Hajdukproblemi u gostima

Pogledamo li sve sezone od one u kojoj je titula državnog prvaka posljednji put stigla u Split, Hajduku se ne piše dobro ako danas ne osvoji tri boda

Piše Antonio Juričić

Hajduk ove sezone ima problema na gostovanjima, a ta tema posljednjih tjedana sve više puni novinske stupce.

Samo pet bodova iz isto toliko utakmica, odnosno samo jedna pobjeda, i to u drugom kolu protiv posljednjeplasiranog Varaždina ne ulijeva optimizam pred nastavak prvenstva, bez obzira na stopostotni uspjeh na Poljudu.

Ususret današnjoj utakmici s Lokomotivom, analizirali smo Hajdukove rezultate nakon prvih šest gostujućih susreta svih sezona od posljednjeg naslova i došli do zanimljivih podataka.

U prvoj promatranoj sezoni, 2005/06., Bijeli su na prvih šest gostovanja osvojili samo četiri boda te su na kraju sezone završili na petom mjestu. Identična je situacija bila i dvije sezone kasnije - 2007/08.

Dva boda više osvojena su 2012/13. te prošle sezone, a oba puta je Hajduk na kraju sezone bio četvrti.

Ostatak promatranog razdoblja Hajduk je imao barem osam bodova nakon šestog gostovanja te prosjek iz 14 promatranih sezona iznosi 8.5 bodova, što znači da bi Burićeva momčad eventualnom pobjedom nad Lokomotivom i dalje bila malo ispod prosjeka te postigla lošiji rezultat nego u 7 od 14 sezona.

Ako to stavimo u nekakav kontekst pozicije na kraju sezone, s osam bodova Hajduk je jednom završio na drugom, a jednom na trećem mjestu, dok je 2009/10. sezona bila posljednja u kojoj su Bijeli došli do drugog mjesta na ljestvici, a da su imali manje od devet bodova nakon šest gostujućih utakmica.

No, postoji i jedna anomalija koja se javila u sezoni 2004/05., posljednjoj u kojoj je Hajduk došao do naslova, a radi se o tome da su te sezone Bijeli imali samo šest bodova nakon isto toliko gostujućih susreta, što navijačima splitskog kluba daje nadu da navedeni trendovi ne moraju odigrati veliku ulogu.

Utakmica u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive bit će šesto prvenstveno gostovanje Bijelih ove sezone, a eventualnom pobjedom došli bi do osam bodova, što bi i dalje bilo ispod prosjeka.

Burićeva momčad opterećena je ozljedama, a Lokomotiva je daleko od bezopasnog protivnika, stoga se remi ne čini kao nerealna opcija.

U tom bi slučaju ostao na prosjeku od boda po gostujućujoj utakmice, kao i one sezone kada je u grad pod Marjanom stigla posljednja titula državnog prvaka.

#HAJDUK#HT PRVA HNL