Sport Ostalo

borac pit bulla briljirao je na prvenstvu u grčkoj

Marko Tomasović prvak Europe u full contactu

borac pit bulla briljirao je na prvenstvu u grčkoj

Kako se bliži prosinac sve je više poklona kojima nas dalmatinski sportaši nagrađuju, a sve je i više onih koji svoje mjesto nalaze u izboru za Sportsko ime Dalmacije.

Prvo nas je u subotu oduševila dubrovačka plivačica Sanja Jovanović, a potom i Marko Tomasović. Oboje su postali prvaci Europe, Sanja na 50 metara leđno u malim bazenima, a borac splitskog Pit Bulla slavio je u grčkome Loutrakiju gdje je postao prvak Starog kontinenta u full contactu.

Zadnjeg dana Eura Tomasović je u spektakularnoj borbi u finalu superteške kategorije na bodove pobijedio poljskog prvaka Wojciecha Jastrebskog te time osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju!

- Presretan sam. Imao sam do sada dva svjetska srebra, ali titule su uvijek nešto posebno. Konkurencija je bila teška, u superteškoj kategoriji je pregršt velikih boraca i ovo mi je nagrada za sav trud kojega sam uloži u treninge. Nadam se da ću dobiti priliku za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu - kazao nam je zadovoljni Tomasović.

Finalna borba je krenula dobro za našeg borca i cijelo vrijeme je bio puno opasniji i eksplozivniji, a posebno uvjerljiv bio je u posljednjoj, trećoj rundi kada je umalo desnim ‘high kickom’ i nokautirao svog 194 cm visokog i 122 kg teškog protivnika.

- Marko je svojom izvanrednom predstavom tijekom čitavog Europskog prvenstva s četiri pobjede oduševio sve nazočne natjecatelje, trenere i ostale ljubitelje kickboxinga, a nakon ovog impresivnog uspjeha dokazao je da je spreman za odličje na Olimpijskim igrama u boksu u Londonu - siguran je Marko Žaja, sportski direktor Pit Bulla.

Olimpijske igre Tomasović je već iskusio u Pekingu. Bio je ogroman uspjeh što se uopće uspio plasirati na olimpijski turnir, a tamo je poražen u prvom kolu od Talijana Roberta Cammarellea. Bio je to težak ždrijeb za Tomasovića, Talijan je uzimao svjetske titule 2007. i 2009. godine, a te 2008. u Pekingu je postao olimpijski pobjednik.

Sjećamo se dobro Tomasovića i njegovih pekinških dana. Bio je pomalo impresioniran činjenicom da je tamo. U meču je primjetna bila i trema. Sada, dvije godine kasnije splitski borac je iskusniji i smireniji. Do Londona su još gotovo dvije pune godine.

No, Tomasovićev nastup tamo visi zbog ‘rata’ njegovog Pit Bulla i Hrvatskog boksačkog saveza. Naime, HBS je u svibnju suspendirao Pit Bull tvrdeći kako sustavno krše Statut HNS-a, a potom je i Europska boksačka federacija suspendirala Tomasovića jer je na turniru ‘Hakija Turajlić’ u Sarajevu nastupio bez dopuštenja HBS-a.

U Pit Bullu stalno tvrde da im iz HBS-a smještaju kako bi izbornik Leonard Pijetraj otvorio put za svog štićenika Dina Mansoura koji se bori u Tomasovićevoj kategoriji.

Priča je to koja traje već dugo, a ukoliko Tomasović želi na Olimpijske igre u Londonu, priča će morati doživjeti zaokret.

pero smolčić, Nikola vilić/cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo