Sport Ostalo

generalna proba fešte

Split čeka zlato: po’ grada se jučer okupilo u Mornara, a i danas će...

generalna proba fešte

Uzbuđenje i iščekivanje konačne potvrde prve povijesne olimpijske medalje za hrvatsko jedrenje vladalo je u ponedjeljak navečer prostorima splitskog Jedriličarskog kluba Mornar. Jer trebalo se po našem vremenu u 19 sati, a po brazilskom u 14, startati s finalnom završnom regatom u klasi laser gdje je mornarevac Tonči Stipanović u vodstvu. Pa su tako svi s nestrpljenjem čekali i da njihov Tončica “zacementira” tu kolajnu, prvu pa zlatnu!

No jedrenje ne bi bilo jedrenje da Eol ne umiješa svoje prste, te dovoljno čvorova nije bilo za taj odlučujući medal race. I kada su mornarevci, članovi kluba koji su svaku Tončevu medalju, bilo svjetsku, bilo europsku, bilo hrvatsku, slavili u njihovom “Kutiću”, zapalili prve signalne rakete, kao uvod u feštu, stigao je iz Rija i prvi hladni tuš - odgoda regate do 16,30 sati, odnosno naših 21.30 sati.

- Uf, tko će čekati do sutra - prolomilo se Uvalom baluni, gdje su podršku obitelji Stipanović: ocu Ernestu, majci Merici, braći Nikši i Tomi, te Tončevoj djevojci Sandri Ledić došli pružiti svi - članovi kluba, od legendi Miljenka Nikolića, pa Mladena Pivčevića čiji je otac Tonko 1960. godine na Olimpijskim igrama u Rimu bio deveti u finnu...

Pa pjevač Marijan Ban, također mornarevo dite, pa Damir Višić, Špirko Koceić, kapetan Fedomir Pavić, ali i iz susjednog Labuda: Željko Jerkov, Zlatan Filip Zoričić... Došli su i iz ostalih splitskih klubova ti zaljubljenici u “idro i vitar”, zajednički pružiti podršku njihovom Tončici koji je na korak, na dužinu broda do prvog olimpijskog zlata podno jedara.

A Tončica sidi ispod palme

Novinarska svita nije zaobišla mornarev hangar i u jednom trenu to, baš i ne tako popularno, jedrenje našlo se u žiži javnosti. Svi su željeli čestitati bilo Tončevoj obitelji, bilo obitelji trenera mu Joze Jakelića, čiji je otac Lenko predsjednik kluba, ili majci Filkici, te bratu Zlatku, jedriličarskom sucu, te Jozinoj supruzi Ini. Sve su vam to ljudi od mora, pa kod njih baš i nije vladalo prevelika nervoza zbog odgode jedrenja jer su naučeni na bonacu, čekanje vjetra...

- Jedina nervozna osoba ovdi u Mornara je naš barba. Nema vam on veze sa jedrenjem, pa je zato i nervozan - doznajemo od Tončijevog starijeg brata Nikše, kako im barba Mario Radić, suprug majčine sestre Nele, teško, bolje reći nervozno proživljava ovo isčekivanje.

Dok Tončica u Brazilu mirno sjedi ispod palme i gleda more čekajući odluke sudaca..

I dok se očekivala konačna odluka mornarevim hangarom i platoom čula se pjesma sve s prefiksom Brazil - ili Copacabana, ili Samba, ili Brazil....

Pa navijanje i slavlje jer medalja je svakako oko Tončijevog vrata.

- Ovo je samo generalna proba za sutra, pirotehnike imamo dovoljno - našalio se i Filip Jurišić, popularni Gašo, kojem je Tončica jedriličarski uzor i zadnjih šest godina zajedno su na putovanjima po međunarodnim regatama, a sada je u ulozi organizatora fešte!

Glavno slavlje u subotu

- Glavno slavlje je u subotu, kada stignu Tončica i Jozo - otkriva nam i daljnje planove Gašo, budući isti dan imaju i svečano otvorenje Europskog juniorskog prvenstva u klasi laser - taman u čast olimpijcu Stipanoviću.

A nakon toga slijedi i nadmetanje istočne hemisfere u klasi zvijezda, opet u “režiji” Mornara gdje će Tončica zajedriti sa flokistom Antom Kujundžićem.

- Već smo jedrili u Švicarskoj, pa ćemo opet kao duo i na ovu regatu. Ne može vam naš Tončica bez regata - priča nam Kuja, dok u tom trenutku stiže i konačna odluka iz Brazila!

- Javio je Jozo da jedre tek sutra - referira Ina, supruga trenera Joze, pa se u trenu “zacvenilo” ispred Mornara, Uvalu baluni prekrio je dim bengalki još jednom povrđujući kako je sve spremno za sutra.

Za veliku mornarevu feštu prve hrvatske jedriličarske olimpijske medalje!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo