Sport Košarka

SPORTSKI DUH

Žana Lelas Lokica: Cijeli je moj život između dva obruča

SPORTSKI DUH

Njezin život je košarka. Tako na naše pitanje da u samo jednoj rečenici opiše sebe i svoj život, odgovara Žana Lelas Lokica, kandidatkinja za prestižno priznanje "Splitski cvit", koje u suradnji s našim listom dodjeljuje Udruga "Naš kvart".

Da će košarka biti njezino životno opredjeljenje, Žana je znala još u djetinjstvu, jer je sa samo 12 i pol godina počela život s loptom.

– Bilo je to doista davno, još kao djevojčica krenula sam na treninge i odmah se zaljubila u taj sport – otvoreno će naša sugovornica.

Prve korake na parketu napravila je u Košarkaškom klubu "Jugoplastika", a ljubav prema tom sportu toliko ju je okupirala da je upisala i višu trenersku školu želeći, poput svakog sportaša, učiti, trenirati i pobjeđivati. S predanim radom i satima provedenim pod koševima stizale su i medalje, a prvo veliko priznanje bilo joj je srebrno odličje s Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Do te je godine igrala na Gripama, a zatim tri godine u Šibeniku, u tadašnjem ŽKK "Elemes".

Od tada su se nizale igračke sezone u zemlji i inozemstvu, a zajedno s tim i brojne medalje s domaćih i svjetskih natjecanja.

– Mnogo je trofeja, no spomenut ću samo najvažnije: bile smo prvakinje Jugoslavije, dvaput pobjednice Kupa bivše države, te po dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ali i Slovenije. Bila su to doista lijepa, uspješna vremena – prisjeća se Žana.

Na prvenstvima se isticala u timskoj igri, no zavrijedila je i mnogo više od toga pa je nagrađena priznanjima za najbolju igračicu i strijelca kadetskog prvenstva 1985. godine, za najbolju igračicu završnog turnira Kupa "Ružica Meglaj Rimac" 1996. godine, trećeg strijelca Kupa Lilliane Ronchetti 1997. godine.

Dan je za ovu sportašicu prekratak; ustaje u zoru, liježe poslije ponoći, jer uza sve košarkaške obveze treba brinuti o obitelji, dobro isplanirati svaki dan. I to joj dobrom organizacijom itekako ide za rukom. Puna je hvale za upravu KK "Adriatic" na čelu s Ivom Jurčevićem.

– Sretna sam što sam dio toga vrijednog kolektiva, a da nije entuzijasta poput predsjednika Jurčevića, bilo bi nam puno teže. Treniram 80-ak djece u Osnovnoj školi "Ravne njive", a aktivna sam i u Udruzi olimpijaca. Svakako moram spomenuti moje drage veteranke, one mi pomažu da i u ovim godinama ostanemo u vrhunskoj formi, hvala im na tome – ne skriva emocije Žana.

S veseljem će doći na proglašenje dobitnice "Splitskog cvita" 8. ožujka i bez obzira tko će ponijeti priznanje, za nju je ulazak među 15 najboljih velika nagrada i zahvalna je svima koji u njoj potiču sportski duh i daju joj razlog za svaki novi dan života s košarkom.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka