Sport Košarka

iskusna splitska košarkašica do kraja će ove godine nositi dres kluba s gripa

Vedrana Grgin-Fonseca do Božića u dresu Splita

iskusna splitska košarkašica do kraja će ove godine nositi dres kluba s gripa

Jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena se nakon 15 sezona u inozemstvu vratila u matični klub čijoj će neiskusnoj ekipi pokušati pomoći

Jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena se nakon 15 sezona u inozemstvu vratila u matični klub čijoj će neiskusnoj ekipi pokušati pomoći

Ženska košarka u Split se vraća na velika vrata. Ne samo što će košarkašice Splita sutrašnjim susretom protiv Biska Pule na Gripama obilježiti dugo iščekivani povratak u Prvu ligu, već će u dresu Splićanki biti i jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena Vedrana Grgin-Fonseca!

Iskusna košarkašica koja će napuniti u siječnju 35 godina vratila se nakon čak 15 sezona provedenih u inozemstvu pomoći matičnom klubu i mladoj ekipi u povratničkoj prvoligaškoj sezoni. Odbila je pritom ponude stranih klubova, ali i hrvatskih giganata Gospića i šibenskog Jollyja. Iz Splita je otišla put Italije još davne 1994. godine, a članica splitskog kluba kojeg vodi njen otac Gordan i prvu ekipu trenira brat Boran bit će najmanje do kraja godine.

- Dugo sam dvojila otići opet u inozemstvo ili ne, ali ova mlada ekipa treba pomoć da vrati splitsku košarku na noge i to je najveći razlog mog povratka. Puno toga sam u karijeri prošla i nigdje mi se ne žuri. Bit ću tu do Božića, nadam se pomoći svom klubu, a onda ću vjerojatno još jednom zaigrati negdje u Europi ili nekom od naših klubova - rekla je vidljivo zadovoljna poznata splitska košarkašica.

- Prelijepo mi je doma, guštam. ‘Ulijenila’ sam se pa sam odlučila ostati (smijeh) - našalila se Grgin-Fonseca koja se nada kako će uspjeti pomoći neiskusnoj ekipi da sačuva prvoligaški status što je glavni ovosezonski cilj.

GRGIN_VEDRANA2-151009
Guštam doma, ulijenila sam se / Jakov Prkić / CROPIX
Grgin je sa Splitom početkom devedesetih osvojila tri titule prvakinja Hrvatske, a u inozemstvu je ostvarila rijetko viđenu karijeru. Ne samo što je jedina hrvatska košarkašica uz Koraljku Hlede koja je igrala u WNBA ligi i to kao članica Los Angeles Sparksa, već je u 15 sezona osvojila titulu nacionalne prvakinje u sedam različitih država, među kojima i dva naslova prvakinje WNBA lige! Igrala je u Italiji, Brazilu, Poljskoj, Španjolskoj, Francuskoj, SAD-u, Grčkoj...

- Rezultatska kruna moje karijere je jedina titula europske prvakinje s ruskim Spartakom prije dvije godine, ali uz naravno domaće titule, najdraži mi je i prvi naslov prvaka s Paranom u Brazilu kada kada je na finalu bilo toliko navijača koji nisu mogli više stati u dvoranu pa su nerede morali smirivati postavljenjem video zida ispred dvorane! Žalim jedino što nisam imala više uspjeha s reprezentacijom s kojom sam osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Bariju, ali to je posljedica cijelog stanja u hrvatskoj košarci - kaže Vedrana.

A tijekom trogodišnjeg igranja u Brazilu splitska košarkašica osvojila je i srce Marca Antonia Fonsece s kojim je već devet godina u braku. Suprug ima maksimalno razmijevanje za Vedraninu karijeru i obitelj, Brazil posjećuju jednom godišnje, a zajedno imaju i poslovne planove u Splitu.

- Doma gotovo uvijek pričamo portugalski jer je najlakše, ali iako i ovako solidno zna hrvatski ovo je sad prava prigoda da ga još malo bolje nauči! - zaključila je sa smiješkom Grgin-Fonseca.

Poliglot

Zahvaljujući svjetskoj bogatoj karijeri Grgin-Fonseca je postala pravi poliglot, govori čak četiri strana jezika.

- Znam engleski, portugalski, talijanski, francuski, a snalazim se i sa španjolskim i ruskim. Šteta je što ženska košarka i cijeli sport u Hrvatskoj i Splitu nemaju bolji status, jer ljudi u inozemstvu za Split najviše znaju posredstvom sporta. Nadam se da će grad stati iza ovog kluba ili pomoći pronaći sponzora kojeg nema jer zaista je u odnosu na druge smiješan iznos koji ovom klubu treba za funkcioniranje.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka