Sport Košarka

polufinale prvenstva

Šuti dječače plavi: Zadranima prva runda, Božić ove godine uranio

polufinale prvenstva

Svi na Višnjik! Nisu se baš ispunila očekivanja kad je riječ o popunjenosti dvorane, međutim, bilo je podosta bučno, napose na početku drugoga dijela. Zašto? Sudac Sreten Radović odlučio je nekolicinu vatrenijih navijača maknuti s inače mirne sjevrene tribine. Onda se Tornado odlučio spustiti upravo u taj sektor kako bi užarenim ozračjem, obzirom da se upalilo i baklju, potaknuti zadarsku momčad na bespoštednu bitku. I bijaše tako! Najprije je Steven Gray zabio za tri poena, onda i Lovre Bašić,

Božić je pak n asvoj način razbijao Cibonu, da bi Bašić solo akcijom donio Zadru vodstvo 57:56 ! Planulo je u dvorani! Ista slika vidjela se po završetku ogleda u kojem je Zadar stekao prednost u borbi za dvije pobjede prije finala. U ovoj ih je najviše predvodio Božić, ali i Tornado koji bi za iduće utakmice mogao odmah na sjevernu tribinu , jer se primicinje bliže parketu pokazalo i te kako učinkovitom, napose kad se spoji s grlenim "jugom", onda suparniku doista krenu drhtati ruke.

Što se prije događalo, odnosno, kako su "vukovi" bili gospodari igre? Jednostavna formula koju je jedino mogao primijeniti trener Ante Nazor "zalijepivši" čovjeka na Stevena Graya, najprije Josipa Bilinovca, potom Domagoja Bošnjaka, kojima su drugi pomagali u udvajanju kroz ligu iznimno opasnog Amerikanca. I unatoč tomu Gray je znao stvoriti višak za svoju momčad, ali nažalost nije bilo odgovora kad je on u pitanju, malo ga se pronalazilo i kad je ostajao slobodan.

Luka Žorić je također očekivana priča, srećom, nakratko su mu znali odgovoriti Kristijan Krajina i Domagoj Vuković, no nedostajalo je poena izvana. Zarana je igru napustio Jakov Vladović, koji je zadobio ozbiljnu ozljedu nastradao mu je list na lijevoj nozi. Organizaciju je preuzeo Bašić, koji je uvelike proradio u trećoj dionici, zajedno s njim i Božić.

- Sad se nečemu možemo nadati, jer je uspostavljena veza između vanjske i unutarnje igre – bili su komentari s tribina, koji su potvrdu dobili u kroz svega jedan poen zaostatka Zadra prije zadnje četvrtine.

Onda se ponovno izvrsno pod obručem gostiju izvrsno snalazio Božić, potom i Ivanov koji je iskoristio nove " flaster" na Gray te je ubacio važna tri poena. I Gray se priključio, jer je zaradio koš i dodatno. Špralja je tricom podigao sve na noge, dok je uporno udvajanja Graya silno koristio Božić. Ne smiju se se zaboraviti njegovi skokovi kojima je uvelike Ciboni oduzeo važan segment u građenuj za njih ranije pozitivnog rezultata ! Znalo se da i motrenje na Amerikanca neće moći trajati dovijeka, dvije minute pred zatvranje utakmice ubacio je tricu s osam metara!

-Ma svaki put kad se njemu ostavi imalo prostora ubačaj uopće nije upitan....Imamo bombardera , samo ga ponekad ne znamo koristiti – nizali su se komentari.

Odlučio je Aramis Naglić nešto malo prije isteka četrdesete minute iz igre izvući Božića koji je dobio rijetko viđeni pljesak. Nešto kasnije i cijela momčad Zadra!

Šuti moj dječače plavi – ispratilo se Cibonu iz Krešinog doma!

Višnjik

Zadar – Cibona 89 : 78

ZADAR – Dvorana "Krešimir Ćosić". Gledatelja: 4008.

Zadar – Cibona 89:78 (22:29, 20:22, 21:13, 26:14)

Suci: Radović (Dubrovnik), Herceg (Zabok), Kardum (Zagreb).

ZADAR: Bašić (10), Vladović, Ivanov (14), Kraljević, Krajina (11), Vuković (11), Špralja (3), Gray (15), Božić (25), Planinić .

CIBONA: Bilinovac (4), Uljarević (2), Ratkovica (4), Žorić (31), Ćorić , Bošnjak (3), Novačić (12), Rozić (7), Ljubičić (4), Tomas (10), Jularić .

Kretanje rezultata

12:7 – Nadahnuto je u dvoboj krenuo Luka Božić, prolazio je korz Ciboninu obranu bez osobitih poteškoća, ruku mu j dao i Ivanov.

14:19 – Očekivano Luka Žorić je primao dosta lopta u rekete, uglavnom je imao laganu realizaciju, onda su mu se priključili Marin Rozić i Ivan Novačić.

22:29 – Cibona je brzo " rasla" na semaforu, gotovo trideset poena previše je za svaku obranu pa tako i zadarsku.

29:29 – Poravnanje su donijeli Kristijan Krajina i Domagoj Vuković koji je pak nakon zakucavanja zabio i tricu. Ali je Cibona ponovno uzela konce igre u svoje ruke i prvi dio završili su podosta uvjerljivo 51:42.

57:56 – Goste je u kut stisnuo trio kojeg su činili: Bašić – Božić – Gray.

78:72 – Najveću prednost Zadru donio je tricom Šime Špralja, na pet ipo minuta prije kraja. Nešto ranije Marko Tomas je s dvije trice vratio Cibonu u plus, jasno veliki učinak imao je i Žorić.

89:75 – Božić i Gray, nastavili su " rastavljati" Cibonu, zakucavanjem im je sudbinu zapečatio Vuković

Press

Lovre Bašić, igrač Zadra: - Čestitke Ciboni na borbenoj utakmici , jednako tako i mojim suigračima, jer smo se svi skupa probudili u drugom dijelu, odnosno, u prvo smo ušli mlitavo. U nastavku smo krenuli borbenije, nadoknadili prednost Cibone, nadskakali ih i dobili na mišiće. Publika? Puno nam je pomogla situacija na tribinama, naše zadarsko ludilo nas je nosilo.

Aramis Naglić, trener Zadra: - Sve čestitek igračima, , igrali smo praktički bez Jakova Vladovića i ranije se znalo da neće biti Mislava Brzoja, a oni su nam jako bitni. Ambijent i događanja na tribinama su nam dosta pomogli. U početku nas je drmala trauma od Kup utakmice, međutim, kasnije naš briljantan skok i energično drugo poluvrijeme su nam donijeli pobjedu. Sjajno je odigrao Luka Božić i drago mi je zbog njega, jednako tako vrijedi i za Lovru Bašića, on zapravo voli ovakve utakmice i mislim da mu je ovo najzrelija utakmica otkako s klupe vodim Zadar.

Ante Nazor , trener Cibone: - Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi, bili su bolji od nas kad su preuzeli kontrolu utakmice. Napdačkim skokom su dolazili do trećeg i četvrtog napada. Kad smo izgubili obrambeni skok ušli smo u probleme. U trećoj četvrtini sam rekao igračima da previše žure, kao da mi hvatamo rezultat. Istina, imali smo kasnije slabiji šut, ali ne vjerujem da smo zbog lođeg šuta izgubili, bilo je tu drugih elemenata u našoj igri koji nisu bili kako treba. Čestitam navijačima na krasnoj atmosferi, dekoru i nadam se da ćemo se opet vidjeti u Zadru.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka