Sport Košarka

cijene veliki uspjeh

Slovenski premijer odgovorio na kritike: Nismo iznevjerili zlatne košarkaše, osigurali smo im 'pristojne' mirovine

cijene veliki uspjeh

Slovenski premijer Miro Cerar odazvao se u utorak na kritike sportske javnosti da je njegova vlada iznevjerila košarkašku reprezentaciju koja je lani osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu jer je članove izabrane vrste i trenera Igora Kokoškova nagradila sa "sramotnih" 4187 eura po pojedincu nakon odbijenog poreza te zanijekao da im je nakon velikog uspjeha obećao više nagrade od propisanih.

U reakciji na medijske objave kako im je na zatvorenom sastanku nakon velikog sportskog uspjeha obećao mnogo više, te pismo reprezentativaca u kojemu su naveli da su košarkaši Srbije za osvojeno srebro na prvenstvu dobili po 20.000 eura, a "brončani" Španjolci čak po 30 tisuća, Cerar je naveo da je njegova vlada zbog iznimnog uspjeha košarkaša i predviđeni fond nagrada "dodala" još 50.000 eura i da nije istina da im je obećavao mnogo više.

U priopćenju za javnost Cerar je naveo da je vlada svoj odnos prema "zlatnim" košarkašima i njihovom velikom uspjehu pokazala i dodjelom državnih Bloudekovih priznanja, a riječ je o priznanju za vrhunska sportska dostignuća koje onima koji ga dobiju daje pravo na 1500 eura posebne mjesečne mirovine, nakon što sportaš za odlazak u mirovinu ispuni potrebne uvjete.

- Time smo kao društvo pokazali da cijenimo sportski uspjeh i nakon što  izblijedi sjaja dobivenih medalja. Umjesto višeg jednokratnog iznosa nagrade, koji bi dobili u svom najproduktivnijem razdoblju života,  brinemo da takvi sportaši imaju dostojnu starost i onda kad im prestanu ugovori s klubovima i sponzorima. Vjerujem da će takva nagrada biti više cijenjena nego sada, onda kad vrhunski sportaši dođu u jesen svog života - ustvrdio je Cerar, odgovarajući na kritike da je ponizio sportaše koji su osvjetlali sportski obraz Slovenije, što bi mu moglo škoditi u predstojećoj kampanji pred parlamentarne izbore koji se održavaju krajem svibnja ili početkom lipnja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka