Hajdukobrambeni zid

Stopera ima ka’ u priči: trener Hajduka Oreščanin ima devetoricu na lageru, evo kako ih vidimo na rendgenu...

Piše Slaven Alfirević
13. srpanj 2019. - 10:50
IMG_2189.JPG

Stopera Hajduka kao u priči, ako su u nečem izdašni u igračkoj ruži "bijelih" onda su to baš – stoperi. Ima ih dovoljno za razne kombinacije i da ne pofali u odabiru. Recimo, neće biti potrebe da se Darko Nejašmić, kao nekad Savvas Gentsoglou iz veznog reda prekomandira u stražnji red osiguranja pred golmanom.

Obilje materijala upotpunjeno je dolaskom hrvatskog Čeha Stefana Simića koji je odmah službene prve minute odigrao na Malti. Prerano za iole procjenu, međutim trener Siniša Orešpčanin nakon što ga je "ošacovao" na pripremama, odmah ga stavlja na poziciju broj 3, iza Ardiana Ismajlija i Oleksandra Svatoka koji su – ajmo reć - prvi pick.

Svatok je zamijenjen na Malti, kako je Oreščanin objasnio jer je "kolega Tedesco odjednom promijenio igru i počeo nabacivati 'balone' ne bi li štogod ušićario, pa da Maltežanima na visoke lopte pariramo Simićem". I još Svatoku smeta i maska, mora je nositi da zaštiti kosti lica, dobio je udarac u facu još na početku priprema u Splitu, ali je hrabro je krenuo u Sloveniju, da ne gubi treninge. Svaka čast. Ali i ta vražja maska, nije ugodno s njom na nosu i obrazima.

Ako je protivnik brz i po travi jak potreban je - Svatok, ako naglašava skok i opasno skače, onda je tu - Simić, shvatili smo.

Uglavnom, stoperske pozicije su bukirane, na način da sad dvojica najmlađih, a perspektivnih kao što su Mario Vušković i za njim Stipe Radić teško mogu reflektirati na nastupe u prvoj momčadi.

Evo kako vidimo kroz rendgen stoperske pozicije. Čak su devetorica na lageru, ako bismo raširili priču i sa Stipom Radićem, te Lumbardhom Dellovom, ali i Stipom Vučurom koji je još u fazi rehabilitacije nakon teške ozljede.

1. Ardian Ismajli – on je najbolji primjer kako igrač nikad ne treba klonuti duhom. Postao je neprikosnoveni stoper broj 1, nakon što je lani u ova doba bio zadnja rupa na svirali. Promijeni se trener, posegne za tobom i onda svi shvate da ti to možeš igrati. Bolje od ostalih. Jedini je standardni A reprezentativac u ekipi, igra za Albaniju Edy Reje i Gigija Febbrarija i to dobro. Stožer obrane "bijelih".

2. Oleksandr Svatok - došao je s velikom pompom u zimu i za njega se iskrcala odšteta Zorji Luhansk, međutim igra promjenljivo. Mislili smo da je on stoper-bingo za plasman Europsku ligu, kao kad je dolazio Lopez, međutim procjene ne smiju biti tako egzaltirane, radije su suzdržane.

3. Stefan Simić – je li on izgurao s pozicije broj 3 Borju Lopeza, i čak zaprijetio na broju 2? Upad na mjesto kolege Svatoka? Vidjet ćemo uskoro, međutim Čeh se čini trajnije rješenje od Španjolca, udara na Ukrajinca da bude u paru s Kosovarom/Albancem. Jer, Simić je tek došao, dobrodošao, kao dobar posao Saše Bjelanovića u kontaktima s Milanom (Maldinijem i Bobanom). Saša je ispuni svoju, ali i dječačku želju češkog Hrvata Stefana.

4. Borja Lopez – probalo ga se na pripremama i na lijevom beku, a jasno je da bi ga Hajduk radije prodao nego novi ugovor dao. Borja ulazi u zadnju godinu ugovora, a spada među kapitalce koje bi Hajduk rado unovčio ovog ljeta, ne bi se žalili. Njegova je pozicija takva da je u Hajduku od ljeta 2017., ugovor mu je do ljeta 2020., do sada je u njega uloženo cca 730.000 eura, vrijednost po transfermarktu mu je 800.000 eura. Jasno je da je Simić dolazio jer Svatok mora imat alternaciju, a Lopez je na prodaju.

5. Božo Mikulić – u prvom kolu u Osijeku još u zimu bio je starter, da bi sad vremenom pao na rang-listi odabira, a kroz pripreme na Pohorju ne možemo reći da se približio prvom odabiru.

6. Mario Vušković – očekivali smo brži njegov napredak, iskorak prema prvoj momčadi, ali to se još nije dogodilo. Nismo zaboravili da smo iz Turske najavljivali stoperski par za Europu Vušković – Svatok: potonji nam je još bio "neviđen", a mladića iz Hajduka obasipalo se ponudama iz Italije, Hajduk je rekao "ne može"! Možda je Vuškoviću rješenje da ga se proba na zadnjeg veznog, zna sve o balunu, pa možda biti stoper nije idealno? Slična je priča bila s njegovim ocem Danijelom, ali i s Igorom Tudorom: stoper ili zadnji vezni?

7. Stipe Radić – on spada u plejadu 2000. godišta, napunio je tek 19, tu je, blizu je, zaigrao je u prvoj utakmici u Solinu, ali je ipak još daleko od križaljki prve momčadi premda je bio u Sloveniji.

8. Lumbardh Dellova – nama se kao povremeni lijevi bek svidio na utakmicama po Sloveniji, inače je češće stoper u drugoj momčadi. I on mora razgrnuti gustiš pred sobom e da bi mu se eventualno otvorila vrata raja, stoperskog para.

9. Stipe Vučur – imao je pegulu teške ozljede na zimu, potrgali su mu se ligamenti koljena i to iziskuje polagani oporavak. Ali, i on je pod ugovorom, lani iz Kaiserslauterna je došao na ljeto, sad prisilno pauzira.

#HAJDUK#STOPERI