Hajdukhajdukov dijamant

Odbio je Liverpool i Fiorentinu, a sad se konačno vratio u momčad Hajduka

Piše SN
29. ožujak 2017. - 20:25
slaven_hajduk29-031113

Nekoć najveći talent iz omladinske škole Bijelih vratio se nogometu nakon jedanaest mjeseci stanke.

Prije pet godina pratio ga je Liverpool, u reprezentaciji Hrvatske U-17 bio je kapetan i lider. Prvoligaški debi upisao je sa 16 godina i šest mjeseci kao najmlađi u Hajduku. Bio je zakratko i najmlađi u HNL-u, dok tadašnji trener Dinama, Ante Čačić, u maksimirskom derbiju s klupe nije podigao Alena Halilovića i velika nada Modrih preuzela je hajdukovcu epitet najmlađeg prvoligaškog igrača. Prije pet godina bio je igrač goleme perspektive, a danas se, nakon serije ozljeda, bilježi se tek njegov povratak nogometu nakon 11 mjeseci stanke.

Josip Bašić glavni je lik naše priče, 21-godišnji desni bek Hajduka kojem je nekoć samo nebo bilo granica, a pet godina kasnije sjaj u očima vrati mu i desetak minuta igre za drugu momčad.

- Bašić me podsjeća na Srnu. Moćni desni bek koji ima sposobnost ponavljanja - velika je bila najava Ivana Gudelja, tada izbornika hrvatske nogometne reprezentacije U-17 k

Ivana Gudelja, tada izbornika hrvatske nogometne reprezentacije U-17 koji je Bašiću povjerio kapetansku vrpcu u generaciji ‘96. godišta.

Talent i tjelesna nadmoć pružali su Bašiću dominantnu ulogu u mlađim kategorijama. Hari Vukas trenirao je Bašića u kadetskom uzrastu gdje je u prvoj sezoni postigao 12 pogodaka u 25 nastupa.

- Bašić je igrač probojnosti i okomitosti - objašnjavao je Vukas.

Mišo Krstičević je uveo Bašića u prvu momčad, krajem rujna 2012. ponudivši mu debitantske minute seniorskog nogometa.

- Kadet je, ali mentalno snažan. I pritom ga neće poremetiti činjenica da je iz kadeta uskočio u prvu momčad - govorio je Mišo Krstičević nakon Bašićeve premijere prije četiri i pol godine na Maksimiru.

Devet mjeseci kasnije kapetan je poveo reprezentaciju U-17 do polufinala EP u Slovačkoj, ali već se i prije EP borio s ozljedama. Uspio je sanirati ozljedu, otišao na Europsko prvenstvo, međutim slika “idealnog igrača” počela se nagrizati u jesen 2013. kada je zbog ozljede morao propustiti nastup na Svjetskom prvenstvu do 18 godina u Emiratima.

Dok su njegovi vršnjaci bili u Dubaiju, kapetan Bašić je liječio koljeno. Izbjegao je operaciju, vratio se na travnjak i početkom studenoga 2013. u Koprivnici zabio premijerni pogodak za Hajduk. Sa 17 godina i osam mjeseci. Mnogi su tada bili skloni kazati:

“Bit će veliki igrač, Bog ga je nagradio za sve što je prošao”.

Međutim, vrijeme je pokazalo, tamni oblaci tek su dolazili...

Bašić je u sezoni 2013/2014. skupio 11 nastupa. Za nekog malo, ali Bašiću je taj doseg ostao osobni rekord, najveći broj nastupa.

Godinu dana poslije imao je devet prvenstvenih utakmica, prošle sezone šest, a ove - nijednu! Koljeno, gležanj, leđa... skupilo se problema koji su se rješavali od Splita do Antwerpena, ali pitanje je kada će Bašić uhvatiti kontinuitet nastupa. Nakon što je u rano proljeće 2016. zaliječio bolna leđa, zadnju je ozljedu zabilježio krajem travnja te iste godine u susretu s Rijekom.

Mukotrpni povratak

Dva susreta je odigrao u cjelini, u trećem se ozlijedio.

- Malo nagnječenje, proći će brzo - govorio je Bašić prije 11 mjeseci nakon što je izašao iz igre poslije 60 minuta.

Bio je najbolji igrač Hajduka u tom susretu, novo otkriće u potrazi za desnim bekom, ali što to vrijedi Bašiću kada je uslijedila duga stanka. Nogometu se vratio kroz drugu momčad, ali još nije zaigrao za prvu momčad.

Kratko je nakon susreta s Hrvacama Josip Bašić objasnio što je sve prošao u posljednjih 11 mjeseci.

- Imao sam problem sa zdjelicom i nije se moglo kazati koliko će oporavak trajati. Vjerujem da ću brzo doći u pravi natjecateljski ritam iako moram priznati da je iza mene jako teško razdoblje. Igre u drugoj momčad će mi pomoći da se vratim u pravu formu i pokušat ću izboriti mjesto u prvom sastavu - poručio je.

Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2018. godine, dakle, još godinu i dva mjeseca. Dovoljno vremena da se Bašić vrati nogometu na velikoj sceni. Protiv Hrvaca prošle nedjelje odigrao je 10-ak minuta za drugu momčad. Ohrabrujuće za početak, ali sigurno je da je i Bašić svjestan kako je ispred njega dug put. Vjeru u povratak nije izgubio, to je najvažnije, na njegovoj poziciji desnog beka ionako je najtanja konkurencija u Hajduku.

Ali, trebat će vremena da se nekoć najveći talent iz omladinske škole Bijelih vrati na pobjedničku stazu. Zaista je okrutan profesionalni nogomet, sa 16 si čudo od djeteta, a pet godina kasnije vraćaš se preko druge momčadi.

Sa 16 godina Bašića je pratio Liverpool, ali tada je njegov otac razmišljajući o karijeri svog sina logično izabrao.

- Želimo da se Josip prvo dokaže u Hajduku, pa tek onda da krene prema većim klubovima.

Da, bio je to logičan put, ali tko je u tom trenutku mogao znati da će se ispriječiti serija ozljeda koja će Bašića zaustaviti u razvojnom procesu. Odbio je Liverpool, odbio i Fiorentinu, nastavio se dokazivati u Hajduku gdje se nada da će uskoro ponovno ući u kadar prve momčadi.

#HAJDUK#JOSIP BAšIć