Sport Košarka

HT Premijer liga

'Igrače čeka bolnica, a klubove bankrot': i Zadar je protiv novog sustava natjecanja

HT Premijer liga

Svoj glas protiv trokružnog sustava natjecanja u HT Premijer ligi, podigao je Zadar, jednako i Sonik-Puntamika. 

O razlozima Zadrovog ‘ne’ Upravnom odboru HKS-a kazivao je direktor Zadra Željko Žilavec, uz opasku kako su u konačnici “sjeli u isti ventilator”, jasno ističući da njihova želja nije opstruiranje HKS-a, naprotiv i oni su kao klub za razvoj mladih igrača.

Ali, postoje objektivni razlozi zbog kojih su otvoreno kazali kako novi sustav natjecanja nije ono što su priželjkivali.

- Kao prvi razlog stoji činjenica da ćemo u novoj  sezoni u startu imati jedanaest utakmica više, odnosno, 33 u domaćoj ligi, ne uključujući doigravanje i Kup Krešimira Ćosića. Na sve treba nasloniti 22 utakmice ABA lige. Znači ispod 60 utakmica u sezoni nemoguće je proći, a da nismo ni dotaknuli Kup, što nam je sve skupa veliki dodatni trošak.

- Jer, nakon drugog kruga, prema obrnutom sustavu prvih šest plasiranih klubova igra šest domaćih i pet gostujućih pobjeda, što valja ne samo u financijskom smislu ispratiti, nego i vezano uz termine. Opet će dolaziti do preklapanja s ABA ligom i zato mogu kazati: “ Tko preživi, pričat će” – kazao je  Žilavec, kojeg je bez neke osobite namjere uplitanja u odluke drugih klubova koji su na ovu loptu bili za trokružni sustav natjecanja izdvojio dva kluba.

- Najviše me čude naši sportski prijatelji s Gripa, jer poznato je kako je upravo Split lanjske sezone zbog velikog broja utakmica imao podosta ozlijeđenih igrača, nije ukazao na problemtiku koju sa sobom nosi trokružni sustav. Isto tako i Hermes Analitica, ali ne želim biti nekakav prorok, ni njima ni “žutima”, samo znam da je ova priča veliko opterećenje.

- Ali, kako nama tako i ostalima, zajednički je stav vodstva našeg kluba i stručnog stožera. Međutim, nitko nam nije mogao zabraniti da imamo svoj stav i na koncu mi poštujemo odluku većine. Uglavnom, pred svima je jedna duga i vesela sezona - zaključio je Žilavec.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka