Košarkasve stalo u jedan šut

Sportski direktor Zadra nekon završetka turbulentne sezone: Ponosni smo na momčad, a zbog navijača me bole i srce i duša

Piše Dražen Žura
20. svibanj 2019. - 16:44

‘Svi ko jedan stat ćemo uz njega’ - stihovi su kojima se dodatno poticalo više od sedam tisuća gledatelja u Krešinom domu, s ciljem  da se Zadar u majstorici s Cedevitom  domogne finala Prvenstva Hrvatske u košarci . 

I bilo je više nego bajno, gotovo do posljednje sekunde kad se na šut digao Jacob Pullen i pogodio tricu. Uslijedio je muk, ali nikad kraći, jer je zadarska publika okrenulu priču, zapljeskali su svom snagom... Oni koji su bliže parketu, grlili su igrače i tješili ih. 

Neki su i dalje rogoborili kako se taj zadnji napad morao braniti, zasigurno ne znajući kakvu je Ante Nazor zapovijed izdao svojim igračima. Nisu uspjeli u naumu da naprave prekršaj i dogodilo se već opisano... Prošlost kazuje kako je i Zadar nebrojeno puta doslovce u zadnjoj stotinki uzimao suparnicima pobjedu iz ruku. Sport je takav, inače ne bi bio zanimljiv. Pullenova trica zasigurno će otići u antologiju, a Zadar mora dalje. Nije lako odmah zakoračiti, međutim, sportski život je takav.

- Uh, kakav šok smo doživjeli! Ušao sam u svlačionicu i osjetio tugu kod igrača, ali srećom nije dugo trajala, jer mnogi od njih poznaju ovakve situacije kad praktički na isteku utakmice izgubiš ono što si imao u rukama. Brzo su došli k sebi, čak nismo previše ni razgovarali, to ćemo ostaviti za zajedničku večeru – uvodno će Branimir Longin, sportski direktor Zadra, koji je želio podcrtati zadnjih mjesec i po. dana...

- Stvarno, velika je šteta što nas je dotukao ovaj zadnji šut. Međutim, ja osobno, ali i svi u klubu ponosni smo na momčad koja je u posljednje vrijeme imala cijeli niz iskušenja. Krenemo li redom treba se prisjetiti kako se snažno i bez ikakvih kalkulacija odigralo na Baldekinu protiv Šibenika. Dok su svi oko nas, ne mislim na ljude iz klubova, pričali o nekakvim kalkulacijama mi smo ostali ustrajni na sportskom putu. I to je ono što nas čini još ponosnijima. Nadalje, valjalo je odraditi kvalifikacije za ostanak u regionalnoj ABA ligi. Nije išlo glatko protiv MZT-a, ali i tu je momčad pokazala kako borba za ostanak nije ono što ide uz njihove mogućnosti. Ali, niz raznih neplaniranih okolnosti doveo nas je u takvu situaciju i izvukli smo se, što je opet potvrda da se uvijek može više – u dahu je ispričao Longin i onda se opet vratio na Cedevitu.

- Mislim da je malotko vjerovao da ćemo ih odvesti do pete utakmice i praktički zadnje lopte koju inače Pullen “ima u rukama”. Nakon što je Cedevita povela 2:0 u seriji momci nisu gubili nadu, stručni stožer je napravio sve da poluzavršnica i dalje traje. Nažalost, dogodilo se što se dogodilo i o tome će se dugo pričati u košarkaškim krugovima. I neka mi nitko ne zamjeri, po mnogo čemu ovo je bilo finale prije finala – zborio je Longin.

Cijela Dalmacija uz Zadar

Nekim privatnim vezama do nas je došla i priča kako je Slaven Rimac, trener Cedevite u telefonskom razgovoru odmah nakon utakmice, onako sav sretan rekao: “E da sad ne moramo igrati finale, odnosno, da je bilo uzeti trofej pred približno osam tisuća ljudi to bi bilo ono pravo!” 

Tim je riječima potvrdio neopisivo sportsko ozračje na Višnjiku koje je nadmašilo i onaj zadnji rukometni dvoboj između Hrvatske i Srbije u kojem su slavili ”kauboji”. Nije tada bilo naboja kojeg na hrvatskoj košarkaškoj pozornici jedino može ponuditi Zadar. I opet se mora ponoviti da je kontra Cedevite uz zadarsku momčad u ovom polufinalnom mozaiku bila cijela Dalmacija.

- Ne znam kojim bih riječima opisao činjenicu da je publika kad je bilo najpotrebnije došla u dvoranu, bodrila nas od početka do kraja. Nije to patetika, naša je publika zaslužila finale i zbog njih nas još više boli i srce i duša što nismo izdržali do zadnje sekunde. Kapa dolje za njihovu podršku, i oni su svojim dolaskom u impozantnom broju potvrda kako ova momčad ima kvalitetu. Nažalost, kasno smo se trgnuli... – zaključio je Longin.

#KK ZADAR#BRANIMIR LONGIN