Sport Ostalo

ispred gusarovog doma ponovio se rezultat s temze

Regata svetoga Duje: Oxford ispred Cambridgea

ispred gusarovog doma ponovio se rezultat s temze

Novo slavlje Oxforda. Veslači britanskon osmerca nakon velike utrke na Temzi ljute suparnike iz Cambridgea pobijedili su i na regati Svetoga Duje u Splitu.

Od samog početka posada Oxforda na čelu s našim Antom Kušurinom bila je u vodstvu, a iako se Cambridge u završnih stotinjak metara približio na pola dužine čamca, Oxford je ubilježio novo slavlje.

Očito momcima s Oxforda dobro leži slana voda u Spinutu, jer su i lani na istoj utrci svladali svoje najljuće rivale. Rivalitet između ta dva engleska sveučilišta uistinu je velik, veslači Oxforda nakon pobjede su dugo slavili, pokazala se točnim njihova najava da se u Split nisu došli samo zabaviti.

- Bilo je jako teško i zanimljivo, stvarno smo dosta energetski potrošili. Nama je u obračunu s posadom Cambridgea svaka pobjeda važna i stvarno smo sretni što smo još jednom pobijedili – rekao nam je odmah po završetku utrke Ante Kušurin i dodao:

- Nakon londonske kiše, ovdje svi uživamo u prekrasnom splitskom suncu. Svi moji kolege su oduševljeni, a oni koji ove godine zbog obveza na sveučilištu nisu mogli doći jedva čekaju novi dolazak u Split. Poljak u redovima pobjednika Michal Plotkowiak također nije krio svoje zadovoljstvo pobjedom, ali također nije propustio priliku da zahvali organizatorima ove regate.

- Pobjeda je slatka jer smo još jednom pokazali da smo bolji od Cambridgea. U Splitu smo se proveli odlično, mene je posebno oduševilo igranje picigina, iako sam se “polomio“, to je lijepo novo iskustvo za mene. Nadam se da ću i dogodine doći u ovaj prekrasan grad – rekao nam je Plotkowiak.

Prava fešta spize i zaveslaja pored Gusarovog doma u Spinutu odvijala se od ranih jutarnjih sati. Bio je to šušur karakterističan za gusaraše. Redale su se kvalifikacijske utrke raznih sveučilišta i fakulteta (splitskih, dubrovačkih, riječkih, zadarskih, engleskih, talijanskih, slovenskih...).

Prekrasno ljetno vrijeme privuklo je brojne znatiželjnike i goste koji su zauzeli svoje pozicije i uživali. Nakon što su kvalifikacijske utrke iznjedrile 12 najboljih posada sve je bilo spremno za početak finala.

Prvo je na programu bilo B finale koje je počelo s malim zakašnjenjem. Premda su organizatori više puta pozivali posade da zauzme startne pozicije, veslači su bezbrižno sjedili u hladovini spinutskog parka ispijajući pivo koje je jučer teklo u potocima.

Ipak, start je krenuo, a najbrža je bila posada riječkog sveučilišta. Nešto iza podne startalo je i A finale koje je nakon mjesec dana upriličilo novi okršaj Oxforda i Cambridgea.

Iz godine u godinu ova regata u čast Svetome Duji ima sve veći značaj u svijetu pa smo tako ove godine imali priliku vidjeti čak 20 posada. Ipak, veslački spektakl nije završena u Spinutu. U nedjelju će u 12 sati na Rivi veslati legende Oxforda, Cambridgea i Splita.

Na stazi dužine 220 metara pobjednik će biti ekipa koja prvi sakupi tri pobjede.

dino fiorentini Snimio vojko bašić/cropix

Finale A

1.Oxford

Finale B

1.Rijeka

Finale veslačica

1.Split

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo