Sport Ostalo

SPAVAŠ LI MIRNO, ROBIN HOODE

Novi splitski prvaci: Prošli smo puno sportova, ali luk i strijela su ono pravo

SPAVAŠ LI MIRNO, ROBIN HOODE

Povijest pišu pobjednici. Oduvijek i zauvijek. Tako će jednog dana i ovu „povijesnu“ priču spominjati generacije članova streličarskog kluba Dalmacija. Jer došli su na državno prvenstvu Crno kod Zadra, prvi put na otvorene mete i uzeli dvije titule državnih prvaka.

I ne samo to, Ana Bulić je uz državnu titulu standardnim lukom ispucala 588 krugova što je za 67 krugova bolje od, sada već starog, državnog rekorda. Čini se baš lako. Pročitati. Da ne ispadne da je to slučajno treba kazati da Ana ima sportskih gena i da u sport nije došla slučajno. Bavila se karateom, šahom, atletikom, vatrogastvom, u zadnje vrijeme sportskim ribolovom, udičarenjem, ima priličan sportski staž.

- A u streličarstvo me dovela prijateljica, vidjela je da se vrše upisi u klubu. Meni je trebalo malo ojačati, da mi bude lakše u udičarenju povlačiti udicu, olovo, izvlačiti ribu, malo da dobijem mišića. Počela sam tako u ožujku ove godine, ali radom i disciplinom na treninzima sam vidjela da je ovo zanimljiv sport i dam i potpuno odgovara. Svakodnevni treninzi prije i poslije posla su mi baš pomogli.

Damu se za godine ne pita, recimo da je Ana zrele dobi, ali sada je i rekorderka. Znači li to da je u streličarstvo došla kasno ili taman ?

- Slučajno, eto tako bi kazala. Za sport nema razlike, ako mu se posvetiš. Važan je rad, spremnost na odricanja, strpljenje - uzvraća Ana i dodaje:

- Sad kada me ovako lijepo krenulo u streličarstvu ne vidim razloga da ne bi nastavila i dalje. Rekorderka mora braniti svoju poziciju. Iskreno nisam niti očekivala da će to biti ovako dobro. Osjećaj ? Isti je kao i prije natjecanja, uživam u treninzima, druženju, stignem sve posložiti s poslom. Bit će toga još.

Priča kadetskog prvaka Ante Babelija, malo je drugačija, on je nada, velika. budućnost ovog sporta, sa 14 godina ovaj učenik prvog razreda III gimnazije (dobar je matematičar) još uvijek može jako puno napredovati U šali kaže da je prošao sve sportove na poljudskom bazenu - plivao je, igrao vaterpolo, trenirao skokove u vodu, pa malo mačevanje i šah. Naravno nogomet i na kraju judo.

- Oduvijek me zanimalo gađanje lukom i strijelom, čim sam čuo da postoji klub ispisao sam se iz juda i došao na treninge. Ovo je ono pravo, ovo je ono što sam želio trenirati - priča nam Ante.

On je recimo u okvirima, standardima, njegov streličarski put je tek počeo. Ako kažemo da je starijima, zrelijima se lakše koncentrirati, kao je to onda jednom 14-godišnjaku.

- Nema problema, istina na treningu stvarno ispucavam brzo strijele. Ali na natjecanju je sada bilo savršeno. Ma ja kada hoću se bez problema isključim iz svijeta, samo ja, strijele i meta - kaže Ante.

Kadetski je prvak, nije rekorder, ali čini nam se da je to pitanje samo vremena. Jer ima „u luku“ i taj rezultat.

- Ma ja sam oduševljen ovim natjecanjima, stvarno je sve bilo super. Rezultat je izvrstan. Malo manje nego inače, ali dovoljno za titulu. Neću obećavati rekorde, neka sve ide polako. Rekord je 565 krugova, ja sam na treninzima već pogađao 569 i 568 krugova. Kada se sve posloži bit će i rekorda. Nema žurbe nikakve.

On je budućnost kluba, što mu govore stariji, ima li savjeta, hvale li ga zbog ovog rezultata ?

- Naravno da me savjetuju, pa i prije ovog prvenstva su mi stariji članovi uputile mu neke stvari koje su mi bile korisne. Lijepo je imati takvu podršku. Jel' me hvale ? Ne znam, nisam čuo, valjda će mi netko kazati „mali bio si dobar“. Ma hoće sigurno - nasmijao se Ante.

Na jednom natjecanju 'dignu' dvije tone

Iako streličarstvo izgleda romantično, gledajući ga sa strane treba kazati da je riječ o fizički (i psihički) jako zahtjevnom natjecanju. Sam luk i natezanje strelice ekvivalentno je podizanju težine od dvadeset kilograma. Pa kad pomnožite to sa 72 ispucane strijele u meču i još na zagrijavanju ispucate 30 do 50 strijela dođemo do brojke od „podignute“ dvije tone na jednom natjecanju. Pa ti budi miran i koncentriran u zadnjoj seriji.

Riješili problem 'razbijanja treme'

Spomenuli smo da je ovo bilo prvo službeno prvenstvo streličara Dalmacije, prvaci su prvi put izašli na „vatrenu liniju“. I odmah do titule prvaka. U čemu je tajna ?

Što se tehnike i spremnosti tiče znali smo da se može napraviti puno. Naš problem je bila trema, kako se opustiti, kako smiriti za nastup s obzirom da smo prvi put nastupali. Taj dio psihološke pripreme je prošao savršeno. Naplatili smo trud i rad tijekom ljeta kada smo na četrdeset stupnjeva naporno vježbali. Hvala prijateljima iz streljaštva, solinskog Dalmacijacementa i Siniši Vitezu koji su im omogućili treninge na streljani - kaže trener Zoran Jurić i dodaje:

Razlika između mene i njih je mala, oni „žive“ svoj meč, a ja sve njihove gledajući ih sa strane. kad sam došao kući s prvenstva, samo sam legao na krevet, zaronio glavu u jastuk i spavao dva dana.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo