Sport Ostalo

F1: Hamiltonu oduzeto treće mjesto u Australiji

Da utrka Formule 1 ne završava prolaskom kroz ciljnu ravninu, pokazala je još jedna odluka Međunarodnog automobilističkog saveza (FIA). Ovaj put kažnjen je Britanac Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), koji je ostao bez trećeg mjesta, dobivenog odlukom sudaca prošlog vikenda nakon prve utrke sezone u Australiji.

Podsjetimo, aktualni svjetski prvak u Melbourneu je bio četvrti, ali je do postolja došao jer ga je Talijan Jarno Trulli (Toyota) pretekao dok se na stazi nalazio sigurnosni automobil, u završnici utrke, zbog čega je dobio kaznu od 25 sekundi. Kazna mu je dodana na konačno vrijeme, te je s postolja pao na 12. mjesto.

Suci FIA-e, nakon dodatnih dokaza i pregledavanja snimki, ustanovili su da je Hamilton na prvom saslušanju lagao o činjenicama prilikom spornog pretjecanja.
- Hamilton i McLaren Mercedes na saslušanju nakon utrke ponudili su dokaze kako bi namjerno prevarili suce - stoji u službenom priopćenju FIA-e.

Trulli je, pak, tvrdio da nije htio preteći Hamiltona, već da je svjetski prvak naglo usporio i skrenuo jako udesno, pa je pomislio da ima problema s motorom, te ga je pretekao, dok je Hamilton imao drugu priču. McLaren je ostao bez šest konstruktorskih bodova, ali je priznao pogrešku i odbacio mogućnost žalbe.

Zanimljivo je i da je prije dva dana Toyota objavila da odustaje od žalbe na prvotnu odluku sudaca, pa su do postolja došli bez velike borbe izvan staze.
- Sretan sam jer sam dobio pravdu. Moram se zahvaliti FIA-i jer se ne događa često da ponovno razmatraju neku situaciju. To im je sigurno bilo teško, ali imali su zdrav razum za shvaćanje što se dogodilo. Uvijek sam bio pošten i to se isplatilo - izjavio je Jarno Trulli.

josip smolić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo