Sport Ostalo

novo prvenstvo starta sutra

Počinje rukomet: Dalmacija opstanka, dominacija Zagreba i Podravke

novo prvenstvo starta sutra

Sutra započinje ‘nastava’ u najjačem razredu hrvatskog rukometa, Premijer ligi. Stari naziv, Prva liga, od ove sezone rezerviran je za jedinstvenu Drugu ligu koju je popunilo 12 klubova.

Promjena je bilo mnogo, ali navike su ostale iste. Prvenstvo i Kup opet će pripasti zagrebačkom Croatia Osiguranju, za mjesta u vrhu borit će se Nexe, Poreč, Perutnina Pipo IPC, Siscia i Karlovac, dok će svi ostali igrati za ostanak, uključujući dalmatinske predstavnike, Metković i splitski Koteks.

Koteks će danas promijeniti ime, jer prema riječima vodstva kluba, generalni sponzor već sezonu i pol nije izvršavao financijske obaveze.

Posebno veseli što je sapunica o krahu RK Metković na koncu sretno okončana, spasila ih je stečajna upraviteljica Zdenka Marušić i Croatia Osiguranje koje je posudilo četiri igrača (Dragana Jerkovića, Marka Kopljara, Branimira Kolopera i Luku Rakovića).

Momčad su napustili Borovac, Buljubašić, Jurković, Mataga i Tolić, dobili su ispisnice, dok je Obrvan posuđen u Medveščak. Povratak legende Patrika Ćavara još uvijek je obavijen velom tajne. Funkcija trenera pripala je Tomislavu Miši Veraji, a pomoćnik je Ivan Šprlje.

Sezonu će Metkovci, koji su u punom sastavu odradili tek nekoliko treninga, otvoriti protiv novog Premijerligaša Umaga.

Splićanke u drugoj ligi

Splićane su u odnosu na prošlu sezonu napustila četvorica igrača (Salkić, Maretić, Paponja i Majić), a nova lica su trener Zoran Mikulić i pivot Domagoj Surać. Stručni stožer Splićana je jači nego prošle sezone, ali su igrački 20-ak posto slabiji.

- Cilj je napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu, afirmirati mlađe igrače i pokušati pobjeći iz opasne zone ispadanja - najavio nam je Zoran Mikulić, trener kluba koji će se u 1. kolu suprostaviti ambicioznom Karlovcu.

U Prvoj ligi žena Dalmaciju će predstavljati samo ŽRK Trogir, jer je nakon Vranjica i Split ispao u Drugu ligu. Trogiranke su ovog ljeta jače za Ivanku Hrgović, Nikolinu Jurić i Žanu Živalj, te bi se prema igračkom kadru trebale s Lokomotivom boriti za drugo mjesto, Podravka je i dalje neprikosnovena.

Ipak, ozljede će im uvjetovati plasman jer je najveće pojačanje, Ivanka Hrgović ozlijeđena (šaka), a upitno je i stanje oporavljenih Marije Hrgović i Ane Brčić.

Iz Premijer lige direktno će ispasti posljednja momčad, dok će pretposljednja za ostanak u Ligi igrati s drugoplasiranom momčadi Prve lige čiji će prvak izravno izboriti plasman u viši rang.

Prva liga žena u sezoni 2009./2010. proširit će se na 14 ekipa.

josip smolić

Utakmice prvog kola

Premijer 1. HRL (muškarci):

Croatia Osiguranje - Nexe, Medveščak KM - Osijek El. Modul, Karlovac - Koteks, Metković - Umag, Bjelovar - Varteks Di Caprio, Perutnina Pipo IPC - Siscia, Poreč - Moslavina, Zamet - Dubrava.

Dukat 1. HRL (žene):

Trešnjevka - Kutjevački podrumi, Osijek CO - Trogir, Zamet - Podravka Vegeta, TVIN Trgocentar - Arena, Umag - Koka, Lokomotiva - Sesvete Agroprot.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo