Hajdukbijeli gostuju u zaprešiću

Slijedi ciklus 'papirnato' lakših utakmica, Oreščanin se osvrnuo na napise da je Hajdukova igra pročitana

Piše Vedran Babić

Nakon dvije uzastopne utakmice bez golova i bez pobjednika (Rijeka, Gorica) Hajduk u nedjelju u 15 sati gostuje u Zaprešiću kod Intera u 23. kolu HT Prve lige.

Tamo koncem kolovoza prošle godine u Zaprešiću je bilo 2:2, Hajduk je vodio Željko Kopić, a ta će utakmica ostati upamćena po prvom pogotku Ante Palaverse. U studenom je u Poljudu Hajduk slavio 3:0 pod Zoranom Vulićem, a i tada je Palaversa poentirao. I evo, treći susret s Interom i treći različiti trener. Ovaj put Siniša Oreščanin koji je u najavi susreta rekao:

- Inter je momčad s iskusnim trenerom, a slika njihovih igara mijenja se iz kola u kolo. Očekujemo ih u pozitivnom raspoloženju jer u zadnja dva kola imaju dobre rezultate koji im puno znače u borbi za ostanak.

Koliko je odlazak Andrića otupio oštricu Interova napada?

- Naravno da jest jer su se dosta oslanjali na njega. Jesu li mu pronašli pravu zamjenu, pokazat će utakmice koje slijede. Dobro „plivaju“ u prvoj ligi, često bezbolno prođu.

Kako ih probiti?

- Kroz analizu smo ustanovili da žele igrati prepoznatljivo, naravno koliko im protivnik dozvoli. Imali su problema u zadnjoj liniji pa su se zato i pojačali u tom dijelu.

Potom se Oreščanin osvrnuo na napise da je Hajdukova igra pročitana.

- Apsolutno se ne slažem s tom konstatacijom, to je nonsens. Jedno poluvrijeme (op.a. protiv Gorice) ne znači da smo pročitana knjiga. Nadam se da ćemo to pokazati u nedjelju. Jednostavno, imamo probleme kao i svaka momčad. To je razvoj, proces, dođe problem pa ga riješiš. Od prvog dana smo govorili da smo mladi i da će biti oscilacija.

- Rezultat je do sada dobar. Ako gledamo slike utakmice, prvo poluvrijeme u Rijeci bilo je toliko dobro da je drugo poluvrijeme zato ispalo lošije. Ljudi moraju biti strpljiviji i gledati drugim očima.

Nedostaju kartonirani Lopez i Tudor, još netko?

- Ismajli je pod upitnikom. Bradarić je normalno trenirao ovaj tjedan i trebao bi biti u kadru. Ima još nekih rovitih igrača.

Hoće li debitirati Svatok?

- Znam da ste nestrpljivi. On je došao u stanju u kakvom je došao. Razmišljamo o tome.

Slijedi ciklus papirnato lakših utakmica (Inter, Slaven Belupo, Istra i Rudeš), je li cilj 12 bodova?

- I taj ciklus ima zamke. Prve četiri utakmice smo prošli dobro. Spremamo se za Inter kao da je zadnja utakmica, pa ćemo onda dalje gledati. Kamo sreće da uzmemo svih 12 bodova, ali ne razmišljam na taj način.

Hoće li neki igrači biti proslijeđeni drugom sastavu koji u nedjelju nastavlja s drugoligaškim natjecanjem?

- Bit će i toga. Znam iz vlastitog iskustva da se mladi igrači znaju gubiti. Nakon tjednog ciklusa treninga važno je da imaju određenu minutažu. Ako vidim da mladi igrač u prvoj momčadi ne može dobiti veliku minutažu, radije ću ga proslijediti B timu, u dogovoru s trenerom, pa da tamo odigra puno više. U njegovoj glavi to možda ne izgleda tako jer mu pet minuta u prvoj momčadi znači više.

Kakav je status Delića?

- On je specifičan igrač koji prolazi svoj razvoj i prilagodbu na prvi tim i sve zahtjeve koji se događaju na terenu i izvan njega. Ovaj smo tjedan razgovarali o tome. Uzeo sam si za pravo kao trener da probam zaštititi njega jer njegove reakcije protiv Lokomotive nisu bile dobre.

Koliko nedostaje Ivanovski?

- On je ovaj tjedan krenuo s momčadskim treningom. Fali „preženca“ u 16 metara, kako kažu Talijani, netko da „veže“ suparničke braniče. Imamo to što imamo. Igra je ta koja će dovesti u zadnju trećinu. Protiv Gorice je najveći problem bio u prvoj trećini jer otvaranje napada nije bilo dobro. Na tome smo radili. Želimo kontrolirati utakmice, to je do sada bilo OK i nadam se da ćemo biti još konkretniji u završnici – zaključio je Oreščanin.

#HAJDUK#SINIšA OREščANIN