Hajduknije smak svijeta

Prvi prvenstveni poraz i odmah - drama. Ne valja ovo, ne valja ono, kakva je to igra, kakav je to igrač... Analiziramo zašto je Hajduk izgubio

Piše Frane Vulas
13. kolovoz 2019. - 10:44

Da ne ulazimo u srž poruka kritike, što na licu mjesta u Koprivnici, što putem komentara na društvenim mrežama, po kafićima..., nije sve po jeziku za objavu. 

Svježe su rane od Gzire

Opravdano je navijačko svakako nezadovoljstvo nakon poraza “bijelih”, i na račun igre i rezultata. Međutim, treba ipak stat’ malo i na balun. Svježe su još rane od Gzire United, ali nije to kiks Damira Burića kojem je ovo ipak bio prvi poraz od povratka na klupu “bijelih” nakon tri pobjede.

Naravno da je Hajduk protiv Slaven Belupa favorit, i u Koprivnici, ali nisu “farmaceuti” nimalo momčad za podcjenjivanje s toliko prvoligaškog iskustva Krstanovićem, Delićem, Ejupijem... Nadati se je posve normalno, ali onaj tko je očekivao da će ovaj Hajduk pobjeđivati sve s reda nema pojma o nogometu i sportu. 

Treba naglasiti - primljeni pogodak Hajduka je usmjerio utakmicu u posve drugom smjeru od dotadašnjeg koju je kasnije prelomilo isključenje Jakoliša.

Do primljenog gola razvoj događanja na terenu je potpuno diktirao Hajduk. I stvorio je dosta prilika koje ne da nije realizirao, nego u nekima nije čak ni uspio uputiti pravi udarac. To je, moramo se složiti s trenerom Burićem, umjetnost. Iz minute u minutu nizale su se opasnosti pred vratima domaćina. Hajduk je pokušavao kombinatorno, po tlu, iz polukontri je najviše problema stvarao Slavenu. Čim bi se domaćin malo otvorio.

Domaćin je u startu forsirao duge lopte prema Krstanoviću, Ejupiju, Bogojeviću... A onda je slučajni gol ugasio Hajduk. Jer da je do tada Hajduk vodio 2:0 ili 3:0, a mogao je, trebao je, teško bi taj gol imao takav učinak. Nestalo je tečnosti u igri, samopouzdanja. I dojam je da je Hajduka dotuklo isključenje Jakoliša.

Tada se s figurom manje i silom prilika počelo preskakati igru. Rošade nisu donijele učinak, niti rotiranje ofenzivaca. Međutim, ruku na srce ni kada su momčadi poslije u završnici postale brojčano ravnopravne nije Hajduk stvorio nekakav poseban pritisak, a još manje šanse. A bilo je vremena. Sa sudačkom nadoknadom i više od 15 minuta. Primljen je brzo i drugi gol iz penala, to je bio novi udarac.

Pokušaj s klupe da se nešto promijeni u 54. minuti dvostrukom izmjenom, indisponiranog u završnici Jradija mijenjao je Burić Jakolišem, te stoper za stopera Svatok za Simića (taktički!) zbog žutog kartona da se može u igri preuzeti veći rizik, ubio je potez Jakoliša, ekspresni crveni karton. Ostaje žal što više prilike nije dobio Teklić koji je ušao tek u 85. minuti. 

Tekliću premalo minuta

U sjeni lošeg izdanja “bijelih” ostao je lijepi počasni pogodak kada je prizemno iz kornera Teklić na rubu kaznog prostora pronašao Eduoka koji je efektno naciljao rašlje. Je li se moglo, trebalo ranije posegnuti za Teklićem koji je igrač poteza?

Sjetimo se samo na proljeće njegovog gola za Hajduk II s centra. Je li mogao Dolček biti gurnut naprijed, da se pokuša s trojicom u zadnjoj liniji? Lako je biti general poslije bitke. Nije bilo mnogo jakih opcija na klupi. Naročito time što je ponovno Mađar Adam Gyurcso ostavljen u Splitu što je jasna poruka.

#HAJDUK