Sport Ostalo

KVALIFIKACIJE

Prvi ispit novog izbornika odbojkaša: Cilj mi je da budemo prepoznatljivi na duge staze

KVALIFIKACIJE

Ivan Rančić pred prvim je zadatkom u ulozi izbornika hrvatske muške odbojkaške reprezentacije. „Arhitekt" kaštelanskog čuda - šesterostrukog uzastopnog prvaka države Mladosti Ribole Kaštela - zajedno sa svojim izabranicima nestrpljivo iščekuje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. u Italiji i Bugarskoj koje će se održati od sutra do nedjelje u zagrebačkom Domu odbojke Bojan Stranić.

Na klupskom planu Rančić se već odavno dokazao kao vrsni stručnjak, no sada je na novoj funkciji na kojoj ga čekaju novi izazovi. Kreće od nule. Nije imao puno vremena sabrati dojmove i uživati u toj šestoj tituli, njemu najtežoj.

- Iskreno, totalno sam miran i fokusiran. Odradili smo odličan posao. Momci su zadovoljni radom, atmosfera je dobra i očekujem da će se to dugoročno osjetiti na rezultatu - kaže nam Rančić.

Upravo je riječ „dugoročno" ključna u Rančićevim izjavama. Glavna je stvar postaviti temelje za budućnost s obzirom na to da se reprezentacija njegovim dolaskom dosta pomladila.

- Dogodine nas već čekaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo na koje se želimo plasirati, a imamo i Mediteranske igre. Želim da budemo prepoznatljivi na duge staze. Imam ideje za unaprjeđenje rada, a ako se Savez podigne na višu razinu, što vjerujem da hoće, moglo bi se nešto napraviti. Ne bih ulazio u ovaj projekt da ne vjerujem u to - dodaje Rančić koji u procesu pomlađivanja selekcije ima i podršku Saveza, što je jako važno.

Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Danskom, Bjelorusijom, Norveškom i Švicarskom. Rančić priznaje kako je Srbija, lanjski osvajač Svjetske lige, glavni favorit za prvo mjesto i izravan plasman na SP, dok bi se Hrvatska s Bjelorusijom i Norveškom trebala boriti za drugo mjesto i nastavak kvalifikacija u srpnju.

- Srbija je svijet za sebe. Oni su NBA momčad. Bjelorusija mi se sviđa, puni su potencijala i odlično izgledaju. Mi nismo favoriti ni protiv koga, dok su Srbija i Bjelorusija favoriti protiv nas. Objektivno smo u rangu Danske, Švicarske i Norveške, ali želimo dohvatiti to drugo mjesto i dobiti još pet jakih utakmica u idućem krugu. Sanjam meč protiv Srbije za prvo mjesto. Što se tiče kadra, nema prvog organizatora i kapetana Timofeja Žukovskog (ozljeda leđa) te veterana Igora Omrčena, a primač Danijel Galić koji je stigao iz Koreje ima ozljedu zgloba i neće moći puno pomoći.

Međutim, nema izlika. Nije to Rančićev stil. Njegov je stil samo raditi i na temelju tog rada biti samouvjeren u uspjeh. Trebat će, naravno, i podrška publike. Šteta ne iskoristiti prednost domaćeg terena. A posebni će motiv biti izravni prijenos posljednje dvije utakmice skupine (Danska, Srbija) na HTV2.

- Bila bi senzacija kad bismo sa Srbijom odlučivali o prvoj poziciji. Realno su oni puno bolji, ali bila bi to lijepa prilika za vidjeti gdje smo u odnosu na njih - rekao je za kraj Rančić.

Raspored kvalifikacije za SP 2018.

Srijeda 24.5. Hrvatska - Norveška (20).

Četvrtak 25.5. Hrvatska - Švicarska (20).

Petak 26.5. Hrvatska - Bjelorusija (20).

Subota 27.5. Hrvatska - Danska (17.30, HTV2).

Nedjelja 28.5. Hrvatska - Srbija (17.30, HTV2).  

Rančićeva momčad 

Mario Močić - 1992., dizač, Qatar Sports Club (Katar)

Petar Višić - 1998., dizač, Mladost Ribola Kaštela

Hrvoje Pervan - 1994., libero, Mladost Ribola Kaštela

Sven Šarčević - 1990., libero, Haasrode Leuven (Belgija)

Ivan Mihalj - 1990., srednji bloker, Lindemans Aalst (Belgija)

Petar Đirlić - 1997., srednji bloker, ACH Volley Ljubljana (Slovenija)

Sandro Dukić - 1992., srednji bloker, Mladost Zagreb

Ante Gijanović - 1993., primač, Mladost Ribola Kaštela

Marko Sedlaček - 1996., primač, Mladost Zagreb

Filip Šestan - 1995., primač, Padova (Italija)

Fran Peterlin - 1993., primač, Schönenwerd (Švicarska)

Danijel Galić - 1987., primač, Hyundai Skywalkers (Korea)

Ivan Raič - 1989., korektor, Noliko Maaseik (Belgija)

Leo Andrić - 1994., korektor, Effector Kielce (Poljska)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo