Sport Ostalo

tereza utković igra za švedsku

Hrvatica u švedskom dresu ide u Peking

tereza utković igra za švedsku

Tereza Utković!? Zasigurno niste čuli puno o rukometašici, reprezentativki Švedske pod čijom će zastavom nastupiti na Olimpijskim igrama u Pekingu, čiji su obiteljski korijeni iz Žerave, sela u zadarskom zaleđu!

Tereza i nije baš nepoznato ime u europskom rukometu. Njezin sadašnji klub je slavni IK Savehof, ali je Utković dobro poznata i u Njemačkoj, posebice Danskoj. Onda nije čudno što je na popisu švedske reprezentacije.

Jeste li ikad razmišljala o našoj?

- Normalno, jer moj otac Branko, makar je otišao davno iz Hrvatske svake godine dolazi u rodno mjesto i znam da bi volio da igram u hrvatskom dresu. Ali, odluku o reprezentaciji u kojoj ću igrati donijela sam u svojoj 18-oj godini, što je odredilo moj sadašnji status - rekla nam je švedska rukometna reprezentativka Tereza Utković.

Jeste li barem uz nekoj prilici igrali protiv Hrvatske?

- Jesam, u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Uspjela sam s pozicije desnoga krila dati četiri gola. Znam da su cure govorile: “Ova je mala brza mora da je iz naših krajeva”. Kako od prve nisu znale da sam porijeklom iz Hrvatske i da razumijem jezik, bilo mi je lako čitati sve njihove zamišljene kombinacije.

Odlazak na Olimpijske igre zasigurno je vrhunac vaše karijere. Kakvi su planovi nakon Pekinga?

- Nedvojbeno, Olimpijada je nešto o čemu sanjaju mnogi sportaši. Nisam iznimka i to je moje najveće sportsko dostignuće.

Što poslije?

Još uvijek razmišljam jer imam 27 godina i želim dobro odvagnuti. Prva je opcija nastaviti karijeru u nekom klubu u Danskoj, jer ponovo imam priličan broj poziva. Ili ću se posvetiti privatnom životu, odnosno poslu obzirom da imam završen studij informatike i zaposlena sam u jednoj velikoj švedskoj tvrtki koja zapošljava 40.000 radnika.

Hoće li možda rezultat Švedske na Olimpijskim igrama utjecati na konačni odabir?

- Vrlo moguće! Jer ako ostvarimo dobar rezultat onda će i moja želja za rukomet biti još veća. Ali, moram misliti i o onome što ću raditi nakon sportske karijere.

dražen Žura/EPEHA


 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo