Sport Košarka

atmosfera derbija

Zasluženo slavlje Zadra, ali da je Kedžo zabio na isteku vremena bila bi to prava 'ludnica' na Gripama

atmosfera derbija

Na isteku vremena šut Kedže za pobjedu iz jordanovski teške situacije, onako u skoku unatrag, od obruča i table na razočaranje domaćih navijača ipak nije pronašao put kroz mrežicu.

Bio je to znak za veliko i posve zasluženo slavlje gostiju na Gripama.

Zajednički su igrači Zadra i Tornado proslavili jednako tako zajednički izborenu tešku pobjedu. Poletjeli su i šalovi na parket, a zauzvrat su Brzoja i mladi Tomas, mlađi brat Marka i Ivana, navijačima na tribini bacali boce vode da osvježe potrošena grla nakon borbene i zaista infarktne utakmice. Na užas redara. A moglo je sve završiti i obrnutim ishodom. I bilo bi vjerojatno jednako zasluženo.

Tornadovi decibeli

Dalmatinski derbi odigran je u nogometnom dekoru. Košarkaške navijače “žutih” pojačali su za ovu utakmicu i neki Hajdukovi pretplatnici kojima su se tako “bijeli” dijelom pokušali odužiti za klupsku kaznu zbog koje ne mogu gledati susrete na Poljudu.

A zadarski Tornado pobrinuo se za decibele, ionako uvijek u dvoranama stvara nogometnu atmosferu. A opet na Gripama prijateljsku, što bi rekli bez ijedne grube riči, s obzirom na već tradicionalno odlične odnose splitskih i zadarskih navijača.

U svečanoj loži jedan do drugog sjedili su direktor “žutih” Maroje Bubalo i predsjednik Uprave Hajduka Jasmin Huljaj. A red iznad leđa su im čuvali bivši načelnik PUSD Slobodan Marendić i v.d. načelnika Dražen Vitez. Došao je i kapetan Hajduka Josip Juranović. Stigao je i hrvatski izbornik Dražen Anzulović pogledati kandidate za izabranu vrstu, te momčad svog brata Vladimira.  

Početak je na terenu za razliku od tribina pripao Splitu. Tko će kome ako ne svoj svome, susret je tricom otvorio Marčinković. A kada je Kalajžić efektno u prodoru da bi izbjegao blok loptu prebacio iz desne u lijevu ruku te zabio za 7:1 domaći gledatelji su se učas pretvorili u navijače.

Gosti se nisu snašli

Pogubili su se gosti u tim trenucima na otvaranju utakmice. U jednom napadu nisu u osam sekundi niti uspjeli prenijeti loptu u protivničku polovicu. Na prvi “mali” odmor otišlo se s plus 12 Splita. Ista pisma uslijedila je i u drugoj četvrtini.

Opasni tornjevi

No, sve se okrenulo pred kraj druge i početkom treće četvrtine, pa tako i atmosfera u dvorani. Na krilima dva tornja Vukovića i Špralje su serijom 25:2 sad Zadrani otišli na plus 12. U utihnuloj dvorani se moglo ćuti samo stotinjak raspjevanih Zadrana. Nova loša vijest u tim trenucima bila je četvrta osobna pogreška Kovačevića.

Zakasnio je debelo u tim trenucima s time outom domaći trener Anzulović. Nije na drugoj strani kolega Nazor u dva naleta “žutih” da se vrate u susret. Dva vezana koša njegove bivše momčadi i zvao bi minutu odmora da poremeti protivničku momčad. Ali nije uspio u svojoj namjeri.

- Igraj Splite volimo te mi! - orilo se Gripama kada je Kedžo, najzaslužniji za dramu, nešto više od četiri minute prije kraja smanjio na 67:70. A kad je potom Kalajžić za kraj serije 12:0 zabio tricu za izjednačenje nisu se više čuli ni glasovi ni bubnjevi Zadrana, samo podrška Splitu.

Ušlo se u dramatičnu završnicu. Činilo se da je Little učinio dovoljno za pobjedu gostiju kada je nakon dva ubačaja kod 73:76 malo više od minute do kraja doslovno i oteo loptu iz ruku Kovačevića tijekom napada Splita. Ali vratili su se još jednom “žuti”. Imali su zadnji napad, ali je Kedžo bio u suviše teškoj situaciji, potpuno u kantunu, izguran od koša. Pitanje je bi li to zabio i sam Jordan. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka