Hajdukkriza ofenzive

Hajduku treba konkretniji učinak napadača: jedan nije zabio već sedamdesetak dana, drugi još nije uopće postigao gol, a treći nije ni nastupio

Piše Frane Vulas

Hajduk je dosad ove sezone uz bok Dinamu, ali da bi tako dugoročnije i ostalo, da bi se i danas pobjedom nad Lokomotivom opet preteklo “modre” i vratilo prvo mjesto, trebat će momčadi trenera Damira Burića konkretniji učinak napadača koji je dosad uglavnom izostao.

Samuel Eduok već sedamdesetak dana nije zabio, Marin Jakoliš još nije uopće zabio za Hajduk, a Ivan Bulos još nije niti nastupio za “bijele.

Kada se sve to sagleda onda je jasnije zašto više povjerenja za mjesto ili mjesta u vrhu napada dobijaju igrači koji po vokaciji i nisu klasični napadači, prvenstveno krilo Jairo da Silva, zatim i veznjak/krilo Jradi...

Kada je tek stigao Samuel Eduok je startom iz snova u bijelom dresu odmah kupio javnost i navijače. U prva tri nastupa zabio je tri gola uz dvije asistencije. Gotovo da nije moglo krenuti bolje, bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah su počele i usporedbe s Franckom Ohandzom. No, u međuvremenu je, a poslije “žutice” zbog koje je preskočio Dinamo i manjih zdravstvenih poteškoća, skroz utihnuo. Gotovo se pa ugasio. Niti dobrih igara, niti golova. 

Na naplatu je očito došlo i to što nije s momčadi prošao pripreme, što se kasno priključio. Od osam zadnjih utakmica (kup i prvenstvo) zaigrao je u njih šest i nije zabio. A u zadnja četiri nastupa ukupno je na travnjaku proveo tek 51 minutu. Čekamo da se Eduok probudi, da se vrati stari Samo. Ni Eduok nije baš klasični napadač, ali je doveden da bi po potrebi pokrivao razne ofenzivne pozicije.

Jakoliš još uvijek čeka na prvijenac za Hajduk. Od dolaska na Poljud upisao je pet nastupa. Najbolji je dojam ostavio na gostovanju kod Istre 1961 u Puli, ali primljenim pogotkom i tek remijem (1:1) je malo ipak pao u drugi plan. A ni Jakoliš nakon toga suprotno očekivanjima ipak nije zaigrao u idućem susretu protiv Varaždina, ostao je na klupi.

Sve je od početka nekako naopako krenulo za mladog napadača. Po dolasku je imao pegulu s nepotrebno zarađenim crvenim kartonom protiv Slaven Belupa pa je dobio dvije utakmice kazne. Morao je stoga preskočiti oglede protiv Gorice i Osijeka. U međuvremenu se momčad uglavnom standardizirala, ostvaruje dobre rezultate...

Posebna priča je Ivan Bulos. Peruanski napadač hrvatskih korijena je na kraju prijelaznog roka stigao u Hajduk. Međutim, ozljede su potom učinile svoje. Krajnji dosadašnji domet mu je bio boravak na klupi za pričuve na domaćem ogledu protiv Varaždina. Burić je rekao da ga ne treba očekivati ni danas. Nije bio s momčadi na Braču, još radi zamjenske treninge.

Nije Bulos niti doveden kao zvučno ili skupo pojačanje, niti prva opcija, više kao prinova, da pojača konkurenciju. No, zasad uglavnom nije još niti uopće u konkurenciji.

Nećemo u ovaj kontekst gurati Jaira, ne samo zbog toga što po učinku nema potrebe (pet golova ove sezone i jedna asistencija), već stoga što je Brazilac prvenstveno krilo. A silom prilika nerijetko igra napadača, što po osnovnoj vokaciji nikako nije. Druga je stvar što se i u toj ulozi Jairo sasvim solidno snalazi.

#HAJDUK#HT PRVA HNL