Sport Ostalo

OI jedrenje: Većina hrvatskih posada okončala natjecanje

Olimpijska regata polako se približava kraju. Većina hrvatskih jedriličara završila je svoj nastup, preostaju nam još samo Zvijezda i RS:X. Dio naše reprezentacije već se sprema ili put kući ili u Peking bodriti ostale hrvatske sportaše.

Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su deveto mjesto na Olimpijskim igrama u klasi 470. U današnjem plovu za odličja bili su osmi. Olimpijski pobjednici su Australci Wilmot/Page, koji su već prije OI najavili da nakon Kine prestaju jedriti u 470.

Australci su trostruki svjetski prvaci, na OI u Ateni 2004. ostali su bez medalje, iako su bili jedni od favorita, stoga je ova zlatna medalja zaista najbolji mogući način za kraj njihove priče u ovoj klasi. Naša je posada bila najmlađa posada u plovu za odličja.

"Ono čemu smo se nadali smo i ostvarili, prvih deset. U plovu za odličja se stvarno sve može dogoditi, imali smo odličan start, ali je regata bila zeznuta. Cilj smo ostvarili i ja sam zadovoljan", rekao je Šime Fantela.

Natjecanje su danas završili i laseraši, na korak do plova za odličja. Mateja Petronijević zauzela je 11. mjesto u Laser Radialu, imala je isti broj bodova kao desetoplasirana Britanka Clark, odnosno samo jedan bod više od devetoplasirane Poljakinje Szotynske.

"Regata je bila puno napornija nego što sam očekivala, šteta je što nisam ušla u plov za odličja, ali zadovoljna sam.", ocjena je Mateje Petronijević.

Luki Radeliću pripalo je 12. mjesto u Laseru, također i njemu nedostajalo je vrlo malo za ulazak u plov za odličja.

"Zadovoljan sam s 12. mjestom, mislim da je to u redu, još nismo imali takav rezultat u Laseru na Olimpijskim igrama. Danas smo imali najbolje uvjete dosad u Kini, vjetar je bio relativno stabilan, imali smo promjenu kurenta. Sad ću se najprije malo odmoriti, iduću godinu završiti fakultet, a onda vidjeti što dalje. Sigurno ću ostati u jedrenju, u kojoj klasi vidjet ću", razmišljanje je Luke Radelića.

Klasa Zvijezda narednih će dana privlačiti svakako najviše pozornosti, sraz pravih jedriličarskih legendi. U tom časnom društvu Marin Lovrović i Siniša Mikuličić imali su danas dva izvrsna četvrta mjesta i jedno 14.

"Jedrilo se dobro, prvu regatu smo otvorili super i tijekom cijele regate smo jedrili odlično. U drugoj smo startali malo lošije, čime se starta lošije teško je uhvatiti ove najbolje i ideš iz greške u grešku.

U zadnjem plovu smo bili stalno u vrhu, povukli smo pri kraju desno za jednim oblakom, dobili vjetra i ušli četvrti", izjavio je Mikulićić.

Nakon sedam jedrenja su 11. Vode Šveđani Loof/Ekstrom.

Daskaš Luka Mratović ima još jedan plov do kraja regate, nakon devet jedrenja je 32.

                                                                                                     (H)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo