Sport Ostalo

bravo, majstore!

Hrgović nokautirao Kubanca i osigurao medalju!

bravo, majstore!

Hrvatski boksač Filip Hrgović plasirao se u polufinale olimpijskog turnira u Rio de Janeiru u superteškoj kategoriji tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu.

Aktualni europski prvak čak je tri puta rušio Pera na tlo, a od snažnog udarca desnicom krajem druge runde Kubanac se nije uspio oporaviti i sudac u ringu je prekinuo borbu. Bio ovo treći Kubanac s kojim se Hrgović susreo u karijeri i treći kojega je pobijedio. Dosada je nokautima rješavao Josea Laurdeta i Yoandija Toiraca.

Hrgović je i u prvoj rundi uputio više preciznih udaraca od suparnika, sredinom runde čak je sudac u ringu i brojao Peru, ali dva bodovna suca prednost su dala Kubancu, a samo jedan Hrgoviću. No, da ne bude repova nakon ove borbe naš se šampion potrudio u drugoj rundi kada je desnim direktom riješio dvoboj u svoju korist.

U polufinalu u petak Hrgović će boksati protiv aktualnog svjetskog prvaka Francuza Tonyja Yoke. Bit će to prilika našem boksaču za uzvrat Yoki za poraz upravo s tog SP održanog u listopadu prošle godine kada je Francuz pobijedio na bodove u četvrtfinalu. Hrgović i Yoka su vršnjaci, pa se znaju i iz mlađih kategorija, prije šest godina susreli su se u finalu svjetskog juniorskog prvenstva, a tada je bolji bio Hrgović.

 

Susret Hrgovića i Yoke predviđen je za petak oko 20 sati po hrvatskom vremenu.

Hrgović je tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, a postao je četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984., te bronce Damira Škare iz Seula 1988. Sve te medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji. 

Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

RANIJE

Preko Pera do medalje. Danas će Filip Hrgović u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Riju u superteškoj kategoriji (preko 91 kg) boksati protiv Kubanca Leniera Eunicea Pera. Pobjednik ima prolaz u polufinale i osiguranu najmanje brončanu medalju.

‘Mogu ja i bolje’ 

Hrgović, aktualni europski prvak, dominirao je protiv Turčina Demirezena tijekom sve tri runde, odličnim kombinacijama desnih direkata i lijevih krošea razarao je suparnikov gard što su sva tri bodovna suca honorirala i dala mu pobjedu u svakoj od tri runde.

- Mogu i moram bolje, predugo čekanje na prvi meč me učinilo malo nervoznim. Nisam zadovoljan kako sam boksao, iako je važna pobjeda. Malo sam se lošije kretao i dao sam mu previše prilika. Ići će na bolje, ali ću se u sljedećoj borbi morati popraviti – ocijenio je Hrgović svoj prvi nastup u Riju.

‘Morat ću više raditi nogama’

Kubanac Pero je veliki izazov. 

- Kubanci su klasa za sebe. Pero nema medalja s velikih natjecanja, ali je dobar, lepršav i pokretan, te ću morati više raditi nogama. Morat ću ubaciti u veću brzinu protiv njega. Protiv Turčina je bila uspavanka, Kubanac će biti nešto drugo – kaže Hrgović.

Trener Leonardo Pjetraj također nije bio zadovoljan unatoč pobjedi. Zna što se mora mijenjati kako bi Pero doživio sudbinu svojih sunarodnjaka u srazu sa Hrgovićem.

- Već je pobijedio dvojicu Kubanaca prekidom, što nikome prije nije uspjelo. Radit ćemo na tome da i Pero slično završi – kazao je Pjetraj.

Pobjednik dvoboja između Hrgovića i Pera će u polufinalu boksati protiv pobjednika meča između aktualnog svjetskog prvaka Francuza Tonyja Yoke i njegova iznenađujućeg protivnika iz kvalifikacija - Jordanca Husseina Iashaisha.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo