Sport Ostalo

Bit će vremena za hobije

Odlazak u velikom stilu: nakon 37 godina ring je napustio najdugovječniji sudac

Bit će vremena za hobije

Došlo je vrijeme za kraj, nakon punih 37 godina od aktivnog suđenja u boksu oprostio se Mirko Žanetić, Splićanin koji je obilježio čitavu jednu epohu mečeva u „magičnom kvadratu“. Sam je šjor Mirko prije nešto više od pola godine najavio kako je ovo zadnja godina suđenja u ringu. I kao kad ne povjerujete, jer „zadnja“ uvijek bude još malo, stigao je i službeni oproštaj. U Gradacu, pored Makarske, na posljednjoj boksačkoj reviji u kojoj je Mirko Žanetić dijelio pravdu u ringu. I plaketa za kraj od Hrvatskog boksačkog saveza, bez velike ceremonije.

- Nije niti potrebno raditi velike predstave. Boks je oduvijek bio moja ljubav, sport kojem sam se potpuno posvetio. I sada je vrijeme za oproštaj, sa 71 godinom i punih 37 godina sudačkog staža došlo je vrijeme za povlačenje. Naravno ne potpuno iz sporta, ali definitivno od suđenja - kaže nam Mirko Žanetić.

Gotovo četiri desetljeća, duga je to karijera, ne samo po domaćim nego i međunarodnim ringovima. Sakupilo se tu mečeva, ne samo u boksu, nego i u full contactu, savateu, kickboxingu, pa čak i MMA.

- Posebno u počecima ovih ostalih kontaktnih sportova kada su zapravo boksački suci tamo 80-tih godina zapravo sudili sve u ringu. Bilo je fantastičnih mečeva, sudilo se pred punim dvoranama, prije je postojala ta kultura odlazaka na sportska događanja, sada se malo sve izgubilo. Šteta što se prije, još u vrijeme bivše države, nije vodila evidencija i za suce, kao za sportaše koliko su odsudili mečeva. Siguran sam da sam prošao brojku od 700 po ringovima, ali točan broj ne znam.

Ako ne zna broj, zna kojim je imenima dijelio pravdu.

- Svim najvećima, od Ivana Prebega, Mate Parlova, Marijana Beneša, pa do ove mlađe generacije, poput Stjepana Božića. Naravno i svim splitskim boksačima sam kroz povijest barem jednom bio u ringu. A u ostalim borilačkim vještima sudio sam Branku Cikatiću, Siniši Andrijašević, Mirku Filipoviću, pa ovim mlađima. Nakupilo se toga dosta, po svim dvoranama u Hrvatskoj, ali i na velikim natjecanjima europskim i svjetskim prvenstvima.

Kada šjor Mirka pitate koji mu je najdraži meč kojeg je vodio teško mu se odlučiti. Jer bilo ih je jako puno, i to s velikim imenima. Najgoreg se lako prisjetiti, onog koji mu baš nije „legao“.

- Ima od toga 14 godina, mislim da mi je to bio prvi MMA dvoboj, mali Šibenčanin Krešo Bogdanović protiv Crnogorca Miodraga Petkovića, trajalo je dvadesetak sekundi, naletio je Bogdanović na protivnika srušio ga i onda nogom po glavi. Malo sam zakasnio intervenirati, koju sekundu i ode čovjek u bolnicu na pregled. To mi nije bilo po guštu. Zbog toga sam boks oduvijek više volio, čisto je sve, vidiš odmah po pokretima boksača kada je gotovo.

Oproštaj od aktivnog suđenja ne znači kraj sportskih aktivnosti. Baš dapače, šjor mirko namjerava biti aktivan u splitskom Marjanu još neko vrijeme.

- Za mene nije više odlaziti s prvom momčadi na put, ali sigurno da u klubu mogu pomoći u radu s mladima, dati koji savjet, voditi trening. Mogu izdržati rundu-dvije lagano, nekidan sam sa svojim unukom malo sparirao. A slobodnog će vremena biti, posvetit ću se svom najdražem hobiju, tićima', imamo ih nekoliko i uživam slušati njih pijev.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo