Hajdukvelikom treneru navrle uspomene

'Prekrasna školjka što izranja uz morsku obalu...': legendarni Trapattoni se na 80. rođendan sjetio Poljuda i Hajduka

Piše Slaven Alfirević
dfrre

Auguri Trap, sretan 80. rođendan talijanskoj nogometnoj legendi, igraču koji je u dresu Milana uspijevao Pelea ukrotiti bez faula, a kao trener je postao posebno trofejno-legendaran, da sad ne nabrajamo koga je sve vodio i što je sve osvojio.

Povod da ga i mi posebno spomenemo jest što se u rođendanskom intervjuu za “Calciomercato” Giovanni Trapattoni (80) prisjetio mnogih uspomena; primjerice tuge zbog krvavog Heysela 1985. (39 mrtvih navijača prije finala Kupa prvaka Juventus – Liverpool 1:0 u Bruxellesu), ili kad je Francuz Thierry Henry 2009. nekažnjeno dao gol posluživši se rukom, te ga neregularno spriječio da Irsku odvede na Mundijal u Južnu Afriku.

Međutim, usred svega, sjetio se i - stadiona u Poljudu, kako reče “prekrasne školjke što izranja uz morsku obalu”.

Pričao je, naime, o pressici prije revanš-utakmice Hajduk – Fiorentina (0:0) u rujnu 1998., u Kupu UEFA koja mu je ostala u sjećanju jer dok je netko od splitskih, hrvatskih novinara pitao, a tirada je potrajala, Trapattoni je kimao glavom kao da razumije hrvatski.

- Jeste li stvarno razumjeli što vam govore na hrvatskom? - pitali su ga poslije talijanski novinari.

- A zar vi ne znate da je hrvatski sličan njemačkom? A ja znam njemački – izvalio je Trap, na način da bismo ga najradije nazvali “Štrapa-toni”.

Prodao je “foru” svojima, što im nije zvučalo neobično; jer, čuli hrvatski ili njemački, ako ne znaju, na isto im dođe.
To je jedna od batuda koje su pratile Trapattonija kroz karijeru, kako se to šalio u Splitu, na najljepšem stadionu svoje karijere.

Zacijelo znate ono kako je kao trener Bayerna na pressici, na njemačkom, doslovce  urlao o Thomasu Strunzu (ako vam se da, uguglajte Trap-Strunz i imat ćete što čuti). Napokon, njegova najslavnija izreka je:

- Nikad ne reci mačak, prije nego što ga imaš u vreći! - talijanska inačica verzije “prvo reci hop, pa tek onda skoči”.

Trap je trener starog kova od kojih ne zaboravljamo batude, kao naš barba Ante Biće Mladinić recimo, kad bi govorio “litra i po’ ne može u litru”, kao što se pamti Vujadina Boškova po banalnoj, nadasve lakonskoj rečenici “penal je kad ga sudac dosudi”. Nekoć je famozan bio Mađar Iles Spitz, trenirao je i Hajduk, a njegovo je ono “važno dati mala gol”.

Signor Trap, talijanska inačica naših šjor Ivana, Špace ili Ćire gazi u debele godine, u deveto desetljeće života i pamti prekrasan stadion, splitsku Školjku, jedan od najljepših...

Mi pak pamtimo kako ga je Ivan Katalinić naumio nadmudriti tog rujna 1998., kad su igrali Hajduk – Fiorentina. Kate je govorio “Trap je bunkeraš, voli catenaccio, imat ćemo mi svoju šansu, napast ćemo ih...” Makar su vedete Fiorentine bile Argentinac Gabriel Batistuta i Brazilac Edmundo zvani Životinja (O Animal), a čuvali ih mladci Goran Sablić i Marino Biliškov.

Prva je utakmica odigrana u Bariju, Fiorentina je bila kažnjena i tamo je Hajduk vodio 1:0 (Jurica Vučko), ali je izgubio 1:2, a u Poljudu, Trapattoni se stvarno priklonio obrani, međutim trupe ofenzivnog Katalinića nisu nanijela štetu Trapu, ostalo je 0:0, Hajduk je bio sasvim blizu. Za jedan gol.

Ostala je Trapu uspomena na Hajduk i Poljud, “prekrasna Školjka, što izranja uz morsku obalu”: sa svojih 80, Trapattoni nas pamti.

Auguri, signor Trap, sretno vam!

Njegov reski zvižduk s aut-linije, s dva prsta u ustima, ostaje poseban zaštitni znak jedne nogometne ere.

#HAJDUK#GIOVANNI TRAPATTONI