Sport Košarka

polufinale

Zadrani poraženi od Cedevite, Tornado izbačen iz dvorane

polufinale

Košarkaši Cedevite prvi su finalisti ovogodišnjeg izdanja Kupa "Krešimir Ćosić", branitelji naslova su u polufinalu u Šibeniku svladali Zadar sa 92-75 (21-14, 21-25, 31-22, 19-14).

Cedevita je odlično krenula u utakmicu i povela sa 12-2, ali Zadar se uspio vratiti na 16-12, da bi tada Rashad James s pet uzastopnih poena odveo zagrebački sastav do prednosti od 21-12. Završnica prve i početak druge četvrtine protekao je u dominaciji Zadra koji je serijom 11-0 stigao do prednosti od 23-21. U tom razdoblju je trener Cedevite Veljko Mršić odmarao svoj prvi bekovski par Jamesa i Boatrighta, a Katić, Musa i Krušlin nisu dobro iskoristili ponuđenu minutažu. No, povratkom Jamesa Cedevita je vratila prednost.

Početkom nastavka odlično je reagirao centar Cedevite Miro Bilan koji je ubacio 10 poena u kratkom vremenu s kojima je odveo svoju momčad do vodstva 61-51.

Bilan je utakmicu završio sa 28 koševa i 8 skokova, James je dodao 19, dok su kod Zadra najučinkovitiji bili jakov Vladović sa 14 ubačaja i 7 asistencija i Maj Kovačević sa 13 poena.

Cedevita će tako po šesti put zaredom zaigrati u finalu Kupa, dosada je osvojila četiri naslova od čega posljednja tri zaredom, a posljednja dva puta su u finalu svladali upravo Zadar.

Ivan Marinković, centar Zadra

O utakmici:

– Čestitam Cedeviti na apsolutno zasluženoj pobjedi. Naša ideja je bila da probamo dati sve od sebe, međutim nismo uspjeli fizički odgovoriti dovoljno dobro na agresivnu igru Zagrepčana. Napravili smo previše neprisiljenih pogrešaka, da to tako kvalitetna ekipa ne bi kaznila.
O izravnom protivniku Miru Bilanu koji ja zabio 28 koševa:

– On je odigrao fantastičnu partiju. Spremali smo se za njega više nego za druge igrače. Znali smo da je on lider Cedevite. Na žalost, mi visoki igrači smo skroz podbacili i Bilan je to iskoristio.
O Tornadu:

– Mogu samo zahvaliti našim navijačima na podršci.

Aramis Naglić, trener Zadra

O Cedeviti:

– Oni su naša najbolja ekipa i ima daleko najkvalitetniju rotaciju. Kada s klupe uđu njihovi pričuvni igrači, njima igra ne pada nego raste.
O razlozima poraza:

– Izgubili smo zbog dva segmenta igre. Prvo, imali smo 6-7 neforsiranih grešaka u trećoj četvrtini utakmice, odnosno u trenucima kada se lomio rezultat. Jasno da je to Cedevita iskažnjavala. Drgui razlog našeg neuspjeha je dominacija Bilana u reketu. Ne toliko u skokovima, koliko u realizaciji i njegovim asistencijama.

Veljko Mršić, trener Cedevite:
O prekidu i Tornadu:

– Takvim povicima definitivno nije mjesto na sportskim borilištima. Definitivno, to su stvari koje nije lijepo da se događaju. Tendencija sviju u Europi je da se to iskorijeni, pa i mi moramo od nečega krenuti.
Kako Musa podnosi uvrede?

– On je momak jako čvrstog karaktera. Mislim da ga takve stvari samo dodatno motiviraju.
O finalu:

– Znate, nije lako iz sezone u sezonu osvajati trofeje. Još kao igrač Cibone puno puta sam bio u situacijama da smo bili izraziti favoriti i da smog ubili. Ne smijemo ponavlajti neke greške iz ove utakmice želimo li osvojiti Kup.

Marko Tomas, igrač Cedevite:
O pobjedi nad Zadrom:

– Najvažnije je da smo dobili i da smo neokrznuti ušli u finale. Naša pobjeda je puno teža nego što to konačni rezultat sugerira.
O Kupu:

- Došli smo u Šibenik osvojiti Kup. Nadamo se da će tako i biti.

Tornado užgao atmosferu, Dožai ih izbacio iz dvorane

Poprilično komorna atmosfera vladala je na Baldekinu uoči početka prve polufinalne utakmice. Od tribina je najbolje bila popunjena ona s VIP osobama. Na svojim mjestima su bili čelnici HKS-a Stojko  i Josip Vranković. Isto kao i izbornik Aco Petrović koji je bio u razgovoru ugodnom s Vladimirom Anzulovićem, trenerom GKK Šibenika. Vjerojatno mu je udijelio i koji asvjet glede utakmice s Cibonom.

Tek je Tornado svojim dolaskom s desetak minuta zakašnjenja užgao atmosferu. Zagrmjeli su lijepo "Igraj Zadre volim te" i "U boj u boj za Zadar svoj", ali i neumjesnim skandiranjem na račun Dženana Muse te hukanjem tamnoputom Amerikancu Jamesu.

Naravno, i neizbježno "Uprava odlazi" i to u trenucima kada je Zadar vodio.

Zbog opetovanog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi igrača Cedevite Dženana Muse, inače reprezentivca Bosne i Hercegovine, glavni sudac utakmice Srđan Dožai zatražio je od policije da udalji pripadnike Tornada iz dvorane na Baldekinu.

Oni su u više navrata skandirali "Musa Turčine, napuši se k...". Budući da nisu prestali  niti nakon upozorenja službenog spikera, Dožai je posegnuo za neuobičajenom mjerom. Izlazak Tornada iz dvorane u pratnji policije protekao je bez većih problema.

Tako su igrači Zadra u posljednjih sedam i po minuta utakmice ostali bez podrške s tribina.

Cedevita- Zadar 92:75 (21:14, 21:25, 31:22, 19:14)

ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 500.

Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Tomislav Vovk (Slavonski Brod), Luka Kardum (Šibenik).

Cedevita: James (19), Krušlin (7), Boatright (7), Katić (2), Žganec (7), Musa (6), Bilan (28), Begić, Rogić, Tomas (9), Arapović (7).

Zadar: Franke (2), Bašić (5), Vladović (14), Vraneš (2), Krajina (11), Georgiev, Brzoja (5), Marinković (9), Barać (6), Kovačevič (13), Mazalin (8).

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka