StoryEditorOCM
Košarkaneobična priča

Pokojna baka ga je ‘zarazila‘, a ‘žutica‘ ga drži desetljećima, sad je u Beogradu pronašao ‘lijek‘

Piše Slaven Alfirević
6. veljače 2024. - 16:20

Kazimir Guberina (49), novinar je Sportskih novosti, koji prati najviše nogomet, inozemne lige, a Engleska mu je osobito glavna profesionalna preokupacija. U privatnom životu je prije svega i nadasve - zakleti navijač Jugoplastike, košarkaša sa splitskih Gripa. KK Split, Hajduk i Leeds United, tri su njegova kluba. A nadasve obožava nekadašnje "plastičare" i balun pod obručima. I lako za to, jer to nije neka vijest sama po sebi, nego Kazimir koristi priliku da za svoj golemi gušt prati "žute" na gostovanjima u ABA ligi. Iz Zagreba lagana i omiljena destinacija mu je - Beograd. Svako gostovanje Splita, eto ti njega u beogradskim dvoranama... Odlazi kao Sizif i strpljivi Job, bio je i nedavno protiv Crvene zvezde uoči Božića, bio je to samo još jedan u nizu poraza. E, ali, i porazima dođe kraj!

image
Pedja Milosavljevic/Cropix

Poznamo Kazimira kao dragog kolegu sa sportskih događanja, godinama po Zagrebu, a znajući da znamo za njegovu strast, pasiju prema "žutima", u ponedjeljak navečer poslao nam je poruku na mobitel:

- Ako je itko zaslužio ovu pobjedu, to sam ja! Nakon 33 godine slavimo protiv Partizana u Beogradu, konačno! Naravno da sam bio na tribinama, uživo!

Sutradan iz Zagreba, proširio je storiju:

- Toliko sam utakmica i poraza odgledao u međuvremenu, da se napokon moralo jednom zalomiti. Meni autobusom iz Zagreba do Beograda je čas posla i svaki put idem. Poslije utakmice u taksiju sa Štark Arene prema Terazijama vozio me taksist kojemu je stari, otac rodom iz Splita, zamislite to!? Žao mi je što mu ime nisam pitao. Ovo je čudo, kaže mi taksist i počne nabrajati Tvrdića, Manovića, Šolmana, Skansija, Jerkova, Kukoča, Rađu, sve što ih i on voli i pamti. Razgalio se kad je vidio koga vozi, da nas ista ljubav spaja. Vozio me duplo duže po Beogradu, samo da pričamo o košarci i Jugoplastici i ovoj pobjedi, a naplatio mi je neku siću, simbolično, šaku dinara. Tako sam se na račun moga Splita dobro provozao i konačno veseo vratio kući - javio nam je Kazimir.

Eto će Guberina izaći na portalu kao vijest, akter teksta, a da ga nije sam pisao. Od novinara do navijača. Za "žutima" bi i na kraj svijeta.

Išao je s prijateljem Marijom, koji nije navijač Splita, nego jednostavno voli košarku, ali je Mariju bilo i te kako drago ne samo zbog "žutih", nego što je vidio Kazimirovu sreću izbliza.

Rođen je Kazimir Guberina u Zagrebu, da ne mislite da je iz Splita ili "pet metara od Gripa", nego je rođeni Zagrepčanin i ljubav prema "žutima" odrasla je pod Sljemenom. Kako nam priča, porijeklom je Dalmatinac, otac Živko mu je iz Šibenika (glumac Špiro mu je daljnji rođak) i dalje objašnjava:

- Volim Jugoplastiku jer me pokojna baka Marija navukla na njih, ona je sve generacije "žutih" pratila dok je bila živa i na mene je prenijela ljubav.

Ljubav koja ne poznaje granice, dodali bismo. Nekoć Šolman, danas Shorter, traje "žuta legenda". Split, podvučen žutim...

image
Pedja Milosavljevic/Cropix
image
Pedja Milosavljevic/Cropix
image
Pedja Milosavljevic/Cropix
image
Pedja Milosavljevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 20:05