Sport Košarka

Ušli u 'crveno'

Probili sve granice: prvaci NBA Warriorsi samo na plaće kvarteta igrača potpisali ugovore teške 334 milijuna dolara

Ušli u 'crveno'

Prvaci NBA lige Golden State Warriorsi su zaključali svoj salary cap za naredne dvije-tri godine što se tiče plaćanja igrača. Nakon što su obnovili ugovore sa Stephenom Curryjem, Kevinom Durantom, Andreom Iguodalom i Shaunom Livingstonom koji će tako biti udarna snaga sa Klayem Thompsonom i Draymondom Greenom postali su najskuplja NBA momčad u povijesti. Odgovorili su na zahtjeve tržišta i nisu dopustili da im netko preotme super-zvijezde. Ali su to skupo i platili, za ove ugovore su izdvojili ukupno 334 milijuna dolara, na što je generalni menadžer Bob Myers kazao da su debelo „probili“ budžet koji ima je zacrtao vlasnik Joe Lacob. Što znači da će morati dobro unovčiti ove zvijezde kako bi rasteretili izdavanja.

No opet imaju momčad za naslov prvaka, jer kako će sada konkurencija odgovoriti, mogu li sastaviti jaču momčad.. istina ovih 334 milijuna dolara neće otići odjednom, ali je dugoročno dosta toga zaključano. Recimo Curry će dobiti 201 milijun dolara za pet godina, Durant 53 milijuna za dvije godine. Za trogodišnje ugovore Iguodala je dobio 48 milijuna, a Livingston 24 milijuna dolara. Za jednogodišnje ugovore pet milijuna će otići Nicku Youngu, a tri milijuna centru Zazi Pachuliju. Ostao je tek mali sitniš kako bi se popunio roster, igračima „na žeton“.

No to nije samo za ovu sezonu, recimo da su za sezoni 2017/18 Warriorsi već ispunili 135,8 milijuna dolara na plaće što je i dalje rekord po jednoj sezoni u povijesti NBA.

Bit će zanimljivo vidjeti slaganje momčadi 2018/19 kada istekne Durantu ugovor, kada u posljednju sezonu uđu Iguodala i Livingston koji bi mogli biti idealni za trade kako bi se oslobodio salary cap. No u naredne dvije godine pred ovu bogato plaćenu momčad se nameće imperativ, dvije titule samo opravdavaju ovaj ulog prije redizajniranja dinastije. Jer ova momčad Warriorsa je na tragu onih najvećih u povijesti NBA lige. Samo mora to do kraja i opravdati.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka