Sport Ostalo

šahovski klub mravince-cemex, koji je odgojio kraljeve ‘kraljevske igre’, danas nema ni za novu ploču

PAT ILI MAT Trofejni šahovski klub Mravince pred gašenjem

šahovski klub mravince-cemex, koji je odgojio kraljeve                 ‘kraljevske igre’, danas nema ni za novu ploču

Predsjednik ‘mrava’ Rade Protić:  “Naprosto ne mogu razumjeti da se u solinskom bazenu ne može pronaći novac koji bi našem klubu značio život!?”

Zapamtio sam rečenicu koju mi je jednom kazao ugledni šahovski velemajstor Vlado Kovačević:

- Mravince su pravo šahovsko čudo! Objasnio mi je poznati Splićanin, pred kojim je predaju potpisao i za mnoge “najveći od najvećih” Robert Fischer, da Mravince vode veliki sportski zanesenjaci, zaljubljenici u šah, uz to i veliki znalci svoga posla, i da nije čudo što su šahovski “mravi” kraljevi “kraljevske igre” u Hrvatskoj.

Bilo je to vrijeme kad je klub iz Mravinaca godinama matirao ostatak hrvatskog šaha, kad su osvajali brojne naslove prvaka Hrvatske u konkurenciji seniora i seniorki, juniora i juniorki, kad su se radovali osvajanjima Kupa Hrvatske, jednako tako i naslovima pojedinačnih prvaka Hrvatske.

Jasno, za sve te silne uspjehe nikad ne može biti zaslužan samo jedan čovjek, ali jedan veliki zaljubljenik u šah i klub iz Mravinaca bio je lokomotiva koja je vukla cijelu mravinačku šahovsku kompoziciju do velikih trijumfa. Bio je to Josip Barač, današnji sportski direktor Šahovskog kluba Mravince-Cemex.

Godinama je Barač nasmijanoga i vedroga lica pričao o sjajnim rezultatima mravinačkog šaha, ovaj put, točno na sredini kolovoza 2011. godine, bio je tužan i zamišljen zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi mravinački klub:

- Šahovskim riječnikom kazano, prijeti nam “pad zastavice”! Vjerujte, nimalo ne dramatiziram ako vam kažem da je situacija dramatično teška. Bojim se najgorega – gašenja kluba! Shvatio sam da Barač “ne žica novce” radi nekakvog hira, nego je u pitanju doslovno – borba za život:

- Da bi se održali u životu, najprije smo ukinuli “Salonu”, najjači šahovski turnir u Hrvatskoj. Onda smo bili prisiljeni i “riješiti” se nekih drugih troškova, ostali smo većim dijelom na muškom seniorskom pogonu, znali smo da je voda došla do grla. Sve to je, sada se čini, bilo nedovoljno da bismo imali i najminimalnija sredstva za život i rad kluba. Ne znam što učiniti, bojim se za sudbinu kluba koji je ispisao najljepše stranice hrvatskog šaha otkad je samostalne države Hrvatske...

Predsjednik “mrava” Rade Protić bio je vrlo konkretan:

- Uvažavam sve ljude koji brinu o Solinu i solinskom sportu, hvala svima koji su svih ovih godina bili uz nas, ali ja naprosto ne mogu razumjeti ni prihvatiti da se u solinskom bazenu ne može naći 150 tisuća kuna koji bi našem klubu značili spas, život. Tih 20 tisuća eura značilo bi opstanak kluba...

Protić ističe da su Mravinčani u velikom cajtnotu:

- Još uvijek nemamo novaca za sudjelovanje na prvenstvu Hrvatske koje se održava od 3. do 13. listopada. Nenastupanje na najjačem hrvatskom natjecanju značilo bi naš kraj. Pred nama je četrdesetak presudnih dana. Želimo da klub živi, ali o nama više ništa ne ovisi. Znamo da je teško, gotovo nemoguće, ponoviti naše sjajne rezultate iz ne toliko daleke šahovske prošlosti, ali isto tako znamo da naš klub nakon 27 godina poštenog i uspješnog života ima pravo živjeti i dalje...

Zašto ne priznati: bilo mi je žao šahovskih čelnika mravinačkog kluba. Jednako kao i svih onih sportskih zanesenjaka iz brojne hrvatske sportske familije koji muče muku kako svoje klubove ostaviti među živima.

Ali, Mravince su ipak poseban slučaj. Sedam uzastopnih naslova prvaka Hrvatske za seniore, dva naslova prvaka za seniorke, brojni osvojeni Kupovi Hrvatske, trofeji u juniorskoj konkurenciji, pojedinačni naslovi najboljih u Hrvatskoj, poznata šahovska imena kao što su Vlado Kovačević, Bojan Kurajica, Zdenko Kožul, Ognjen Cvitan, Mirko Jukić, Dražen Čvorović, Dražen Sermek, Emir Dizdarević, Filip Ljubičić, Mladen Muše, Ivan Žaja, Miroslav Rade, Ivica Armanda, Ante Šarić, Ivan Šarić, Vladimir Tkačijev, Vladimir Malahov, Aleksandr Dreev.... i oni koji mi sad ne padaju na pamet, a dali su svoj pečat zlatnim i trofejnim godinama mravinačkog kluba, su sportsko blago koje ima malo koji šahovski klub.

U ime svih tih trofeja i svih tih poznatih šahista koji su igrali za mravinački klub, a, dakako, najviše zbog činjenice da mravinačka šahovska nit naprosto ne smije biti prekinuta, Šahovski klub Mravince-Cemex mora izbjeći mat.

Siguran sam da to i oni u čijim je rukama sudbina šahovskih “mrava” dobro znaju!

MILORAD BIBIĆ MOSOR

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo