Sport Hajduk

HDZ i LVM raskidaju koaliciju zbog Hajduka

Zbog načina privatizacije Hajduka moglo bi doći do političkog raskola gradske vlasti u Splitu.

Naime, iz Liste Velog mista, političkog partnera vladajućeg HDZ-a iz čijih je redova gradonačelnik Ivan Kuret, iskazali su svoje neslaganje s načinom na koji Grad namjerava Hajduku dati na korištenje stadion u Poljudu.

Gradsko poglavarstvo je na sjednici održanoj u srijedu predložilo Ugovor kojim se definiraju međusobni odnosi: Hajduk bi dobio stadion na korištenje na sljedećih 30 godina, a Gradu bi pripalo 75 posto vlasništva u budućem ŠDD Hajduk.

- Ne protivimo se tome da Hajduk dobije na korištenje stadion u Poljudu, ali nam je obveza da zaštitimo interese grada Splita. Nismo sudjelovali u izradi Ugovora, a sad se traži od nas da ga potpišemo. Ovaj ugovor je vrijedan oko 200 milijuna kuna i uređuje odnose sljedećih 30 godina, a to je prevelik projekt da bi se proveo preko noći. Nismo kompetentni i zato nećemo potpisati Ugovor nego ćemo tražiti javnu raspravu na Gradskom vijeću 6. lipnja – kaže Drago Tavra, predsjednik Vijeća Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima pod čijom ingerencijom poljudski stadion.

Ugovor bi uz Grad Split i HNK Hajduk trebala potpisati i Javna ustanova, i tu je kvaka koju drži LVM. Tavra ističe da bi Ugovorom Hajduk dobio pravo na korištenje igrališta ali i komercijalnih prostora na stadionu što je ukupna vrijednost od oko 200 milijuna kuna.

- Grad se nije zaštitio jer Hajduk defakto postaje vlasnik stadiona. Što u slučaju da želimo na Poljudu organizirati SP u atletici ili neki drugi događaj? – pita se Tavra i odgovara:

- Trebat ćemo dozvolu Hajduka, a vlasnik kluba sljedećih godina može postati neki Abramovič koji na to neće pristati. To je samo jedan od problema, a Ugovor je pisan na brzinu i pun je manjkavosti na štetu grada.

Iz LVM najavljuju da će inzistirati na javnoj raspravi te izmjenama i dopunama ponuđenog Ugovora pa čak i po cijenu razlaza s HDZ-om.

- Ako naši koalicijski partneri smatraju da je uloga LVM u vlasti da ih moramo bezpogovorno slušati te ako budu inzistirali na potpisu ovakvog Ugovora onda mogu počet tražit nove političke partnere – poručio je Silvano Bralić.

S ugovorom koji uređuje odnose Grada i Hajduka nije bio upoznat niti Željko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća, koji se kratko zadržao na funkciji predsjednika Hajduka a otišao je zbog neslaganja s garniturom koja danas vodi splitski klub u privatizaciju

alen orlić /epeha

Ivan Kuret: naši partneri nisu svjesni važnosti pretvorbe Hajduka

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret na istup LVM je odgovorio:
- Grad Split je vlasnik stadiona u Poljudu, a ne Javna ustanova. Slažem se s Tavrom da Javna ustanova nije kompetentna za vođenje postupka i baš zato smo Grad i ja kao gradonačelnik preuzeli odgovornost za sastavljanje ugovora. Smatram da je u redu uključiti Javnu ustanovu, ali ako oni smatraju da nisu kompetentni mi ih nećemo prisiljavati.
Kršenja zakona u cijeloj priči oko ugovora nema. Grad je na svaki mogući način zaštitio svoje interese. S ugovorom se nije žurilo nego se vrlo pomno raspravljalo o svakom segmentu. I sad kad su interesi grada zaštićeni vrijeme je da se ugovor potpiše kako bi se preoblikovanje Hajduka moglo nastaviti.
Hajduk nije političko pitanje i ne bi ga se smjelo koristiti u političke i politikanske svrhe. Vezano uz strateška pitanja dosad smo s partnerima imali dobar odnos ali važnosti preoblikovanja Hajduka očito nisu dovoljno svjesni.

Protuzakonito

I ravnatelj JU  “Sportski objekti” Stipan Jurišić smatra da ta Ustanova ne smije potpisivati sporni ugovor, baš kao i Drago Tavra (LVM), predsjednik Upravnog vijeća .

On je istaknuo kako su svi članovi vijeća odbili potpisati protuzakoniti ugovor koji im je poslan na potpisivanje, jer smatraju da nisu kompetentni za donošenje te odluke.

(DB)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk