Sport Košarka

Utakmica godine na Gripama

Brat i sestra stvorili šampionski Split

Utakmica godine  na Gripama

U nedjelju poslijepodne će mala dvorana na Gripama biti poprište velike bitke za “jedinicu” (15.45 sati).

Košarkašice Splita, vodeća i jedina neporažena ekipa lige (skor 12-0), ugostit će prvakinje u zadnjih pet sezona drugoplasirani Medveščak (11-1). “Žute” su ove sezone iznenađujuće bacile rukavicu izazova već pola desetljeća nedodirljivim Zagrepčankama koje su svladale u prvom ovosezonskom ogledu.

Nakon trijumfa kod Murse na otvaranju drugog dijela lige, nova pobjeda osigurala bi sastavu trenera Borana Grgina opipljivu prednost u utrci za “jedinicu” pred play off.

Boran (38) je trener, ali uz njegovog pomoćnika Šimu Vidakovića u svemu ima zasluga i njegova pet i pol godina starija sestra Vedrana Grgin Fonseca (44).

Proslavljena bivša košarkašica i pomoćnica izbornice Anđe Jelavić uz to što je voditeljica Škole košarke te trenerica mlađih kategorija drži i individualne treninge seniorkama, te pomaže na treninzima i utakmicama.

Njihov je otac Gordan, dugogodišnji direktor “žutih” (predsjednik kluba je liječnik Siniša Krajina).

Jeste li očekivali ovakav ulazak u sezonu?

Boran: Nema šanse, ovo stvarno nismo očekivali. Bili bismo zadovoljni ulaskom među četiri, u play off, ali pobjedama kod Pule i Medveščaka vidjeli smo da smo spremni biti i u samom vrhu. U pet-šest susreta smo bili i u zaostatku, ali su cure pokazale karakter. Ne osjećamo pritisak. Bit će tu još pakla, svega. Tko već sada ide raditi računice taj će pogriješiti. Čak i da neporaženi uđemo u play off, možemo na kraju biti četvrti.  

Vedrana: Htjeli smo stručni i igrački iskorak. U Vidakoviću smo dobili odličnog stručnjaka koji nam je donio veliki pomak. Došle su i nove igračice, narasli su i apetiti za novim iskorakom nakon lanjskog tijesnog polufinalnog poraza od Medveščaka. Šteta što nam je otpao očekivani sponzor pa smo morali odustati od WABA lige, ali cure su ostale. Nitko nije očekivao ovakvo nešto. No, ostali smo ponizni, potpuno na zemlji svjesni da se sve može okrenuti preko noći. Nemamo imperativa. Favoriti su i dalje Medveščak i Trešnjevka, ekipe koje su harale ligom zadnjih godina. 

Otišle su vam tijekom sezone neke važne igračice, jesenas Anamaria Škaro u Francusku, pa Nina Dedić u Švedsku. Otišla je i mlada Monika Vojvodić u Požegu. No, probudili ste ipak nade da bi se titula mogla poslije četvrt stoljeća vratiti u Split, nakon davne 1994. kada je Vedrana još igrala za Split?

Boran: Tada sam još bio u kadetima Splita ha, ha... Po sastavu nismo favoriti, ali imamo odličnu kemiju. Nakon odlaska Dedić morali smo malo promijeniti i način igre. Vjerujem da ćemo u idealnoj formi biti tek u četvrtom-petom kolu nastavka lige. Puno će nam značiti što smo vratili našu prošlosezonsku najbolju playmakericu Katarinu Puljić. Cilj nam je ostati sada stalno u vrhu. Ako ne dođe ove godine, doći će sljedeće. Samo da smo stalno u finalima ili play offu.

Vedrana: Nisam očekivala da će proći ovoliko vremena bez titule. Klub je izdržao do danas što je ipak najbitnije s obzirom na sve što se događa u sportu. Veliki korak je napravljen lani. Ove godine idemo stepenicu dalje. No, danas cure ne možeš privući novcem, nema ga. Ali imamo tri trenera maksimalno posvećena ekipi, dajemo sebe da od njih stvorimo igračice. Radi se kao što se baš nikad nije radilo.  

Ima li Split snagu za novu pobjedu protiv Medveščaka, titulu?

Boran: Bit ćemo spremni za borbu, ali nećemo ništa obećavati. Neke ekipe su sada dovele Amerikanke, i Trešnjevka. Sve ovisi i o tome kakav će biti omjer snaga u playoffu. Trešnjevka je u sezonu ušla s četiri strankinje, pa su neke odlazile, neke dolazile. Medveščak ima super bekove i još su iz SAD-a vratile centra Uzelac. Bit će moćne, ali mi doma želimo nametnuti svoju igru.

Vedrana: Sve se preko noći okrene odlaskom jedne igračice. Došla nam je Kate (nap.a. Puljić), “Mala zvijer”. Pomoći će Buzov, Silov, Miši... Nismo našli još jednu visoku curu u rotaciji. Boran je pokušao nagovoriti mene, ali nije uspio. Nije me dovoljno nagovarao ha, ha, ha. On i Šime su mi svaki dan za vratom. Na treningu govore: “Ajde malo dodaj loptu, uđi u obranu...”. Rekla sam im:“Znam šta pokušavate, manite me se!”

I Dino Rađa se 2003. godine reaktivirao i titulu donio u Split?

Vedrana: Rađa je manje pauzirao. Ja sam ipak napravila predugu pauzu.

Što je donijelo ovaj iskorak?

Boran: Cure su shvatile da je za to potrebno raditi profesionalno, trenirati dvaput dnevno. Individualno ujutro i ekipno poslijepodne uz dodatni kondicijski rad s mojim pomoćnikom Vidakovićem. Vedrana svaki dan individualno radi s igračicama, Bruno Šundov otprilike jednom tjednom s centrima. Ujedno igramo protiv njegovih kadeta Solina ili kadeta Splita Srđana Subotića što nam daje jači intenzitet. Subi i Šukiju posebna zahvala.

Vedrana: Daleko najveća zasluga za sve je Boranova i Šimina. Ja sam tu za individualne treninge i za priču s curama. Bila sam igračica, drugačije me gledaju.

Uspjeli ste to bez novca, strankinja...?

Boran: S obzirom na sve ovo je malo čudo. Ne možemo mi priuštiti Amerikanku, treba platiti i proviziju manageru, radnu dozvolu, uz stan, hranu, ugovor... Mi stvaramo igračice. Financiramo nas samo Grad. Nažalost nemamo nijednog sponzora. Da nam je bar koji sponzorić da curama kupimo “tute”. Skidam kapu curama jer u kakvim uvjetima radimo rezultati su fenomenalni. Ako želimo ostati na ovoj razini moramo riješiti financije, jer će nam najbolje na kraju sezone ponovno otići.  

Vedrana: U šest ujutro su cure krenule za Osijek, došle u 15 sati, odigrale utakmicu i osam sati se vozile natrag. Tako se putuje kada želiš biti prvak? Ne možeš curama dati ni topli obrok. Ali to je danas realnost, tako je u većini klubova. Kod nas je u sportu sve samo preživljavanje. Svi uspjesi su čudo, sve se svodi na rad pojedinaca. Koliko god se mi trudili, tražili, ne možeš ništa promijeniti. Možeš samo ugasiti klub, ali nećemo jer svi smo fanatici i luđaci. Radimo sa strašću, to je naš život.

Kako je biti šef starijoj sestri/podređena mlađem bratu?

Boran: Vedrana vodi Školu košarke, a uz mene je ujutro na individualnom radu sa seniorkama. Navečer je uz nas na treningu kad stigne. Nisam strog šef ha, ha, ha. Super se slažemo. Pitam je i za savjete, ipak je imala odličnu karijeru u inozemstvu. Kada je ona vani igrala u top ekipama, ja sam išao s njom i učio kako se radi, sve zapisivao. Ona me uputila u taj svijet.

Vedrana: Boran je rano prestao igrati. Gdje god sam bila došao je, u Brazilu je gledao utakmice i treninge, SAD-u, Francuskoj, Rusiji... Uvijek je želio biti trener. Kada sam se vratila postao je čovjek, trener. Veliki je profesionalac koji će i s fibrom 42 odraditi trening. On je fanatik. Ove sezone pokazuje što zna. Zadovoljniji je što uz sebe ima Šimu i mene. To je naš daljnji put. Kako god ova sezona završi ova priča mora se nastaviti. Nismo se našli tu samo za ovu sezonu. Želimo stalno biti u play offu, afirmirati mlade. ∙   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka