Sport Hajduk

PODUZETNI ŽELJKO ERCEG, VLASNIK MARKETINŠKE AGENCIJE ‘ARTHUR’, NUDI SPLITU INTRIGANTNI i do sada neviđeni PROJEKT

EUROSPORTSONG U POLJUDU Splitski festival pjesme i sporta

PODUZETNI ŽELJKO ERCEG, VLASNIK MARKETINŠKE AGENCIJE ‘ARTHUR’, NUDI SPLITU INTRIGANTNI i do sada neviđeni PROJEKT

Bilo bi to nadmetanje skladatelja i interpretatora s novim kompozicijama na temu sporta. Prvi festival bi zapravo bio pozivni, a potom bi se – kaže Erceg – projekt proširio. No, kako Grad šuti, Erceg će čekati još neko vrijeme, a onda će potražiti drugu l

Totti s raspjevanim navijačima Rome /AP
U Poljudu se pripremaju za proslavu stogodišnjice Hajduka (stoti rođendan je 13. veljače 2011.), sa svih strana stižu prijedlozi, mnogi su zainteresirani za sudjelovanje u akcijama u slavu jedinstvenog hrvatskog kluba. Svi su, uglavnom, poneseni veličinom i važnošću Hajduka, ali i željom da Split, Dalmacija i Hrvatska prepoznaju značenje mitskog kluba, i to ne samo u sportskom nego i društvenom pogledu. Jer, zbog grandiozne uloge Hajduka u životu Diokelcijanova grada, lansirana je ona pomalo i prepotentna batuda: Ča je pusta Londra kontra Splita grada.

Prvi zadatak: privoljeti Huljića

Bez obzira na to kako tko gleda na balun, povijesna je činjenica da su slavi Splita, pored značajnih pojedinaca, svjetski poznatih i priznatih, najviše pridonijeli upravo „bijeli“...Mnoge ideje se ponavljaju, smišljene su od navijača Hajduka, ali i onih koji poštuju splitski klub, pa i onih koji stogodišnju proslavu vide kao svoju priliku da plasiraju i neke baš originalne projekte.

Odavno je, na primjer, predviđeno da na Splitskom glazbenom festivalu u ljeto 2011. jedna večer bude posvećena „bijelima“, to jest odama, pjesmama, recitacijama, raznim izvedbama u čast Hajduka. Željko Erceg, vlasnik marketinške agencije Arthur, čovjek koji se istaknuo nizom zanimljivih projekata, odlučio je pokrenuti novi festival pod kodnim naslovom Eurosportsong.

A to je nadmetanje skladatelja i interpretatora s kompozicijama na temu sporta. Prvi festival bi zapravo bio pozivni, a potom bi se – kako zamišlja Erceg – projekt proširio... Neće to biti isključivo festival pjesama sportskih klubova, nego će se organizirati pravi sajam sporta i navijanja. No, bitno je prvo izdanje kako bi se dokazalo zanimanje javnosti.

U tom poslu presudnu ulogu ima televizija, zato moram pronaći i dobiti za projekt jednu jaku tv-mrežu. Moje ambicije nisu da to bude jedna lokalna, ekskluzivno splitska zabava, već „event“ na europski način. - Puno toga sam poduzeo u okviru svojih aktivnosti s ciljem da Split postane još prepoznatljiviji kao originalni sportski brand – rekao mi je Erceg u prostorijama svojeg studija, koje se – možda i sudbinski – nalaze pod zapadnim tribinama stadiona Hajduka.

- Međutim, ne mogu sakriti svoj osjećaj razočaranosti zbog nemara ili nezainteresiranosti ljudi koji vode ovaj grad i koji, a to je već prepoznato u prošlosti, vode više računa o svojim potrebama i interesima nego o vrijednosti gradskih resursa. Erceg je skeptičan da će i ovaj originalni projekt proći bez prave podrške vlasti u Splitu...

- Nema problema, čekat ću još neko vrijeme, ali ne predugo i potražit ću drugu lokaciju, možda Zadar, također primjer sportskog grada. Ili Rijeku, koja jedva čeka takvu priliku. Zanimljivo je da sam rođen u Rijeci, školovao se u Zadru i onda sidro bacija u Splitu, uz napomenu da sam se uda u Opuzenu... Za svoj projekt vlasnik Arthura ima još jednu soluciju: drugu stranu Jadrana, talijanske gradove od Venecije preko Ancone i Pesara do Barija...

No, prethodno, kao svoj prvi zadatak Erceg je postavio angažman vrhunskog glazbenog producenta. U ovom trenutku ima više prestižnih kandidata, čak i stranaca, ali je sasvim jasno da je broj jedan Tonći Huljić. A sad je vrijeme da zamislite scenu na kojoj paradiraju pjevačke megazvijezde, i to oni koji su žestoki navijači pojedinih klubova, kao na primjer Antonello Venditti, strasni „tifoso“ Rome ili Lucio Dalla od Bologne.

Predočite sebi spektakl u Spaladium Areni u kojoj bi se u transu na tribinama zajedno našli navijači raznih klubova...Ili bi se taj spektakl mogao prirediti i u Poljudu, na stadionu. No, morali bismo, nažalost, zamisliti i silno sudjelovanje snaga sigurnosti kako ne bi došlo do neželjenih susreta „ultrasa“.

A da to bude Summit ultrasa ?

Nekako se kao prirodno nameće ideja da se premijera Eurosportsonga dogodi u Splitu, baš u povodu stote godišnjice Hajduka. Osobno sam skloniji da taj start ima simboličnu narav, pa da sudjeluju pjevači, ansambli, klape s već poznatim klupskim pjesmama, točnije da nema natjecateljski karakter, već da se sve priredi s ciljem zbližavanja navijača kroz pjesmu, skandiranja slogana, nadmetanja po kriterijima maštovitosti, duhovitosti, aktualnosti...

Ipak u odnosu na žestinu i netrpeljivosti pojedinih navijačkih skupina mora se dobro razmisliti kako sve to realizirati. Navijači Hajduka i Dinama, to jest grupe iz Torcide i Bad blue boysa, u posljednje vrijeme znaju se dogovariti za bliske susrete, izvan stadiona, točnije za pravi „fight“, za fizičke obračune. Bilo bi ružno da na jednom festivalu ili u povodu nekih svečanih trenutaka dođe do takvih divljačkih ispada.

Vizionar Željko Erceg
Recimo da se na nekakvom susretu navijačkih obitelji u povodu Sportsonga nađu, rame uz rame, poklonici „bijelih“ i „modrih“...I krenu s pjesmom: „Kolcem i lancem, bokserom u glavu, udari razvali za Dinamovu slavu“, a da drugi uzvrate: „I purgera i Riječana, i štakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“.

Pa da onda zaista krenu jedni na druge... U slučaju da se dogodi Summit ultrasa u Splitu, u povodu stote godišnjice Hajduka, trebalo bi se nadati da će sve zajedno imati, ako ne plemenite, a ono barem pristojne konotacije. U razgovoru s press-atašeima pojedinih klubova iz Europe dobio sam dojam dojam da bi se originalna ili pak modificirana ideja Željka Ercega mogla i trebala realizirati.

U stvari, ultra-navijači su uvijek spremni za gostovanja, povod baš i ne mora biti pratnja momčadi, već i jedan hepening, neformalni sastanak. Svi bi sljedećeg ljeta rado došli u Split.

Reja: Ne spajajte Rimljane!

- Naši tifosi imaju autonomnu organizaciju – rekla je Elena Turra iz Rome – ali sam provjerila, oni su za suradnju. No, naš klub ne bi ulazio u aranžmane takove vrste. No, za suradnju na drugačijim osnovama smo spremi. Eto, nedavno gostovanje Rome u Bologni obilježeno je i nastupima pjevača. Radi se o tradicionalnim susretima i nastupima pjevača ta dva talijanska grada među kojima ima i onih koji nastupaju za „nazionale cantanti“, znači za pjevačku reprezentaciju Italije.

Napadač Gianni Morandi (339 utakmica, 54 postignuta gola), stoper Andrea Mingardi (271,40), golgeter Luca Barbarossa (199 postignutih pogodaka!), vratar Paolo Mengoli (rekorder s 390 nastupa), zatim Francesco De Gregorio, Renato Zero, Francesco Baglioni i najveća zvijezda Antonello Venditti često zajedno nastupaju i propagiraju svoju ljubav prema nogometu i klubovima uz koje su odrasli.

I dok iz Rome ne žele formalne aranžmane sa „ultrasima“, dotle su u Milanu pripravni da pomognu nastup družine iz „Fosse dei leoni“, Vittorio Mentana, PR „rossonera“ nam je rekao: - Držim da bi druženja dalje od utakmica, znači kad nema onog naboja koja će momčad pobjediti, mogla biti djelotvorna u odgojnom pogledu.

Navijači Milana: I oni bi rado do Splita /REUTERS

Ali molim vas, to ne mogu biti masovni susreti, već u malim grupama. No, festival sportskih pjesama izvanredna je ideja ! Jedan od sugovornika predložio mi je da se prvi festival sportske pjesme priredi u - Kopenhagenu. Obrazloženje? Rolligani“, navijači danske reprezentacije, najmiroljubiviji su i najkulturniji.

Ovi iz „Fosse dei leoni“ su po mnogim procjenama najžešći, prečesto izvan kontrole, njihova najomiljenija pjesma poziva na obračune, čak krvoločne, na osvetu... Potvrđuje to i Edoardo Reja, donedavno trener Hajduka, danas Mister u Laziju, koji je rezolutno isključio mogućnost da se u bilo kojoj prigodi, pa i najmirnodopskijoj, navijači dva rimska kluba nađu zajedno ili blizu. „Ne, jedva ih na utakmicama drže razdvojene u pravim kavezima, pa nema šanse da bi se oni, osim šakama i lancima, eventualno nadmetali pjesmama“.

Zato bi razrada Ercegove ideje u smjeru sastanka navijačkih grupa bila pomalo i utopistička. Pa i opasna. Može li se vjerovati da u povodu susreta navijačkih masa s područja bivše Jugoslavije neće doći do prave kataklizme? Grobari i Delije iz Beograda, BBB iz Zagreba, Torcida iz Splita, Viole iz Maribora, Manijacsi i Horde zla iz Sarajeva, pa još svi drugi, odreda baš opasnih namjera, sigurno bi izveli nezapamćenu ratničko/razbijačku seansu.

No, s druge strane, ipak bilo bi lijepo, pa i dirljivo na jednom mjestu čuti izvedbu, recimo navijačkih pjesama, na primjer od „We are on our way“(Arsenal), „United road“(Manchester Utd), „You will never walk alone“ (Liverpool) engleskih klubova do „Cant del Barca“ (Barcelone) ili raznih kompozicija škotskih navijača poznatih kao Tartan army...

Hoće li Željko Erceg uspjeti realizirati svoju orginalnu ideju i to na način kako ju je zamislio i osmislio, teško je kazati, ali držim da bi se trebao uklopiti u proslavu prvog stoljeća postojanja splitskog Hajduka.

 zdravko reić

Himnu Hajduka mogao bi skladati predsjednik Josipović!

Svi veliki klubovi na svijetu imaju brojne pjesme, ali i službene himne - više svečanih pjesama koje su nastajale u raznim razdobljima života klubova. Zanimljivo je da Hajduk nema ni jednu službenu himnu, premda su „bijeli“ imali kolosalne proslave svojih okruglih godišnjica, čak je u povodu 15. rođendana 1926. glasoviti hrvatski skladatelj Ivo Tijardović komponirao operetu „Kraljica lopte“ u kojoj je udarna arija: „To nje ni knedla a palačinka, to nejsu gusle a klarinete, splitska publika dobže vidjela....“

Navijači Hajduka imaju veliki repertoar pjesama, ali ni jedna nije ona svečana, službena himna. I ovo je prilika da se u povodu stote godišnjice nađe skladatelj, čak klasične glazbe kao što ima Barcelona, koji bi bijelima podario takvu pjesmu. Možda bi se tog zadatka mogao prihvatiti i predsjednik Josipović!

A jedan od navijača-ikona splitskog kluba Branko Slivar koji se istaknuo brojnim tekstovima ima stihove za „Prvih sto godin“, u prvoj kitici kaže: „Davno je to bilo, ma diše i živi; Ka’ najlipja štorja ča beskraju zvoni; Študenti iz Praga na Krajevu njivu; donili su balun da niknu šampjoni...“

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last