Sport Košarka

četvrtak u 18 sati

Žute čeka teško gostovanje: 'Primorska je favorit za ABA 1. ligu, ima dva-tri puta veći budžet od nas'

četvrtak u 18 sati

Košarkaši Splita (skor 5-2) u četvrtak su gosti vodeće Sixt Primorske (7-0) u 8. kolu ABA 2 lige. Tri dana nakon zahtjevnog susreta protiv Zadra na Gripama "žute" čeka teško gostovanje u Kopru (18 sati – prijenos Arenasport 2).

- U ritmu smo utakmica u kojem nema puno vremena za osvrtanje unatrag. Čeka nas teško gostovanje u Kopru, oni su jedina neporažena momčad lige. Nećemo imati dosta vremena za odmor i rekuperaciju nakon iscrpljujućeg susreta protiv Zadra. Pohvalio bih igrače za pristup protiv Zadra.

- U teškoj situaciji, pogotovo nakon ozljede Morrisa koji je uvjerljivo prva pokretačka snaga našeg napada, kako u kreaciji tako i u "scoringu", moramo drugačije rasporediti snage, a usput i forsirati mlade, pobjeđivati, zadovoljiti visoke kriterije splitske publike i novinara. Zasad to uspijevamo. Koliko će to trajati vidjet ćemo - rekao je u uvodu presice dan prije utakmice trener Splita Vladimir Anzulović.

- Strašno nam fale Veljačić, Morris. Zato je malo napravedno ne istaknuti učinak Mate Kalajžića, bez obzira na probleme u trećoj četvrtini susreta protiv Zadra. Doslovno nas je možda i sam vratio na kraju. Igrači su u tom susretu pokazali, želju i volju. Vratili su se u zadnjih sedam-osam minuta susreta. Malo je bilo manjka koncentracije, ali imali smo šut za pobjedu. Pokazali smo srce i htijenje koje će nam trebati za pobjedu u Kopru – naglasio je Anzulović.

Kako iznenaditi Primorsku?

- Dobro su pokriveni na svim pozicijama. Moramo prvo odgovoriti na njihovu fizičku snagu. To je jedan od detalja s kojima smo ušli i u susret sa Zadrom. Igramo opet protiv momčadi koje su možda i dva-tri puta skuplje od nas. Ne pita se samo nas. Moramo zaustaviti njihovu tranziciju, oni sjajno trče. Prije svega moramo zatvoriti svoj koš, u napadu smo mi uvijek na nekih 70 poena. To nam treba biti neki recept.

Ozljede, bolesti?

- Pojavilo se neko lagano zatezanje kod Veljačića, ali mislim da će biti u sastavu. Što se Morrisa tiče malo duži period ćemo biti bez njega. Nadam se njegovom što skorijem oporavku.

Rebić?

- Jučer je bio na treningu, ali još je slab. Ti naši mladi igrači dobijaju mnogo šansi i dosta ih iskorištavaju. Drago mi je zbog toga. Mate Kalajžić je prvi put u ulozi nosioca igre i playmakera, nepravedno je da se njega apostrofira kroz negativan učinak. To je dečko koji će nam donijeti dosta pobjeda. Trebamo ga istrpiti, kao i Gizdu, Rebu... Ako se sjetimo predzadnje utakmice sa Zadrom, kako je to završilo, mislim da smo na dobrom putu. A pomoći će nam dosta povratak Morrisa.

Kalajžić, Gizdavčić, Rebić ipak ne mogu u isti koš, Mate je mnogo iskusniji, već je sezonama prvotimac?

- Ne stavljam ih u isti koš, ali Kalajžić je prvi put u ulozi nosioca, u momčadi koja se bori za vrh. Ima prvi put loptu u rukama da odlučuje. Treba imati strpljenja s njim. Nije lako pobjeđivati s mladim playmakerom koji trenutno nema back-upa. Veljačić se vratio, ali daleko je to još od pravoga. Kao i općenito pobjeđivati s mladima igračima, ali nama to na periode i uspijeva.

Je li Primorska u rangu Zadra?

- Mislim da su tu negdje. Imaju slične budžete, snagu ispod koša, dobro su vođene momčadi. Otprilike je to tu negdje. Primorska je uz MZT prvi favorit za ABA ligu 1 – naglasio je Anzulović.

Je li ovo najzahtjevniji tjedan Splita, prvo Zadar, pa susret kod Primorske u četvrtak koji spajate s gostovanjem kod neugodne Gorice u subotu?

- Fizički je sigurno najzahtjevniji, a zbog relativno skraćene rotacije to nam još teže pada. Slijedi nam spajanje utakmice u Gorici, pa nam onda dolazi Lovćen.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka