KošarkaŽeli završiti započeto

Na Gripama minjaju parket i postavili Skelu: Nisam glumac, publici moramo pokazati energiju

Piše Frane Vulas

Ivica Skelin vratio se na kormilo "žutih". Godinu i pol nakon završetka posljednjeg angažmana u svom gradu poveo je opet košarkaše Splita na treningu. A u svom trećem mandatu na klupi kluba s Gripa taj prvi trening održan je u rukometnoj dvorani, jer se u onoj klupskoj ovih dana mijenja parket nakon čak 22 godine. U gotovo dva sata provedenih na parketu, bilo je očekivano i dosta priče s igračima koji svakako snose svoj dio krivice za blijedi dosadašnji dio sezone i odlazak Ante Grgurevića koji se vraća na poziciju voditelja Omladinskog pogona. Što ste kazali igračima?

- Imamo specifičnu situaciju, Kalajžić je ozlijeđen, Rikić je otišao, Cunningham je pred sporazumnim raskidom ugovora. Momčad nije kompletna. Ono što od igrača tražim u narednim utakmicama je da momčad taj njihov izostanak nadoknadi borbenošću, agresijom, timskim pristupom – naglasio je Skelin.

Amerikanac Cunningham je i na jučerašnjem treningu radio odvojeno od ostatka momčadi i trebao bi stopama Rikića, koji je doduše fizički još u Splitu, ali samo do pronalaska novog angažmana. Njih bi u rosteru trebali naslijediti novi razigravač i centar koji bi uskoro trebali momčadi donijeti novu energiju. Ostatak kadra Skelinu definitivno nije nepoznanica.

- Olakšavajuća okolnost mi je što igrače uglavnom poznajem, bili su u momčadi kada sam tu bio prije godinu i pol-dvije ili sam već igrao protiv njih – kazao je Skelin.

Slabe igre i rezultati doveli su do promjene na klupi. Split za kojeg se prije sezone očekivalo kako bi se trebao približiti Ciboni i Zadru u domaćem prvenstvu, te biti u vrhu druge regionalne lige i boriti se za mjesto u eliti je tek četvrti u HT Premijer (skor 7-4) te šesti u ABA 2 ligi (skor 5-5). Kakvi su imperativi od strane čelnika kluba stavljeni pred vas?

- Uvijek ima imperativa, ali ne postavlja ih samo klub nego i ja sebi i momčadi. Zna se da moramo igrati dopadljivo, efikasno, da moramo igrati dobru obranu. Naša publika mora vidjeti našu energiju na parketu kojom lomimo protivnika – naglasio je Skelin.

Baš po tom pitanju je Skelin na kraju treninga "očitao bukvicu" igračima. Ne kaže se uzalud da je lakše promijeniti trenera nego igrače. Koliko god to neće biti lako, poručio im je da više ne želi vidjeti igrače koji idu na gostovanje u Široki Brijeg, već momčad koja ide pobijediti u Široki.

A osim problema s parketom (treniraju i u Omišu), Skelina i "žute" sada čeka i baš pakleni dio rasporeda. Tri gostovanja u nizu u tri države, jedno teže od drugoga, Široki, Gorica pa beogradski Dynamic. Počinje se s gostovanjem u Širokom Brijegu u četvrtak.

- Imamo natrpani ritam, s druge strane nemamo ni dvoranu na raspolaganju pa malo selimo, ali ne treba tražiti isprike. Svakoj utakmici treba pristupiti ozbiljno. Imamo svoje probleme, ali tako ih imaju i druge momčadi. Nadam se da ćemo što prije pronaći način da izađemo na kraj sa svojim problemima – nije novi/starti strateg "žutih" tražio alibije.

Iz Širokog se s bodovima nije vraćao ni puno kvalitetniji Split?

- To je izuzetno težak i neugodan teren za sve. Još nismo puno pričali o Širokom, ali pričat ćemo. Za početak je najvažnije da se ipak posvetimo sami sebi – dovoljno je jasan bio Skelin.

Po preuzimanju klupe rekli ste da osjećate da ovdje imate nedovršenog posla, valjda još iz teške posljednje sezone kada ste usporedo vodili Split i reprezentaciju Hrvatske. A rekli ste i da je Split još uvijek živ na sva tri fronta?

- Radimo na tome da se pojačamo. Kada budemo kompletni vjerujem da ćemo igrati dobru košarku.

Zadnji angažman imali ste u Nizozemskoj prošle sezone (Heroes Den Bosch). Jeste li se puno mislili kada je stigao poziv Splita?

- Nisam. Ja sam trener i ne volim puno filozofirat i glumit. Izuzetno sam tužan i nesretan kada ne radim. Nije to stvar samo odmora, osjećam se beskorisno kada ne radim. Želim raditi, biti na terenu, samo to je način da budem bolji trener i da budem sretan, da se osjećam korisno.

Kakve ste informacije dobili od prethodnika Grgurevića?

- Više sam razgovarao s Antom Marovićem koji mi je dao neke informacije. S Grgurevićem još nisam pričao. Poslije smjene nije pristojno, a ni ugodno odmah trenera hvatat da ti kaže neke informacije. Mislim da ćemo to napraviti u narednih nekoliko dana – rekao je Skelin u čijem stožeru je iz Grgurevićevog ostao Marović, a priključio se i bivši playmaker Splita Srđan Subotić.

Posložena struka

Svaka trenerska promjena nosi svoje turbulencije, ali nakon dugo vremena Split je napokon ponovno dobio kompletnu stručnu križaljku.

Grgurević se vraća na mjesto voditelja Omladinskog pogona, njegov na toj poziciji nasljednik posljednjih mjeseci Vedran Vukušić preuzeo je dugo upražnjenu funkciju sportskog direktora dok je Skelin novi trener.

Iskusni trener prve momčadi, nekadašnji izbornik, te dva bivša igrača nespornih kvaliteta Grgurević i Vukušić na preostale dvije ključne pozicije struke. Taj trokut bi trebao pomoći klubu da napravi željeni novi iskorak, kao nadogradnja na onaj financijsko-rezultatski dosad napravljen prethodnih godina.

 

#SPLIT#IVICA SKELIN#TRENER