Sport Košarka

32 igrača u 10 utakmica

Najveći poraz hrvatske košarke nije neuspjeh u kvalifikacijama već činjenica da nema vizije budućnosti

32 igrača u 10 utakmica

Porazom Hrvatske u Litvi i pobjedom Poljske nad Italijom iščeznula je vjerojatno i posljednja realna šansa hrvatske košarkaške reprezentacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. Ako se u zadnja dva kola u veljači ne dogodi mirakul – pobjede protiv Poljske (barem +6) i Mađarske, te poraz Poljske od već otpisane Nizozemske – neće nas biti u Kini, a ni na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Donekle bi se ovaj katastrofalni ciklus kvalifikacija mogao „progutati“ da je na tom putu Hrvatska profilirala nekog od mlađih igrača za budućnost. Ali nije. Ni jedan novi igrač koji je dobio priliku, izuzev povremenog bljeska, nije pokazao da se na njega može računati u nekoj ozbiljnoj priči. Barem za sada. A neki, istini za volju, nisu ni dobili pravu priliku.

Problem razigravača i dalje je prisutan, ali on je samo preslika dubljih problema iz kojih naša reprezentacija ne uspijeva pronaći izlaz već godinama. Gotovo da nema igrača koji u ovom ciklusu nije glumio „playmakera“, no opet nismo dobili dugoročno rješenje. Opet smo na početku.

A na početku smo i po pitanju vizije budućnosti reprezentacije. Hoćemo li se potpuno okrenuti mladima, ako treba i nauštrb rezultata, ili ćemo se nastaviti krpati od akcije do akcije? Nismo ništa bliže odgovoru. I to je zapravo najveći poraz ovih kvalifikacija. Teži od Nizozemske, Rumunjske, Italije, Poljske i Litve, pa i posve izvjesnog neodlaska na Mundijal... U deset dosadašnjih utakmica koristili smo dva izbornika i čak 32 igrača!

Kvalifikacije je otvorio izbornik Ivica Skelin najavivši pomlađivanje reprezentacije koje to i nije bilo jer je prosjek godina njegove momčadi bio 25,5. Najmlađi je bio Luka Božić (21). A kad se izgubilo prve dvije utakmice prošle jeseni odjednom se okrenula „ploča“ pa se pozvalo iskusnije face. Samo su Žorić i Pilepić zaigrali, dok su Popović, Stipčević i Rudež otpali. To je bilo dovoljno samo za tijesni trijumf protiv Nizozemske, no bila je to „Pirova pobjeda“ Skelina koji je smijenjen, a naslijedio ga je Dražen Anzulović.

Zuli je bilo puno lakše jer je u ljetnom „prozoru“ dobio pomoć NBA igrača Bogdanovića, Šarića i Zupca, s kojima je slavio u Italiji i Rumunjskoj, a onda su mu se u rujnu pridružili još Žižić i Simon. No umjesto da napokon proigramo, izgubili smo od Litve i Poljske. Ako smo u takvom sastavu bili nemoćni, čemu smo se mogli nadati bez naših najboljih igrača? Ničemu. Nekako smo „na mišiće“ tukli Mađarsku, a onda su nam Litvanci održali sat košarke i time 99 posto srušili naše snove o SP-u.

Po svemu sudeći sljedeće veliko natjecanje na kojem se Hrvatska može prikazati bit će tek Eurobasket 2021. Kvalifikacije počinju u jesen iduće godine, a koji će izbornik tada voditi vrstu i u kojem sastavu, nemoguće je predvidjeti. Nadajmo se da će recentna zbivanja ipak natjerati čelnike našeg Saveza da naprave rez i konačno odaberu viziju reprezentacije koju žele. I da je se drže. Do tada je sigurno jedino to da Hrvatska (p)ostaje marginalna košarkaška reprezentacija u svjetskim okvirima.

Hrvatska u kvalifikacijama

10 utakmica (4 pobjede, 6 poraza)
32 igrača
2 izbornika

Igrači: Dominik Mavra, Filip Krušlin, Toni Katić, Josip Sobin, Jakov Mustapić, Darko Planinić, Miro Bilan, Domagoj Bošnjak, Boris Barać, Ivan Ramljak, Luka Božić, Željko Šakić, Karlo Uljarević, Hrvoje Perić, Ante Delaš, Fran Pilepić, Luka Žorić, Ivan Buva, Luka Babić, Mate Kalajžić, Rok Stipčević, Dario Šarić, Tomislav Zubčić, Ivica Zubac, Bojan Bogdanović, Krunoslav Simon, Josip Bilinovac, Ante Žižić, Marijan Čakarun, Karlo Žganec, Marin Rozić, Martin Junaković

Izbornici: Ivica Skelin i Dražen Anzulović

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka