Sport Košarka

jedan od primjera

U kom smjeru ide hrvatska košarka: prije godinu dana bio je otkriće u reprezentaciji i jedan od najboljih igrača juniorskog europskog prvenstva, a sada Cibonu mijenja Škrljevom!?

jedan od primjera

Karlo Uljarević (20) raskinuo je ugovor s Cibonom i karijeru će nastaviti u Škrljevu. Ova u prijelaznom roku naizgled obična vijest krila je u sebi mnogo dublju poruku. Prije manje od godinu dana tada 19-godišnji Uljarević ispao je igrom slučaja jedna od rijetkih svijetlih točaka debakla Hrvatske u pokušaju kvalifikacija na SP u Kini. U veljači je priključen naknadno nakon što je postalo jasno da Kruno Simon neće biti na dispoziciji, te je u tom kvalifikacijskom prozoru u ogledima protiv Rumunjske i pogotovo Nizozemske postao – otkriće.

Pogotovo što je na kritičnoj poziciji playmakera. Uljarević je i na ljeto bio jedan od naših ključnih igrača, na U20 EP-u na kojem je Hrvatska osvojila srebro. No, od tada se polako – gasio. I ostao je nažalost samo hit. Nakon toga kao da mu se "prozor" počeo zatvarati.

Kvalifikacijski prozor u rujnu preskočio je zbog ozljede. Ove sezone Uljarevićeve brojke bile su porazne. U domaćoj ligi bio je na prosjeku od 5,5 poena i 4,6 asistencije u 19 minuta u prosjeku, a u ABA ligi na tek 4 poena i 2,2 asistencije u samo 14 minuta. U ovoj, više nego prosječnoj Ciboni. Velika poruka "vukova" je što je prvoj momčadi priključen zlatni kadet i velik talent Roko Prkačin, ali su isto tako i rastanci s Uljarevićem, prije toga i Nikom Slavicom (21).

Kao što je prije desetak mjeseci Uljarević dizan u nebo, tako je i Slavica prije tri i pol godine. Nenadov sin tada je bio najefikasniji igrač finala U19 SP-a u kojem je Hrvatska poražena od SAD-a. Prepričavala se njegova blokada današnje NBA zvijezde Jaysona Tatuma. Dotični je sada u Boston Celticsima, a Slavica u Šibeniku. Ili to nisu bili toliki talenti kao što smo se uvjeravali ili s njima od tada nismo radili dovoljno dobro? Ni za Uljarevića ni Slavicu nema mjesta niti u Ciboni.

Što smo radili tijekom tužnih kvalifikacija kada nam je hit igrač istih samo pola godine nakon što je bio drugi najbolji asistent U20 SP-a završio, uz dužno poštovanje, u Škrljevu. Pretposljednjoj momčadi lige. U svići više nema Uljarevića.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka