim dokumentima sjevernokorejskih komunista kao glavni grad korejske države i danas se navodi Seoul, dok je Pyongyang označen kao "privremeno administrativno središte", sve do ponovnog ujedinjenja dviju Koreja.

Ako bi se ta državna zajednica stvarala u duhu korejskog nacionalizma, odnosno ako bi obje strane mogle postići kompromis o društvenom uređenju, nastala bi moćna država s oko 80 milijuna stanovnika, u koju bi Južnjaci unijeli propulzivnu ekonomiju s visokim BDP-om, dok bi se sjevernjački "miraz" sastojao od nuklearnog oružja kao jamstva nesmetanog razvoja.

Ta vojno-ekonomska sila statistički bi odmah ušla u "top ten" svjetskih zemalja, negdje između Njemačke i Turske.
Većina analitičara drži kako je ovo gotovo nemoguć scenarij, upravo zbog dubokih ideoloških razlika između Sjevernjaka i Južnjaka. No neki smatraju da bi polukomunistički "kineski sistem" – kapitalizam kojim upravlja Komunistička partija – mogao biti dovoljno privlačan s obje strane 38. paralele. Naravno, u tom slučaju SAD ispada iz korejske jednadžbe.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo