Sport Ostalo

vodeći prije zadnjeg plova

Fantela i Marenić osigurali medalju, zlato nadohvat ruke!

vodeći prije zadnjeg plova

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić u finalni medal race klase 470 će startati sa prve pozicije. Jučer su odrađena tri plova u klasi koje su naši jedriličari odradili kvalitetno, sačuvali su prednost i osigurali novu medalju za Hrvatsku.

Fantela i Marenić su nakon deset jedrenja okončali natjecanje na prvom mjestu sa 27 bodova, iza njih su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, dok su Australci  Matthew Belcher i William Ryan na trećoj poziciji sa 40 kaznenih bodova. Ono što je najbolje ove tri posade su osigrale medalje i među sobom će odlučivati o pobjedniku jer je četvrta posada Amerikanci Dav Hughes i Stuart McNay sa 67 kaznenih bodova predaleko za osvajanje odličja. Našima Fanteli i Mareniću zlato donosi plasman na šestu poziciju bez obzira kako će završiti Grci Mantis i Kagialis ili pet mjesta iza Grka u medal raceu.

U osmom plovu naši Fantela-Marenić u cilj ušli kao osmi, držali su "na oku" jedine ozbiljne pratitelje Australce Matthewa Belchera i Williama Ryana koji su ušli u cilj sedmi. Dobar posao napravili su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis koji su bili drugi, te Britanci Luke Patience i Chris Grube.Slična situacija je bila tijekom i devetog plova gdje su Fantela i Marenić ponovno bili uz Belchera i Ryana koji su na kraju slavili ispred Grka Mantisa i Kagialisa, dok su treći bili Britanci Patience i Grube. Naši su na kraju jedriličari ciljem prošli kao šesti.

U desetom plovu je bilo važno taktički zrelo odraditi utrku s obzirom da je prednost ispred Amerikanaca Dave Hughesa i Stuarta McNaya iznosila ogromnih 30 bodova i već u tom trenutku je bila osigurana medalja. Trebalo je samo do kraja ispratiti Belchera i Ryana koji su bili jedina opasnost za napad na prvo mjesto. Na kraju su Fantela i Marenić junački ptegli, stigli do treće pozicije, odmah iza Grka Mantisa i Kagialisa. Slavili su    Austrijanci Matthias Schmid i Florian Reichstadter. Ono najvažnije je da su Australci Belcher i Ryan taj plov kiksali završili na sedmom mjestu čime su umanjili šanse za napad na zlato.

Medal race će se jedriti sutra s početkom u 19.05 sati.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo