Sport Ostalo

79. MRDUJSKA REGATA Pokal otplovio u Beograd

REZULTATI

Karbonska jurilica RC 44 imena Aligator 2 skipera Vojislava Radivojevića pobjednik je 79. Mrdujske regate krstaša.

Posada iz Beograda je za 3 sata i 18 minuta projedrila rutu od Splita pa oko otočića Mrduje te nazad u cilj podno splitskog Sustipana, u dužini 22 nautičke milje.

No ova ruta se itekako pokazala zahtjevnom budući se startalo po 7 čvorova istočnjaka, koji je okrenuo na jugoistočnjak i pojačao na 10 do 12 čvorova, da bi nakon što je većina flote od 229 prijavljena broda okrenula Mrduju - jednostavno – izdušio.

U toj bonaci praćenom kišom  najbolje se snašao Aligator 2 sa taktičarem Minskim Fabrisom, našim proslavljenim jedriličarom članom splitskog Labuda, klubom organizatorom Mrdujske regate, najstarije i najmasovnije utrke krstaša.

U jedrenom vremenu,  u prolazu kroz cilj tek nakon sat vremena od ulaza Aligatora 2, projedrili su dva maxi krstaša – Dracomerx skipera Marka Marinovića, te Shining Umago-Maxi kormilara Željka Perovića-Hucka, ispred Barba Branka kojim je kormilario Zlatan Filip Zoričić.

Inače,  najbrži u jedrenom vremenu, ali van konkurencije bio je katamaran Tornado, kormilara Igora Piacuna i flokiste Ravija Copića, koji su u cilj ušli u 14 sati i 10 minuta.

(S. Bt.)
foto: joško ponoš/cropix

ODGODA UTRKE

Loša vremenska prognoza natjerale je organizatore iz JK Labuda da najstariju i najmasovniju regatu krstaša na Jadranu legendarnu Mrdujsku regatu, koja je danas trebala imati 79. izdanje, ipak odgode za – nedjelju!

Tako će s početkom u 10 sati flota od trenutno prijavljena 227 brodova, krenuti 26. rujna prema otočiću Mrduji između Brača i Šolte, i nazad sve u dužini 22 nautičke milje.

Naime,  jako jugo praćeno kišom obilježilo je subotnji dan pa je regata koja je imala zakazan start u 11 sati, prvo odgođena na podne s mogućim startom u 13 sati.

No kako su organizatore upozorili iz Državnog meteorološkog instituta da je na Marjanu izmjereno 42 čvora vjetra, a Lučka kapetanija zbog sigurnosnih razloga, i posada i jedrilica, preporučila da se ne izlazi na more odluka o odgodi je morala - pasti.

- No mi i dalje idemo sa programom uobičajenim tijekom Mrdujske regate, jer fešta u Labuda, a pogotovo vezana za našu Mrduju  je već uobičajena stvar. Tako primamo prijave sve od 20 sati, pa posade mogu tijekom cijelog dana ispuniti prijavnice za nastup na sutrašnoj utrci. 

- Ujedno će se u šatoru na našem platou s početkom u 19 sati održati proglašenje pobjednika  24. ACI Match Race Cupa 2010., nakon toga slijedi dodjela laureatima Mrdujske regate u 19.30 sati, a zatim i vrhunska  zabava uz Marijana Bana i njegovih diktatora – doznali smo od Marija Stipinovića, direktora Mrdujske regate.

NAJAVA REGATE

Premda baš i prognoza nije na strani Labuda, organizatora najstarije i najmasovnije utrke krstaša na Jadranu one tradicionalne Mrdujske regate koja danas ima svoje 79. izdanje, više će ih omesti zamolbe iz Lučke kapetanije i Pomorske policije.

Naime, kako u to subotnje jutro će čak dva velika cruisera pohoditi splitski akvatorij, sa 14 tendera, labudaši su zamoljeni da posade na jedrilicama, a očekuje ih se tristo, izađu na startu liniju - na motor!

- Linija će, kako već i tradicija nalaže biti postavljena ispod splitskog Sustipana, no u ovom slučaju malo će se ta zamišljena crta od minimalno 500 metara, morati pomaknuti više prema Čiovu, kako bi se oslobodila komunikacija tendera prema plovećim hotelima - zbori nam Tonči Antunović, predsjednik Regatnog odbora Mrdujske regate.

A što se tiče same Mrdujske regate prognoza obećaje dosta čvorova juga i opet bi čak i rekord mogao pasti.

Premda se mnogi plaše kiše, ipak je to pravi izazov za one jedriličare koji vole krotiti val i vjetar.

                                                                                                                          s. b.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo