Sport Ostalo

Profesionalni biclistički tim na kineziologiji

Petogodišnji ugovor o suradnji: Hrvatska ima sve što treba najboljim biciklistima svijeta

Profesionalni biclistički tim na kineziologiji

Predstavnici Instituta za kineziologiju i sport i Kineziološkog fakulteta iz Splita u četvrtak su potpisali sporazum o petogodišnjoj suradnji s profesionalnim biciklističkim klubom Bahrain Merida čiji je sportski direktor Vladimir Miholjević najavio kako će već ovog mjeseca biciklisti tog kluba boraviti na pripremama na Hvaru.

- Odabrali smo Hvar za pripreme zbog idealnih uvjeta koje nudi, odnosno terena i klime, a tijekom 13-dnevnih priprema napravit ćemo 900 noćenja - rekao je Miholjević za Hinu.

Na Hvaru će boraviti 28 biciklista, te 48 članova pratećeg osoblja, a u jednom trenutku boravit će ukupno 110 osoba zajedno s predstavnicima medija i sponzora. Miholjević je naglasio kako turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Hvara, te Hotelska kuća "Sunčani Hvar" i Institut za kineziologiju i sport pružili Bahrain Meridi sve što najbolje svjetske ekipe trebaju.

- Mi možda nismo ni svjesni da u Hrvatskoj imamo sve što treba samo to trebamo znati iskoristiti i ponuditi najboljima na svijetu - istaknuo je Miholjević.

Ravnatelj instituta Dražen Čular je naglasio kako je Miholjević osim jednog od najboljih profesionalnih biciklističkih klubova, u Hrvatsku doveo i Tour of Croatia.

- Mihaljević je u Hrvatsku doveo i međunarodnu biciklističku utrku Tour of Croatia i vidjeli smo kolika je važnost te utrke - kazao je Čular.

Dodao je kako je sporazum s Bahrain Meridom nastavak realizacije projekta Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport započetog prije tri godine pod nazivom "Izvoz znanja u kineziologiji i zdravlju."

- Bahrain Merida želi na Hvaru iskoristiti klimatske uvjete za pripremu, a prepoznali su da Hrvatski institut za kineziologiju i sport ima resurse i kapacitete za pružanje usluga sportske kineziološke dijagnostike i edukacije za njihove potrebe - istaknuo je Čular.

Prorektorica Sveučilišta u Splitu Rosanda Mulić je istaknula kako sveučilište pozdravlja internacionalizaciju aktivnosti Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport.

- Mi podržavamo ovakav angažman koji povezuje znanost sa sportskom industrijom i turizmom - rekla je Mulić.

Liječnik Bahrain Meride Carlo Guardascione je istaknuo kako se na instrumentima koje posjeduje institut mogu pružiti sve usluge vrhunskim sportašima. Čular je za Hinu izjavio kako će u ljeto 2018. godine na Hrvatskom institutu za kineziologiju i sport u Splitu gostovati vrhunski košarkaški stručnjaci iz NBA lige.

- Oni će kod nas održati predavanja i to će biti velika motivacija za one koji žele steći vrhunska košarkaška znanja - poručio je Čular.

On je također rekao kako ovaj institut trenutačno piše projekt za Hrvatsku zakladu za znanost koji će se baviti genetskim predispozicijama i drugim stvarima koje su bitne za, kako se izrazio, "detekciju talenata i njihovo usmjeravanje u sport."

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo