Sport Košarka

in memoriam

Preminuo bivši trener Jugoplastike Srđan Kalember

in memoriam

U utorak, 2. veljače u Beogradu u 88. godini života preminuo je košarkaški reprezentativac i bivši trener Jugoplastike Srđan Kalember.

Rođen je u Sarajevu, 5. lipnja 1928. godine. Jedan je od osnivača sportskog društva i Košarkaškog kluba Crvena Zvezda iz Beograda, s kojom je osvojio devet uzastopnih titula prvaka Jugoslavije.

Kalember je nastupao i za reprezentaciju Jugoslavije za koju je odigrao 47 utakmica, a nastupao je na Europskim prvenstvima 1947. i 1953. godine.  

Trener  Jugoplastike bio je od 1972. do 1973. U povijesti splitskog sporta Srđan Kalember ostati će trajno upamćen kao trener košarkaša Jugoplastike s kojom je 1972. osvojio osvojio prvi Kup Jugoslavije, ali i trener koji je na klupi žutih naslijedio legendarnog Branko Radovića.   

Stariji ljubitelji košarke sjetiti će se pobjede u finalnoj utakmici Kupa Jugoslavije nad Lokomotivom u Zagrebu sa 88:81. 

Povijesti radi spomenimo košarkaše Jugoplastike koji su pod vodstvom Srđana Kalembera donijeli u Split prvi kup: Mlađan Tudor, Zoran Grašo, Mihajlo Manović, Ivo Škarić, Dražen Tvrdić, Branko Macura, Rato Tvrdić, Lovre Tvrdić, Damir Šolman, Duje Krstulović, Zdenko Prug i Mirko Grgin. 

U velikom finalu Jugoplastika je nakon produžetaka svladala „Lokose“, a junak pobjede bio je Rato Tvrdić s postignutih 40 koševa. Trener „žutih“ veliki sportaš Srđan Kalember javno je tada zahvalio Rati riječima: „Ovo je primjer utakmice kad u kolektivnom sportu jedan igrač donese pobjedu svojoj momčadi. Rato je odigrao veličanstveno“!.

Vodio je Kalember Jugoplastiku i u finalu Kupa pobjednika kupova 1973. godine, kada su „žuti“ poraženi od Spartaka iz Lenjingrada.

Pogreb Srđana Kalembera obaviti će se u petak 5. veljače na Novom groblju u Beogradu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka