Sport Ostalo

tata je legendarni ‘balunjer’, a ona s 15 godina i deset metara bez ikakva oklijevanja skače na glavu, uz dva - tri salta

Diana Kozniku: Skakačko čudo s nogometnim genima (VIDEO)

tata je legendarni ‘balunjer’, a ona s 15 godina i deset metara bez ikakva oklijevanja skače na glavu, uz dva - tri salta

Mladu skakačicu u vodu Dianu Kozniku su zbog oca Ardiana, proslavljenog napadača Hajduka i Dinama, novinari etiketirali kao “skakačko čudo s nogometnim genima” i vjerojatno su u tome pogodili.

Međutim, nitko nije istaknuo drugu, dublju dimenziju Dijanine sportske vrijednosti i plivačkog uspjeha. Ona je nakon teške operacije noge i šest mjeseci pauze bez problema ostvarila normu HSSV-u i kroz kvalifikacije se na nedavnom Europskom prvenstvu u Helsinkiju plasirala u finale.

Diana je nastupila u skokovima s jednog metra, bila je 11. što je najbolji rezultat u hrvatskoj povijesti za juniore.

- Zadovoljna sam rezultatom, mada mogu i moram bolje - rekla je Diana.

Njezine roditelje Ardiana i Allmiru je nakon sjajnog rezultata zabolio postupak Saveza prema njihovoj Diani.

- Nije u redu da Dianu Savez pošalje iz Helsinkija kući tri dana prije završetka prvenstva samo zato što je njena disciplina završila. Neki natjecatelji su bili pet dana u Helsinkiju i sve im je plaćeno, da bi nastupili tek šesti dan. A desetak dana nakon Helsinkija održavao se Mediteranski kup u Beogradu, gdje su Diana i još troje skakača zbog prijašnjih rezultata dobili besplatne pozivnice od strane organizatora, a šest ostalih je išlo u Beograd o trošku domaćeg Saveza. Za nju nije bilo novca, a u ova dva slučaja ga je bilo - čude se Koznikovi.

Drže kako se prema Diani odnos promijenio nagore kada je iz prijašnjeg kluba Trešnjevka prešla u Dive.

- Engleski ‘dive’ znači ronjenje, ali i skakanje, a kako su klub osnovale tri žene i u hrvatskom prijevodu on ima značenje - govori nam 15-godišnja Diana koja za svoje uspjehe hvali trenerice Danijelu Đimbeg i Sandru Novak, te sportskog psihiologa Amira Zulića, a puna je hvale i za dr. Zorana Bahtijarevića.

- Bahtijarević joj je napravio složenu operaciju na nozi koju je zaradila kao šestogodišnja djevojčica kada su na jednom dječjem rođendanu vrata garaže skoro pala na nju. Zulić ju je savjetovao amortizirajući neke sportske nepravde. Đimbeg je Dianina trenerica, stručnjakinja za skokove s tornja, dok je Novakova stručnjakinja za skokove s jednog i tri metra - pojasnio je tata Ardian.

Dianu sada čeka Svjetsko juniorsko prvenstvo u Tusconu u Arizoni, te smatra da na njemu može pobijediti svakoga, ako je zdravlje posluži. Prisjeća se da je u češkim Pardubicama prije dvije godine bila pobjednica jakog međunarodnog mitinga gdje su joj u leđa gledale jedna Tina Punzel iz Njemačke, te fantastična ruska reprezentativka, jedna od najboljih na svijetu, Daria Govor.

- Tina je u Helsinkiju bila treća s jednog metra, a Daria je bila druga na tornju. Dobre su, ali ne znači da ih opet ne mogu pobijediti - samouvjereno će Diana. Prisjeća se da je samo velika roditeljska briga majke Allmire zaslužna za njezino plivačko-skakačko usmjerenje.

- Kada sam imala devet godina starija sestra Teuta i ja smo ludovale skačući u bazen na splitskom POŠK-u. Mama nam je rekla da će nas upisati na ozbiljne skokove u vodu čim se s ljetovanja vratimo u Zagreb, naravno, ako prestanemo skakati tako divlje i nekontrolirano - prisjeća se Diana koja kaže da joj je sestra Teuta ubrzo odustala.

- Razlog? Frka, strah! Sve je bilo u redu dok nisu na red došli skokovi s tornja, znači s pet, sedam i pol i deset metara. I što se išlo prema vrhu, Teutica je polako odustajala. Ali, ona je uvijek moja velika podrška. Ja sam vrlo dobra učenica drugog razreda sportske gimnazije, a Teuta je znatno bolja od mene. Ja u bazenu, ona u školi. Tako smo podijelili teren - nasmijala se mlada sportašica.

Za oca Ardiana kaže da je on skočio s tornja, dok mama Allmira nikada nije ni pokušala skakati, tako da dileme nema tko je od roditelja bolji u “kćerinom sportu”.

- Istina, tata je skočio sa sedam metara na noge, ali je ipak skočio. To i nije tako lako. A mama je moja ljubav i pomaže mi na sto drugih načina. I jedno i drugo me puštaju da izrazim svoje mišljenje i apsolutno mi vjeruju - hvali roditelje plavokosa sportašica. Diana Kozniku je u Hrvatskom savezu za skokove u vodu reprezentativka s najdužim stažem.

- Da, u juniorskoj konkurenciji gdje već šest godina imama normu HSSV-u kao i Šime Perić iz Zadra u seniorskoj. Veteranka sam s 15 godina - opet je ‘odvalila’ Diana.

marko didić, feđa klarić/cropix

Predsjednik Ardijan utjecaj nije koristio da mi olakša

Ardian je skoro dvije godine bio predsjednik Hrvatskog saveza za skokove u vodu, no ni na koji način nije koristio utjecaj da mi pomogne. Prvo jer mi to nije bilo ni potrebno, a drugo, jer ga nitko ni za što nije pitao niti slušao, pa je čovjek dao ostavku - kazala je Diana.

Obožavaju je mnogi, Norvežani, Talijani, Egipćani...

Iz nekih europskih saveza naprosto me obožavaju i skakači i suci. A tko? Napišite Norvežani, Talijani, Egipćani...

S Norvežanima sam čak jednom kritičnom prigodom i spavala kada sam sama ostala u sobi na jednom natjecanju. Egipćani me vole zbog plave kose, a Talijani me jako cijene - rekla je skakačica.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo