Sport Ostalo

Gari Kasparov zatražio hrvatsko državljanstvo

Gari Kasparov, nekadašnji svjetski šahovski prvak i poznati kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatražio je hrvatsko državljanstvo i, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije će ga dobiti. U toku je, doznajemo u MUP-u, uobičajena procedura kakva je propisana za strance. Inače, šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak vrlo često boravi u Hrvatskoj. Svake godine provede ljeto u Makarskoj, a dok je bio igrački aktivan dolazio je redovito na pripreme ia dobro razumije hrvatski jezik.

Kasparov, inače, vodi kampanju za predsjednika FIDE, Svjetske šahovske organizacije, a protivnik mu je Rus Kisan Iljumžinov.

Zanimljivo je da je krajem listopada zatražio i latvijsko državljanstvo ne bi li, kako je objasnio, lakše nastavio s političkim aktivnostima u Rusiji. Kasparov je tada napisao da bi mu latvijsko državljanstvo osiguralo da „radi u Rusiji i drugim državama u kojima se krše građanska prava i ne poštuju demokratske norme“.
„Svaki Latvijac ima pravo slobodno izraziti svoje mišljenje, sudjelovati u političkom procesu i ne mora se bojati da će ga zbog toga kazneno goniti“, istaknuo je tada.

Kasparov je jedan od veterana ruske opozicije, a posljednjih godina puno boravi u inozemstvu. Nedavno je bio u Gani i Senegalu u okviru kampanje za FIDE. 

S.U.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo