Sport Ostalo

europske kvalifikacije mladih

Sve buduće zvijezde pingića sjatile se u Split

europske kvalifikacije mladih

Split je od danas do nedjelje domaćin europskih kvalifikacija u stolnom tenisu za Olimpijske igre mladih koje će se održati u listopadu 2018. godine u Buenos Airesa. Tako će u velikoj dvorani na Gripama nastupiti 32 najbolja juniora i 28 najboljih juniorki iz 36 država Europe.

- Broj sudionika je ograničen jer su nacionalni olimpijski odbori imali pravo prijaviti po jednu natjecateljicu i natjecatelja od 13,5 do 17,5 godina. Četiri najbolje europske juniorke i jednako toliko juniora dobiti će kartu za nastup u Argentini - kazao je Ivo Goran Munivrana, zamjenik predsjednika Europske stolnoteniske federacije, na konferenciji za medije održanoj jučer u svečanom salonu Sportskog centra Gripe.

Konferenciji su također prisustvovali Zoltan Bencsik, direktor natjecanja, i Igor Heler, glavni sudac. Za Hrvatsku nastupaju Jakov Jakelić iz Zagreba i Andrea Pavlović iz Aquaestila iz Duge Rese.

- Volio bih da su njihovi izgledi za plasman veliki, no rekao bih da su - polovični. Jakov Jakelić je mlad natjecatelj, no nije najbolji u Hrvatskoj. Zbog razloga Saveza, u koje ne želim ulaziti, najbolji u Hrvatskoj nije na ovim kvalifikacijama. Za razliku od njega, Andrea Pavlović spada u vrh europskoga juniorskog stolnog tenisa. Ona je jedan od najozbiljnijih kandidata za plasman, s Rumunjkom Dragoman, Ruskinjom Tailakovom i Šveđankom Kallberg – kaže Munivrana.

Na Gripama će nastupiti prvak Europe Rus Sidorenko, jedan od najboljih igrača svijeta Rumunj Pletea, Nijemac Stumper, Šveđanin Moregard, Talijan Mutti, kako kaže Munivrana, sve najbolje što u europskom juniorskom stolnom tenisu postoji je u Splitu. Poziva mlade da sva tri dana dođu na Gripe i dobiju sliku o stolnom tenisu. Znači danas i sutra od 10 sati, a ključni mečevi su sutra od 17 do 21, kad će po dva juniora i juniorke izboriti plasman, dok će druge dvije vize za Argentinu biti podijeljene u nedjelju od 16.30 do 18 sati.

- Očekuje nas puno kvalitetnih mečeva. Olimpijske igre mladih su zadnjih desetak godina jedan od najznačajnijih projekata Međunarodnog olimpijskog odbora koji je shvatio da budućnost olimpijskog pokreta ne leži u Olimpijskim igrama koje su opterećene profesionalizmom, marketingom, nažalost i dopingom... Prve su održane su u Singapuru 2010., zatim u Nanjingu u Kini 2014., a sada je na redu Buenos Aires - rekao je Munivrana.

Pokrovitelj kvalifikacija je Grad Split uz supokroviteljstvo Hrvatskoga olimpijskog odbora, a natjecanje je u ingerenciji Europske stolnoteniske federacije.

- Pomogao sam da kvalifikacije Olimpijskih igara mladih dođu u Split. Na pomoći se zahvaljujem splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, gradskoj Službi za sport, te Splitskom savezu sportova koji je dao prostor i ljudsku pomoć – zaključio je Munivrana.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo