Sport Košarka

veliko pojačanje

Prelijepom se Tayrom Šibenik bori za ostanak

veliko pojačanje

Dugo, dugo vremena neka vijest iz šibenske ženske košarke nije podigla toliko prašine kao nedavna da je prvoligaš s Baldekina angažirao reprezentativku Portorika, 25-godišnju, 181 centimetar visoku Tayru Melendez.

Djevojka rođena i odrasla u SAD-u, točnije u Bostonu, stigla je u Šibenik u ponedjeljak navečer i odradila prve treninge s novom ekipom. Konačno, izašla je i pred “sedmu silu”, zajedno s Nevenom Perišom, predsjednikom ŽKK Šibenika i trenerom Stipom Bralićem:

- Činjenica je da dugo nismo imali neku igračicu koja nije iz Hrvatske. Jednostavno, na ovim prostorima nismo mogli pronaći adekvatno pojačanje. Splet okolnosti je doveo do toga da angažiramo Tayru. Ona je upravo odigrala prvenstvo Portorika. Također, nastupa za portorikansku reprezentaciju, ali ima i američko državljanstvo. Veliko nam je zadovoljstvo što je došla u Šibenik. Nadamo se da ćemo s njom napraviti iskorak - kazao je Periša.

I ptice na grani znaju kako žensku košarku muči kronična besparica. Je li dovođenje Portorikanke bio veliki financijski izazov za siromašnu klupsku lisnicu?

- Nama je sve veliki financijski izazov s obzirom na dotacije koje dobijamo. Međutim, ove sezone se liga smanjuje, izravno ispadaju tri ekipe, a četvrta ide u kvalifikacije. Jednostavno, morali smo sve napraviti da izbjegnemo opasnu zonu - veli predsjednik ŽKK Šibenika.

Je li ovo znak buđenja šibenske ženske košarke i povratak na staze slave?
- Nadamo se da jeste! Čujte, ipak je ženska košarka najtrofejniji sport u Šibeniku. Napravit ćemo sve da u Šibenik opet dolaze trofeji- optimist je Periša.

Angažman atraktivne Tayre Melrndez doima se i kao dobar marketinški potez?
- Vjerujemo da će se to pokazati i kao dobar marketinški potez - zaključio je prvi čovjek ženskog dijela Baldekina.

Trenera Stipu Bralića više od marketinga zanima sportski dio, odnosno ono što bi Portorikanka trebala donijeti na parketu:

- U posljednje vrijeme igrali smo sa samo šest igračica u rotaciji, od čega su bile četiri juniorke i dvije seniorke koje su zbog poslovnih i studentskih obveza dolazile samo na utakmice. Previše smo ovisili o eventualnoj ozljedi ili bolesti, tako da smo morali proširiti roster. Činjenica je da smo pobjedama nad izravnim konkurenticama za opstanak napravili dobar posao. No, ni druge ekipe nisu spavale, već su se pojačavale kako bi izbjegle ispadanje iz lige. Primjerice, i Mursa i Požega imaju po dvije Amerikanke. Zato smo i mi morali reagirati. Tayra je odradila tek dva treninga s nama, no prvi dojam je pozitivan. Ima dobar šut za tri poena, dobar skok, korektnu obranu. Iskusna je, pomoći će našim mladim igračicama - rekao je Bralić o Menendez, koja je osim u Portoriku igrala i u Ekvadoru.

Konačno, riječ je dobila i glavna uloga u filmu “Portorikanka u Šibeniku”:

- Svi su mi zaželjeli iskrenu dobrodošlicu. Premda je prisutna jezična barijera, svi u klubu su me prijateljski prihvatili. Dakle, prvi dojam je super - kazala je Melendez.
Iskreno je priznala kako nema prevelikih očekivanja, niti preciznih saznanja o hrvatskoj ženskoj košarci:

- Vrlo malo znam o vašoj ženskoj košarci. Na prvi pogled sam vidjela kako Šibenik ima jako mladu ekipu. No, godine ne moraju biti prepreka da se ostvare dobri rezultati, ako se kvalitetno i teško radi - govori nova igračica ŽKK Šibenika.

Debi pred šibenskom publikom imat će u subotu u 19 sati, kada Šibenik dočekuje Zagreb.

Pokraj minus 30 u Bostonu šibenska zima nije problem

Tayra ne zna puno o Hrvatskoj:

- Čim sam potpisala ugovor sa Šibenikom i doznala da idem u Hrvatsku, počela sam istraživati o vašoj zemlji. Saznala sam da imate sličnu klimu i reljef kao i Portoriko, tako da bih se mogla osjećati kao doma - veli Melendez.

Zasigurno, u njezinom Portoriku nije tako hladno kao u Šibeniku ovog siječnja:

- Ma, ni to nije problem. Odrasla sam u Bostonu gdje zna biti i minus 30, tako da ova zima u Šibeniku nije nikakav problem - zaključila je Portorikanka.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka