Sport Košarka

direktor škole košarke dražen petrović, bez dlake na jeziku proziva krivca

Josip Milaković: Jedan po jedan nestaju simboli hrvatske košarke

direktor škole košarke dražen petrović, bez dlake na jeziku proziva krivca
Hrvatska košarka raspada se gdje je nekad bila najjača. Klubovi - institucije poput Cibone, Zadra, čija je agonija ispadanjem iz NLB lige upravo u žiži javnosti, a ranije Splita, gotovo su dotakli dno. Na kojem je već ugašena Šibenka.
- Ovo je tragedija. Cibona, Split i Zadar su na koljenima, a Šibenke više nema. Simbol šibenskog sporta i hrvatske košarke je nestao, a nitko ne pita kako. Sve što se događa ponukalo me da reagiram. Želja mi je samo da se sve konačno pomakne s mrtve točke - istaknuo je Josip Milaković, jedan od osnivača šibenske škole košarke Dražen Petrović.

Direktor škole nije dvojio čija je krivica najveća.
- Svi nose dio krivnje, no HKS ni u jednom segmentu ne pomaže klubovima, samo im uzima. To se mora promijeniti! Klubovi za sudjelovanje u ligama Savezu za suce, kotizacije, članarine moraju godišnje platiti i po 400 tisuća kuna. Šokirao me podatak da rukometni sudac dobije 800 kuna bruto po utakmici, dok košarkaški u Ligi za prvaka inkasira 1600 kuna netto, što klubu sa svim davanjima ‘izađe’ mnogo više - čudi se Milaković, te tvrdi:
- Klub plaća godišnje oko 400 tisuća kuna, imamo 14 klubova te A-2 i B-1 ligaše. Otkad Danko Radić vlada HKS-om, u posljednjih 15-ak godina, klubovi su kroz kotizacije, suce i ostalo preko 15 milijuna eura ulili u HKS! Što je učinjeno tim novcem?

Ponudio je Milaković ideju.

- Umjesto da HKS sufinancira dvorane, vanjske terene, Savez je tu samo zbog sebe! Umjesto da uvjeti budu bolji, oni su sve lošiji. I sve su ove nove velebne dvorane mali novi Obrovci, jer ničemu ne koriste. Svaki klub Savezu mjesečno mora platiti 3.600 kuna članarine, A-2 ligaši 450. Barem da onda klubovima daju za taj novac besplatne iskaznice za djecu, igrače... Frapantno je da na prostoru od Prevlake do Savudrije ima samo 12 klubova u B ligi, a od juga do Paga ih je samo šest. Sve su baze uništene!

Istaknuo je kako je zanemaren rad s mladima košarkašima te je sve došlo na naplatu.

- Cibona je godinama samo kupovala i napravljen je dug, no on se stvarao dvadesetak godina. Isti ljudi koji su upropastili Cibonu, Split, Zadar, Šibenik, Pulu, Osijek sada vode našu košarku i regionalnu ligu. Sve je počelo od Radića. Prije su klubovi imali Udruženje ligaša, sponzora lige kao što sada imaju sve druge lige. Sada se, nažalost, prava košarka igra samo na tramvajskoj liniji od Trnskog do Sutinskih vrela, Zagreb i Cedevita su jedine momčadi koje imaju kvalitetu i financijsku stabilnost.

S druge strane, Hrvatska je u mlađim kategorijama prošle godine proglašena prvom europskom silom.

- To je plod rada u klubovima, ne plod rada u reprezentativnim selekcijama. Najbolji je primjer malog Šarića koji je ljetos na U-16 Europsko prvenstvo u Crnu Goru (op.a. Hrvatska prvak) došao bez ijednog treninga s tom selekcijom. On je plod sedam-osam godina rada u školi Dražena Petrovića, a sada drugu godinu plod rada Zagreba.

Najviše ga boli propast Šibenke. Godinu dana prije ‘pada’ dogradonačelnika Petra Baranovića, čovjeka zaduženog za sport, upozoravao je kako će Šibenka ispasti iz lige i nestati.
- Sve je smišljeno napravljeno. Naišlo se na plejadu mladih talenata od Drezge, Vlaića, Petkovića, Bilana, Vukičevića... Osjetilo se kako se na prodaji igrača može zaraditi i krenulo u rasprodaju. Namjerno se isprovocirao sukob sa Školom košarke Dražen Petrović.

Klub je imao obvezu Školi košarke platiti deset tisuća kuna mjesečno za razvoj mlađih kategorija i 20 posto od budućeg transfera igrača članova Škole košarke Dražen Petrović, a s KK Šibenka je sklopio Ugovor o profesionalnom igranju, što bi se investiralo u rad Škole.
- Počelo je pucati na transferu Drezge za koji nismo dobili ni lipe. Klub se borio za ostanak, Petković je igrao za tisuću eura, Bilan također... Smiješno je da su zbog takvih svota dva najbolja igrača prodana tri mjeseca prije kraja lige.

Milaković je istaknuo kako uprava Šibenika tada zapravo nije ni postojala, te da su u zadnje četiri godine klub vodila samo tri čovjeka Radić, Živko Badžim i Stipe Grcić.
- U pet godina u klubu niti jednom nije napravljen završni račun i predan Državnoj reviziji, za što su znali u Gradu i Županiji, no nije ih zanimalo gdje se trošio njihov novac. Moglo je tako tko zna koliko novca od prodaje igrača otići iz kluba, a da se to ne zna jer nema papirnatog traga, a klub se ugasio. Otišao je Vrkić za 120 tisuća eura, Drezga za 100 tisuća, Bilan za 50 tisuća, Petković... - čudi se Milaković, ali i kako je uopće klub mogao financijski propasti.

- Klub se ugasio, a imao je oko 650 tisuća kuna godišnje od Grada i 150 tisuća od Županije. U A-1 ligi možeš igrati mirno s dva milijuna kuna. Stoga, odgovornim za propast šibenskog sportskog ponosa sa Baldekina držim i Grad odnosno gradske vlasti u posljednjih pet godina koje nisu kontrolirale kako i gdje se troše enormna sredstva koja su u biti plaćali svi građani Šibenika.


FRANE VULAS

Split je sada na pravom putu

Nije Savez isključivi krivac?
- Puno klubova je napravilo greške u koracima. Cibona, Split, Zadar... Svi su gomilali igrače, a slabo se radilo. Ne možeš kupiti 15 igrača, treba se koncentrirati na rad i razvoj. Kada do 23. godine klubu da što može, igrač ide dalje, a od transfera omogućuje život klubu. Split je sada na dobrom putu, Zagreb, Cedevita će također kroz par godina davati mlade igrače... Ako se nećemo brinuti o mladima, onda neka gradonačelnici i župani djeci odmah po rođenju doniraju narkomanske ‘šprice’ - oštar je bio Milaković.

Propustili zadržati Darija Šarića

Zbog stanja u Šibeniku i spora sa Školom, klub je napustio i Dario Šarić, najveći talent u posljednjih dvadesetak godina.
- Da su Šariću 15 dana prije 14. rođendana ponudili ugovor, mogli su polagati prava na njega, ali nisu. Na Šibenskom mostu u restoranu ‘Panorama’ prije dvije godine sastali smo se Badžim, Darijevi roditelji Predrag i Veselinka, Joško Šupe i ja. Sve je bilo dogovoreno samo da ‘mali’ igra, samo su morali u roku od 20 dana održati skupštinu kluba, da potom predsjednik sjedne s roditeljima i dogovori se.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last