Sport Ostalo

neočekivani olimpijac

Amar Musić upao na Igre u zadnji tren i obećava: Neću razočarati

neočekivani olimpijac

Prilika života, kako god to zvali, ući će i u povijest, Amar Musić kao posljednji hrvatski olimpijac, 88. po redu, ide u Rio. Međunarodni savez dizača utega (IWF) iskoristio je „svoje pravo“ da zbog brojnih doping prekršaja zabrani Rusima nastup jer su kako stoji u priopćenju IWF-a "više puta ozbiljno narušili integritet našeg sporta i zato smatramo kako je primjerena kazna zabrana nastupa njihovim dizačima u Riju kako bismo sačuvali status".  Odlično je to „leglo“ našem najboljem dizaču utega 29- godišnjem Amaru Musiću koji će tako nastupiti u kategoriji do 85 kilograma umjesto Rusa Artjoma Okulova.

- Presretan sam, velika je ovo radost za mene, nakon toliko godina rada i treninga. Doslovno posljednji vlak za nastup na najvećoj sportskoj priredbi, nešto što ću sigurno pamtiti cijeli život. Kada me nazvao predsjednik Krklec i kazao da se spremam za Rio mislio sam da je u pitanju neka šala. Iskreno nisam se nadam ovakvoj situaciji. Do prije par dana se normalno treniralo, nije se niti govorilo da postoji nekakva mogućnost. Barem ja za nju nisam znao.   Hvala izborniku, našem Savezu, predsjedniku Krklecu i tajniku Ivaniševiću koji su sigurno napravili veliki posao. presretan sam, neću ih razočarati – priča nam Amar Musić, olimpijac u dizanju utega.

S obzirom da je pozivnica stigla u posljednji čas u kakvom ste stanju za sami nastup ?

- Nisam prestajao sa treninzima, dakle nakon Europskog prvenstva sam nastavio normalno sa radom. I danas sam odradio svoj program. Tu nema problema, potpuno sam spremam, forma je dobra, osjećam se jako dobro. Uzbuđeno, još me malo adrenalin „puca“, ali što se tiče svega, spreman sam napraviti najbolje svoje rezultate sa treninga.

Do hrvatskih rekorda?

- Malo će to biti teže, ti su rekordi u mom vlasništvu i za njim sam imao posebne pripreme. Recimo da bi bio zadovoljan da podignem rezultate koje imam na treninzima. To bi bilo sasvim lijepo.

Postoje li neke prognoze oko plasmana ?

- O tome je jako teško govoriti, kategorija do 85 kilograma je najbrojnija, ima nas 25 dizača. Recimo kategorija do 77 kilograma ima samo 13, tu je lako doći do finala, među osam najboljih. Moja je kategorija zahtjevna i mnogi faktori na kraju odlučuju o poretku. Od taktike, raspoloženja tog jutra. Međutim ako budem na razini svojih najboljih rezultata vjerujem da će biti dovoljno za gornji bdio poretka. Točno mjesto je teško prognozirati, jer ponekad pored podignutih kilograma na utegu presuđuju i grami na vagi – ispričao nam je Amar.

Musić je prije šest godina osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za dizače do 23 godine starostii. U travnju ove godine je na EP-u u Norveškoj bio je na 14. mjestu. Svoj nastup u Riju imat će 12. kolovoza, prema Brazilu splitski/hrvatski stožer kreće 6. kolovoza.

Boško Čavka: Zaslužio je to svojim radom

Izborniku Bošku Čavki ovo će biti treći odlazak/nastup na Olimpijskim igrama, bio je uz Nikolu Pešalova 2000. u Sydneyu kada se osvojilo zlato i četiri godine kasnije u Ateni kada se kući vratilo sa broncom. Bilo je i šale na večeri kada su se neki od dizača sjetili Boškove izjave „da je doživit' sve to još jednom“. Imat će priliku, zajedno sa Amarom kojega prati od prvih dizačkih koraka.

  • Pa eto moglo bi se još jednom, za Tokio postoje planove. Nema žurbe sada. Ono što je važno je da imamo našeg dizača u Riju. Amar je svojim radom, trudom, rezultatima zaslužio ovaj poziv. Pratim njegov napredak od prvog ulaska u teretanu. Fascinantno je koliko radi, takav pristup sportu bi volio vidjeti kod što većeg broja dizača – kaže izbornik Čavka i nastavlja:
  • Ne treba se sada opterećivati rezultatom, njegova je kategorija najzahtjevnija, najbrojnija. Međutim siguran sam da neće razočarati.

Veliki posao su uz podij i utege odradili ljudi iz vrha Saveza, zna izbornik kako je raditi i kada se nema takve potpore.

  • Svaka čast našem predsjedniku Damijanu i tajniku Jakši. Uložili su veliki dio sebe u lobiranja po natjecanjima, upoznavanja sa ljudima iz vrha Europske i Svjetske federacije. kada sam gledao koje su sve države dobivale pozivnice prije nas bila me malo uhvatila tuga. Ali sada sam presretan, ovo je velika stvar, ukupno 91 država će nastupiti na Igrama u Riju. Nama to taman dolazi pred domaćinstvo Europskog prvenstva. Velika je ovo stvar – zaključio je izbornik Boško Čavka.

Predsjednik Krklec: Mislio sam da me netko zeza

Vijest je zazvučala nevjerojatno, dobro se i predsjednik Hrvatskog saveza dizača utega Damijan Krklec snašao, ali je ubrzo stigla i potvrda. Amar Musić član splitske Matadure i naš najbolji dizač utega nastupit će na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Sve se dogodilo   filmskom brzinom u petak oko 14 sati predsjednik Krklec je dobio telefonski poziv iz Svjetske dizačke federacije (IWF), otvorilo se jedno slobodno mjesto koje je ponuđeno Hrvatskoj, naravno uz potporu HOO-a. Vrlo brzo su svi kontaktirani, „zeleno svjetlo“ stiglo je od predsjednika Zlatka Mateše i glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa iz Zagreba i upućen je pozitivan odgovor IWF-u. Hrvatska tako ima 88 olimpijca.

  • Ostao sam iznenađen, mislio sam da se netko šali sa mnom, provjerio sam iz više izvora kako ne bi ispali nasamareni. No nema šale,  Amar Musić će nakon Nikolaja Pešalova zlatnog iz Sydneya i brončanog iz Atene biti prvi dizač utega na Igrama. Pismeni je poziv upućen na adresu Saveza, u ponedjeljak će pismenu potvrdu dobiti i HOO u kojem će biti svi podaci vezani uz „wild card“ za našeg Amara. Nije slučajno baš on dobio pozivnicu, ima rezultate i njegov je koeficijent bio najviše među ponuđenim mjesto u kategoriji – ispričao nam je predsjednik Damijan Krklec.

Velika je ovo stvar za dizače utega, sada će se brzo snaći u Savezu dizača utega i za sastav stožera, uz Amara ide izbornik Boško Čavka, predsjednik Krklec i tajnik Jakša Ivanišević. Istina akreditacije za olimpijsko selo Barra imat će samo Musić i Čavka, ali za dvoranu gdje će biti natjecanje pristup će dobiti  preostali članovi tima. Sve je upućeno odmah u proceduru. Puno će ovo značiti i za hrvatsko dizanje utega, domaćini smo Europskog prvenstva baš u Splitu u travnju iduće godine.

  • Ne treba niti govori koliki je ovo vjetar u leđa našem sportu. I potvrda da se stalno mora raditi, ne samo u dvoranama, na treninzima, nego i da logistika mora napraviti ozbiljnije korake, uključiti se u forume europskih i svjetskih organizacija. Mi smo tu napravili iskorak i sada beremo plove našeg rada i ulaganja. Amaru će ovo biti veliki poticaj za dalje, ne očekujemo sada neki ogroman rezultat, ali zašto ne pokušati kada smo već stigli na mala vrata do raja – kaže Krklec.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo