Sport Ostalo

hrvatska reprezentacija priprema se u splitu pod paskom slavnog Hesdyja Gergesa

Harinck: Hrvati su talentirani, ali im treba discipline

hrvatska reprezentacija priprema se u splitu pod paskom slavnog Hesdyja Gergesa
Ime Branka Cikatića u svijetu borilačkih sportova otvara sva vrata. Dovoljno je spomenuti kako poznajete ‘hrvatskog tigra’ i uživat ćete naklonost istinskih poznavatelja borilačkih vještina. Cikatić uvijek gleda prema naprijed, svoju veliku karijeru i ugled koristi kako bi mladima osigurao mogućnost napretka.

Zbog toga je i iskoristio veliko prijateljstvo s čuvenim Thomom Harinckom i nekadašnje treniranje u nizozemskom Chakurikiju kako bi u Split doveo velikog trenera, ali i njegove asistente i omogućio kvalitetniji rad hrvatskih reprezentativaca.Ispod zapadne tribine poljudske ljepotice hrvatski reprezentativci u tajlandskom boksu treniraju pod nadzorom Hesdyja Gergesa i njegovog rođaka Ashrafa koji je poznatom borcu corner-man, asistent,  ‘katica za sve’. Program priprema su zajednički izradili Branko Cikatić i Thom Harinck koji nadgledaju treninge i imaju savjetodavnu ulogu. U ringu je Gerges - prvi.

Planina od čovjeka

Možda je za širu javnost nepoznat borac, nije toliko razvikan, ali je riječ o pravoj ‘planini’ od čovjeka, impozantan je sa s 203 centimetra i gotovo 110 kilograma, lako se kreće i dominira ringom. U karijeri je nanizao već 25 pobjeda i to protiv velikih boraca poput Badr Harija, Gite, Karajeva, Slowinskog...

Titulu prvaka u K-1 osvojio je upravo protiv Badr Harija u Amsterdam Areni. Izmjena udaraca bila je gromovita, Badr je izgubio živce i u jednom trenutku udario Gergesa na podu što mu je donijelo diskvalifikaciju.

- Teško mi je to komentirati, no to sve pokazuje kakav je sportaš. Ne zna se niti malo kontrolirati. Nikada mi se nije ispričao za tu gestu. No ne zamjeram mu, to pokazuje kakva je osoba. Za mene je on završena priča - kaže Hesdy Gerges kojega smo ‘ukrali’ prije početka jednog treninga.

No, kako je Badr Hari zatvorena priča, otvorene su nove. Do kraja godine ovog borca očekuje i obrana K-1 naslova, ali i nastup na završnici K-1 turnira u Pekingu.

- Program je izuzetno zgusnut. U ovom trenutku mogu kazati da 98 posto znam ime sljedećeg protivnika. No uvijek ostaje onih dva posto za moguće izmjene zbog ozljeda ili nekog neočekivanog otkaza. Plan mi je postavljen već odavno, želim obraniti naslov prvaka, pojas zadržati što više u svom vlasništvu. A na turniru u Pekingu mi je cilj otići do kraja, ući na popis velikih boraca koji su svugdje u svijetu poznati i cijenjeni.

Borili ste se protiv Sammyja Schilta, trenirali u istoj dvorani sa velikim borcima poput Petera Aertsa i Ernesta Hoosta. Kako danas ocjenjujete konkurenciju, je li došlo do zasićenja u profesionalnom kickboxingu ?

- Ne bih rekao da ima zasićenja. Istina je da odlazi jedna velika generacija boraca, ali stalno dolaze mlađi, jako dobri borci. No, dok steknu ime i reputaciju jednog Cikatić, Aertsa, Hoosta, Le Bannera, Bonyjaskog treba proći dosta vremena. Kvaliteta je velika, no morat će se još dosta raditi na imageu.
Ovdje ste radili sa mladim borcima, amaterima. Kakvo je Vaše mišljenje o današnjoj hrvatskoj reprezentaciji?

- Izuzetno talentirani momci i djevojke, ima tu dosta kvalitete. No naravno uvijek treba raditi na detaljima. Recimo, ja sam ovdje kako bi više radili na nekim tehničkim i taktičkim detaljima. Borilački sportovi se sve više ‘pomiču’ u tom smjeru. Fizički morate biti spremni, ali dosta se vremena posvećuje mentalnoj pripremi. Zaludu vam snaga ukoliko niste dobro pripremljeni za dvoboj u tom taktičkom smislu. Brzo ćete se rasuti i nećete biti niti približno efikasni. Sada u ovoj fazi priprema upravo radimo na tome.

Potencijal nije dovoljan

Možete li ocijeniti ima li među ovim borcima potencijala za profesionalne ringove?

- Naravno da ima potencijala, ali sam potencijal danas u borilačkim sportovima nije dovoljan. Primijetio sam da su Hrvati jako talentirani borci, imaju dobra kretanja. No nedostaje im disciplina. Danas ukoliko želite biti profesionalac u borilačkim sportovima morate biti stalno posvećeni. Kako se kaže, morate disati ovaj sport, biti maksimalno posvećeni. To nije lako i zbog toga je potrebna velika disciplina i velika ulaganja, uz naporan rad. Naravno, nitko ne jamči uspjeh, ali ako nemate ove preduvjete ne možete niti razmišljati o uspjehu - zaključio je Hesdy Gerges.

robert radica

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo