Sport Košarka

Počinje A1 liga: Split CO favorit, ostali izjednačeni

Sutra počinje hrvatsko košarkaško prvenstvo, A-1 liga, u kojoj natpolovičnom većinom prevladavaju dalmatinski klubovi. Gledano od juga prema sjeveru to su Dubrovnik, Split Croatia osiguranje, Kaštel Galerija Kaštela, Trogir, Šibenik i Borik Puntamika.

Uz zemljopisnu pripadnost, navedenima je zajedničko i to da su zbog financijskih problema jedva skrpali momčadi, kao i ostala četiri kluba lige, pa je teško prognozirati koliko tko može. Ono što je dobro u svemu tome jest da će priliku dobiti veći broj mladih igrača. Kao glavnog favorita svi ističu Split CO, dok su ostali “tu negdje“.

- Najvažnije će biti pobjeđivati kod kuće, a onda još pokušati uzeti koji “skalp“ sa strane. Kao glavnog favorita vidim Split, ostali su izjednačeni. Nema loših momčadi, prvenstvo će biti jako kvalitetno i uzbudljivo. Nama je cilj ostati u ligi - kaže trener Borika Neven Plantak.

Slično razmišlja i njegov kolega u Trogiru, Nikša Bavčević.
- Kasno smo se kompletirali. Trebat će vremena dok se sve posloži. Bit ćemo pravi za neka dva mjeseca. Cij nam je ostanak u ligi. A-1 liga je posljednjih godina dobila kvalitetu više, dobro se radi. Velika je stvar što u njoj igra najbolji junior svijeta, Mario Delaš - kaže Bavčević.

Isti cilj kao Borik i Trogir imaju Kaštela i Dubrovnik.
- Za razliku od drugih, nismo doveli nikoga, a ostali smo bez dva važna igrača, Škifića i Prejeana. Opet će liga biti domaćinska. Ne vidim nikoga kao favorita - kaže trener Dubrovnika Darko Kunce.

- Kako smo novaci u ligi, osnovni cilje nam je ostanak. Split je favorit, ali nisu superiorni u odnosu na konkurenciju. Bit će mnogo oscilacija kod svih momčadi jer ima mnogo mladih igrača - kazao je trener Kaštela Predrag Kruščić.

Iz Šibenika poručuju da će se boriti za vrh.
- Cilj nam je Liga za prvaka. Split je favorit, ali neće im biti lako - mišljenja je strateg Šibenika Nenad Amanović.

- Ne bježimo od uloge favorita. Cilj nam je rezultat i razvoj igrača. Liga je izjednačena. Vratili su se iskusni, dobri treneri Kruščić, Bavčević, Amanović, to je super stvar. Neće biti lako igrat ni s kim - kazao je trener Splita CO Boris Kurtović.

josip smolić

Raspored prvog kola

Subota: VROS Darda - Dubrovnik (19), Zabok - Trogir (19), Split - Kaštel Galerija Kaštela (19), Dubrava - Svjetlost (20) Nedjelja: Borik Puntamika - Šibenik (18.10)

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka