Sport Ostalo

gari press

Kasparov: Hrvatskoj je mjesto na prvoj crti bojišnice za šah

gari press

Gari Kasparov (49) je neosporno najveći živući šahist, makar je proteklo već sedam godina otkad nije povukao potez u turnirskoj areni. Gari je i nakon smrti legendarnoga Bobbyja Fischera sigurno osoba s najvećom karizmom u šahovskom svijetu.

I taj Gari došao je u Hrvatsku s neobičnim zahtjevom, zatražio je od nacionalnoga saveza da ga delegira na par sati kao svoga predstavnika na Kongresu Međunarodnog šahovskog saveza (FIDE) u listopadu u Istanbulu. Zašto? Odgovor iz prve ruke.
- Želim se boriti protiv promjene Statuta FIDE kojom će sadašnji predsjednik Iljumžinov spriječiti mogućnost gubitka pozicije u FIDE - rekao je Kasparov na press konferenciji u hotelu Park u Makarskoj.

Tko je zapravo taj Iljumžinov?
- To je onaj što priča o susretu s NLO-om. Onaj što se susreće s Gaddafijem, Al-Assadom, što se susretao s Husseinom. Garijev veliki rival je dugogodišnji predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov, moćni čovjek iz ruske pokrajine Kalmikije, snažna figura u naftnom biznisu, ali i svjetskim diplomatskim, posebice obavještajnim poslovima. Iljumžinov je poznat po otvorenim vratima kod svjetski znanih diktatora. Uostalom, bio je posljednji pregovarač s obitelji Hussein (“odstupite i naći ćemo vam prikladno utočište”), par dana prije združenog napada NATO-ovih snaga i konačnog Saddamova pada.

Taj isti Iljumžinov trn je u oku mnogima, ponajviše onima koji smatraju kako šah s njime više gubi nego dobiva. I taj isti Iljumžinov hametice je prije dvije godine porazio Garijeva tadašnjeg sudruga u borbi Anatolija Karpova, mada su glasovi većine šahovski relevantnih zemalja išli listom Karpovu.

Zašto baš Hrvatska?
- Hrvatskoj kao zemlji velike šahovske tradicije mjesto je na prvoj crti bojišnice za šah - kazao je Kasparov.

Kao predstavnik HŠS-a u Makarskoj je bio Josip Barač, član Upravnog odbora koji 17. srpnja treba dati/izglasati odgovor.
- Ne mogu reći kako će Upravni odbor odlučiti, bit će rasprava i glasovanje - kazao je Barač te iznio svoj privatni stav, kako bi se Gariju kao velikom prijatelju Hrvatske moglo izaći u susret.
- Formalno su svi uvjeti ispunjeni, Gari je duže od godine dana član HŠS-a, sve je na odluci Saveza - pojasnio je Garijev prijatelj velemajstor Zlatko Klarić.

Realnost je kako postoje različita mišljenja, argumenti “za” i “protiv”, a od velike važnosti su i izbori u samom HŠS-u koncem godine. Nakon dva mandata Stjepana Šturlana stiže novi predsjednik kojemu se u “amanet” ostavlja sadašnje “ne” ili “da” Gariju.

U kontekstu toga na press konferenciji se nije govorilo o mogućoj kandidaturi Kasparova za predsjednika FIDE na izborima 2014. za što postoji mogućnost da Garijeva baza bude upravo Hrvatski šahovski savez. Jasno je kako i ta mogućnost ovisi o “da” ili “ne” HŠS-a 17. srpnja. O samoj simultanci 21. srpnja u 19 sati u Splitu Slobodna Dalmacija je iscrpno pisala, na pressici je bilo govora o značaju za grad Split (Ivan Veštić) te o akciji uvršavanja šaha u školski program, što je već dobilo preporuku tijela Europske unije, ali je dug put do izvedbe, a negdje valja i početi.
- Fond Garija Kasparova sudjelovat će u financiranju obrazovanja instruktora koji bi se morali naći među učiteljima - kazao je Gari i naveo kako je u Francuskoj već na takav način obuhvaćeno 300.000 djece.

Kasparov je naveo i kako su znanstvena istraživanja na četiri kontinenta pokazala kako oni koji se bave šahom istodobno zapošljavaju obje polovice mozga i kako je njihova efikasnost u razmišljanju 30 posto veća, što je snažan argument za uvrštavanje šaha u školske programe. Također je naveo i kako je poželjna dob za početak šaha do devet godina jer takva djeca imaju u razmišljanjima mogućnost stvaranja kompletne slike. I na koncu je Gari izrazio mišljenje o tome kamo ide šah.
- Budućnost šaha je u obrazovanju, ne u natjecateljskom šahu - čvrsto je kazao. U prijevodu, najveći matador šahovnice u ovo doba divovskih koraka računalne tehnologije, sve manje vjeruje u sportsku crtu šaha.

DRAŽEN ČVOROVIĆ


Sjetio se Gorana Ivaniševića

Prvu simultanku u Hrvatskoj odigrao sam 1982. godine u Vukovaru - kazao je Kasparov i zapravo otkrio odakle njegova trajna veza s hrvatskim gradom stradalnikom.

Gari se prisjetio i gostovanja u Splitu 1995. kada je također na Prokurativama odigrao simultanku. Posebno mu je u pamćenju ostao remi s Goranom Ivaniševićem, bio je jako sretan što je imao čast igrati s velikim teniskim asom. Kasparov je tada sve pobijedio i ubilježio dva remija, s Goranom i košarkaškom NBA zvijezdom Dinom Rađom. Ti remiji možda danas izgledaju kurtoazno, ali su zapravo zahvala za njihov doprinos.
- Iznimno mi je drago što će sada na simultanci nastupiti brojne poznate ličnosti, njima valja izraziti zahvalnost što svoj ugled u javnosti daju u promociju šahovske igre. To je jako dobro za šah.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo